Eduskunta hyväksyi tiistaina äänin 145–31 lain, joka vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajat.
Palvelualojen ammattiliitto PAM muistuttaa, että kun edellisen kerran aukiololainsäädäntöä selkeytettiin ja liberalisoitiin vuonna 2009, motiivina oli työllisyyden parantaminen. Työtuntien määrä per palkansaaja ei kuitenkaan lisääntynyt, vaan osa-aikaisten määrä on kasvanut koko vähittäiskaupassa ja erityisesti päivittäistavarakaupassa. Vähittäiskaupassa tehtyjen työtuntien määrä palkansaajaa kohden on laskenut vuodesta 2010.
– Odotan kaupan toimijoiden kantavan tällä kertaa vastuunsa sen suhteen, että lisätyötunnit osoitetaan ensin olemassa olevalle henkilökunnalle, kuten lakikin edellyttää, sanoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin.
– Olen erittäin huolissani siitä, seuraammeko kansainvälistä kehitystä, jossa kaupan alan työntekijöiden on lähes mahdotonta suunnitella tulevaisuuttaan ja hallita omaa talouttaan. Kehityssuunta on kuitenkin havaittavissa yhteneväisenä muualla maailmassa: esimerkiksi Saksassa ja Iso-Britanniassa kaupan sääntelyn purkamisella on ollut pätkätöitä lisäävä vaikutus ja toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet, kuvailee Selin laajempia vaikutuksia.
Arjen pulmia, väkivallan uhkaa
Selin painottaa, että muutoksen tuomat vaikutukset on työpaikoilla käytävä läpi yhteistoimintalain mukaisesti. Työntekijöiden kannalta huomioitavia seikkoja ei ole ainoastaan työvuoron alku- ja loppuajan muutos, vaan yö- ja yksintyöskentelyn lisääntymisen mukanaan tuomat uhat, työmatkojen vaikeutuminen sekä julkisten palveluiden saatavuuteen, kuten lastenhoitoon, liittyvät pulmat.
Yksintyöskentely on lisääntynyt vuoden 2009 uudistuksen jälkeen arviolta 30 prosenttia. Kaupan alalla on keskimääräistä korkeampi väkivallan uhan riski. Tyypillisimmät tapaukset ovat erityyppiset varkaudet, työntekijöihin kohdistuva väkivalta ja uhkailu sekä toimipaikkaan kohdistuvat vahingot.
– Kaupan työntekijöiden työturvallisuuden parantaminen on ollut tavoitteena ihan viime vuosinakin, kun työturvallisuuslakia on päivitetty. Hallitus ei kuitenkaan halunnut puuttua tilanteeseen lain tasolla vaan korosti ennaltaehkäiseviä ja vapaaehtoisia toimia. Yö- ja yksintyöskentely tulee todennäköisesti lisääntymään, jolloin myös väkivallan uhka kasvaa. Asiaan on varauduttava valmistelemalla vaadittavat muutokset työturvallisuuslakiin, kun tiedossa on, etteivät vapaaehtoistoimet ole purreet, Selin vaatii.
Vasemmistoliitto esitti hylkäämistä
Vasemmistoliitto esitti viime yönä käydyssä toisen käsittelyn keskustelussa lain hylkäämistä, koska se vastusti vähittäiskaupan aukiolojen täyttä vapauttamista.
Hanna Sarkkinen sanoi nyt hyväksytyllä esityksellä olevan laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia ja vaikutuksia erityisesti palvelualan henkilöstön elämään, kun yö- ja pyhätyö mahdollisesti lisääntyy.
– Lisäksi päivittäistavarakaupan pienten yksiköiden kilpailuetu poistuu, minkä todennäköisenä seurauksena on kaupan keskittyminen. Kuluttajat ovat pääosin tyytyväisiä nykyaukioloaikoihin, eikä esitetyllä lainmuutoksella arvioida olevan positiivisia työpaikkavaikutuksia. Kielteisiä vaikutuksia on kuitenkin kaupan työntekijöille.