Selkäkipu on yksi yleisimmistä työikäisten oireista, jotka aiheuttavat runsaasti sairauspoissaoloja. Sairausloman pitkittyminen voi pahimmillaan syrjäyttää työelämästä. Joka kymmenes selkäkipuisista pystyy palaamaan työhönsä vuoden yhtäjaksoisen poissaolon jälkeen.
Mistä jatkuva selkäkipu johtuu, Helsingin kaupungin työterveyskeskuksen työterveyden dosentti Helena Miranda?
– Se voi johtua monista eri syistä, koska on erilaisia kipuja aiheuttavia selkäsairauksia. Pitkittynyt selkäkipu voi johtua myös keskushermoston ja aivojen yliherkistymisestä.
Mitä se tarkoittaa?
– Tiedämme uusien aivotutkimusten perusteella, että mikä tahansa tavallinen kiputila saattaa pitkittyessään aiheuttaa keskushermoston ja aivojen kipurajojen yliviritystilan. Tällainen yliherkistyminen saattaa ylläpitää selkäkipua, vaikka esimerkiksi hermoa painanut välilevypullistuma on saattanut jo kadota eikä kudosvauriota ole enää havaittavissa.
– Kivun kokemus on todellista. Vaikka alkuperäinen syy on saattanut parantua. Mikä tahansa kiputila olkapäässä, polvessa tai selässä voi pitkittyessään aiheuttaa tämän tyypistä aivojen tuottamaa kipua.
Kertovatko aivokuvat selkäkivun syyn paremmin kuin röntgenkuva selästä?
– Hämmästyttävää kyllä jo muutaman viikon selkäkivun jälkeen pystytään pelkkiä aivokuvia katsomalla sanomaan 85 prosentin todennäköisyydellä, kenen selkäkipu tulee kroonistumaan ja kenen ei. Selän magneettikuvista emme pysty sanomaan juuri mitään kroonistumisen riskistä.
Miten jatkuvista selkäkivuista pääsee eroon?
– Voi olla, että tällainen krooninen, pitkäaikainen selkäkipu ei välttämättä parane koskaan. Sen kanssa voi kuitenkin elää mielekästä, hyvää ja laadukasta elämää. Selkäkivuista kärsivän pitää etsiä itselleen monipuolisia työkaluja kivun hallintaan. Kerron näistä keinoista Ota kipu haltuun -kirjassani.
– Lääkehoidolla on aika vaatimaton teho kroonisen selkäkivun hoidossa.
Mitkä ovat parhaita työkaluja selkäkivun hallintaan?
– Perinteisiä ovat liikunta, painonhallinta ja tupakoinnin välttäminen. Sen lisäksi apua voivat tuoda myös jooga, pilates tai musiikin kuuntelu, joilla pysytään vaikuttamaan kivun kokemuksiin.