Mitä tehtäviä jää kunnille, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy 15 sote-alueen vastuulle. Asiaa pohdittiin Tulevaisuuden kunta -seminaarissa Helsingissä keskiviikkona.
– Kunnille jäävät koulutus, varhaiskasvatus sekä kunnan kehitys ja kaavoitus, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessaan Finlandia -talolla.
Ministerin mielestä uudistus pitää toteuttaa vaiheittain.
– Ei tätä voida työntää lanalla eteenpäin. Pitää edetä asia kerrallaan. Tulevaisuuden kunta on kollektiivista omaisuuttamme. Siksi sitä pitää rakentaa avoimessa vuoropuhelussa ja yhteistyöllä.
Tulevaisuuden kunta on erilainen
Vehviläinen kertoo odottavansa mielenkiinnolla Lauri Tarastin selvitystä, joka luovutetaan hänelle ensi viikon tiistaina.
– On hyvä, että hallitus pohtii uudistusta myös parlamentaarisessa työryhmässä yhdessä opposition kanssa, Vehviläinen totesi.
Hänen johtamansa työryhmän määräaika on tämän vuoden lopussa.
Hallituksen sisällä pohditaan samaan aikaan maakuntien tulevia tehtäviä.
– Maakuntien tehtäviä on harkittava isommalla porukalla, sanoi Vehviläinen, jonka mielestä tähän työhön on kutsuttava poliittisten päättäjien ja virkamiesten lisäksi elinkeinoelämä, yritykset ja järjestöt.
– Meidän on kuultava myös heitä, joilla ei ole etujärjestöjä viestintuojinaan.
Tilaaja-tuottajamalli voisi toimia
Monet kaupungit ovat olleet huolissaan elinkeinotoimintojensa tulevaisuudesta.
– Kaikki kunnat pohtivat samoja asioita ja jokainen niistä haluaa toimivaa elinkeinotoimintaa. Tämä ei kuitenkaan ole vain kunnan ja maakunnan välinen ongelma, Vehviläinen vakuuttaa ja esittää oman ajatuksensa.
– Esimerkiksi tilaaja-tuottajamalli voisi olla toimiva. Maakunta voisi olla tilaaja ja kunta tai joku yksityinen yritys tuottaja.
Malli ei Vehviläisen mukaan pakottaisi kuntia antamaan tehtäviään vapaehtoisesti maakunnille.
– Laki voisi olla mahdollistava. Kunta voisi halutessaan antaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen maakunnan hoidettavaksi.
Maakunnille ehkä oma verotusoikeus
Uudistuksen rahoitusratkaisuja tehtäessä on ministerin mielestä mietittävä ainakin sitä, miten kuntarahoitus jatkossa hoidetaan.
– Valtionosuuksia tarvitaan edelleen eli rahoitus tulee pääosin valtiolta.
Maakuntien rahoitukseen hallitus on pohtinut niille omaa verotusoikeutta.
– Oma verotus toisi kannusteen huolehtia asioista maakunnan tasolla, Vehviläinen uskoo.