Oppositio syytti hallitusta Suomen talouden ja työllisyyden heikentämisestä, kun valtion ensi vuoden budjetin pääkäsittely käynnistyi eduskunnassa maanantaina.
– Budjetista puuttuu yksi ja sen mukana kaikki: Konkreettiset toimet työllisyyden puolesta tässä ja nyt, SDP:n Pia Viitanen tiivisti.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan hallituksen linja on leikata pienituloisilta ja antaa suurituloisten viettää rauhassa osinkojuhliaan.
Vihreiden Ozan Yanarin mielestä hallituksen politiikassa ei ole kyse vain rakenteiden muuttamisesta, vaan sivistyksen alasajosta.
Lisää velkaa
Budjettiesityksen loppusumma, 54,4 miljardia euroa, ylittää puolella miljardilla tämän vuoden varsinaisen budjetin.
Budjettiesitys on alijäämäinen, ja vajaus katetaan velalla. Valtiovarainvaliokunta esittää hallituksen budjettiin lisäyksiä 40 miljoonan euron edestä. Yhtään budjetin menoerää ei esitetä poistettavaksi.
Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättivät mietintöön omat vastalauseensa.
– Julkinen talous on poikkeuksellisen heikossa jamassa, totesi budjettimietinnön esitellyt valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.).
Julkinen talous pysyy alijäämäisenä vuosikymmenen loppuun, huolimatta mittavista sopeutustoimista.
Hallituksen katse ulottuu yli hallituskauden, sillä tavoitteena on lisävelaton budjetti vuonna 2021.
Valiokunta pitää budjettiesityksen leikkauksia perusteltuina ottaen huomioon valtiontalouden tilan. Se kuitenkin huomautti leikkausten voivan heikentää talouskehitystä lyhyellä tähtäimellä.
Keskustan Matti Vanhanen katsoi säästöjen olevan nykytilanteessa ainoa mahdollisuus. Hänen mukaansa nyt budjettiin tehtävät leikkaukset eivät jää viimeisiksi.
– Tämä valitettavasti jatkuu ensi vuonna, Vanhanen ennusti.
Kärkihankkeita ja halpuuttamista
SDP:n Pia Viitanen luonnehti budjettiesitystä petettyjen toiveiden ja unohdettujen vaalilupausten budjetiksi.
– Työttömyysmäärärahoja leikataan rajusti ja koulutukseen kohdistetaan historiallisen suuret leikkaukset. Kasvua ja työllisyyttä tukevat toimet loistavat poissaolollaan, luetteli Viitanen budjettiesityksen syntejä.
Suomea ei Viitasen mukaan pelasteta hallituksen kärkihankkeilla. Hallituksen todellinen kärkihanke on Viitasen mukaan kyseenalainen pakkolakipaketti. Siinä on häneen mukaansa kyse palkansaajan halpuuttamisesta.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mielestä hallituksen raskain virhe on uskottavan työllisyysohjelman puuttuminen.
– Viimeistään pakkolakien saamat asiantuntijalausunnot osoittavat, ettei hallituksella ole työllisyysohjelmaa lyhyelle eikä pitkälle aikavälille.
Andersson muistutti, ettei yksikään asiantuntija ole yhtynyt hallituksen arvioon pakkolakien mukana tulevista 38 000 uudesta työpaikasta.
Pääministeri vetosi taas järjestöihin
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti eduskuntaa Suomen elävän yhtä taloushistoriansa surkeinta aikaa.
Sipilä oli tyytymätön julkisen sektorin sopeutumiskykyyn, jota hän pitää luvattoman heikkona. Työmarkkinoita pääministeri pitää jäykkinä.
Sipilä vetosi jälleen kerran työmarkkinajärjestöihin.
– Toivon todella, että työmarkkinajärjestöt löytävät sovun kilpailukykypaketista. Tämä on näytön paikka työmarkkinajärjestöille.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vetosi puolestaan hallitukseen, jotta se vetäisi pois pakkolakinsa ja palauttaisi rauhan työmarkkinoille.