Työtapaturmien ja ammattitautien korvauskäsittelyä nopeutetaan lyhentämällä määräaikoja. Vakuutusyhtiön on esimerkiksi annettava päätös aiemman kolmen kuukauden sijaan 30 päivän kuluessa siitä, kun se on saanut ratkaisuun tarvittavat asiakirjat.
Hylkäävien päätösten perusteluista on jatkossa käytävä aiempaa paremmin ilmi, miksi haettu etuus on evätty. Vastaava, niin kutsutun vakuutuslääkärityöryhmän ehdottama, muutos on jo tehty muuhun etuuslainsäädäntöön.
Vakuutetun oikeudet lakiin
Työtapaturmia ja ammattitauteja koskevat säädökset on nyt koottu aiemmista kolmesta laista yhdeksi työtapaturma- ja ammattitautilaiksi.
Vuoden alusta voimaan tulleeseen uuteen lakiin on kirjattu vakuutetun oikeudet ja velvollisuudet, jotka ovat aiemmin riippuneet osittain ratkaisu- ja oikeuskäytännöistä.
Uudistuksen tavoitteena on, että lainsäädäntö vastaisi työelämän muuttuneita olosuhteita ja perustuslain lainsäädännölle asettamia tavoitteita. Vanha tapaturmavakuutuslaki oli vuodelta 1948.
Uudessa laissa määritellään aiempaa yksityiskohtaisemmin lääketieteellinen syy-yhteys tapaturman ja vamman tai sairauden välillä. Jos syy-yhteys puuttuu, sattunutta vahinkoa ei korvata työtapaturmana tai ammattitautina.
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen perusrakenteet, kuten rahoitus tai toimeenpano, eivät muutu.
Ansion määrittely läpinäkyvämmäksi
Korvauksen perustana olevan vuosityöansion määrittely muuttuu selkeämmäksi. Kun vuosityöansion määrittelyyn aiemmin liittyi paljon arviointia, jatkossa määrittely perustuu pääasiassa laskentaan.
Nyt vuosityöansion määrittely on aiempaa läpinäkyvämpää ja ennakoitavampaa. Vuosityöansion vähimmäistasoa nostetaan noin kymmenellä prosentilla aiemmasta, jolloin myös pienimmät ansionmenetyskorvaukset nousevat.
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus koskee vain ansiotarkoituksessa tehtyä työtä, ja se on jatkossa mahdollisimman yhdenmukainen työeläketurvan kanssa. Työtapaturmaturva koskee pääsääntöisesti samoja työntekijöitä kuin työeläketurva.
Yrittäjille vakuutus on edelleen vapaaehtoinen. Sen voi ottaa pääsääntöisesti vain yrittäjä, jolla on yrittäjän eläkevakuutus.