Jos tavoitellaan kasvua, pitää panostaa inhimilliseen pääomaan. Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että yksityiset ja julkiset investoinnit inhimillisiin tietoihin ja taitoihin tuottavat tulevaa kasvua ja kehitystä, toteaa vasemmistoliiton puoluehallitus kannanotossaan.
Sen mukaan Juha Sipilän hallitus toimii päinvastoin. Hallituksen suunnittelemat ja osin jo toteuttamat koulutusleikkaukset ovat noin 600 miljoonaa euroa. Leikkaukset uhkaavat romuttaa suomalaisen yhteiskunnan ja hyvinvoinnin yhden keskeisen perustan, koulutuksen.
Leikkausten ja indeksijäädytyksen vaikutus yliopistoissa on ensi vuonna noin 75 miljoonaa ja nousee hallituskauden lopulla arviolta liki 200 miljoonaan euroon vuodessa. Kaikkiaan yliopistoista ja korkeakouluista on vuosien säästöjen ja leikkausten seurauksena kadonnut tai katoamassa yhteensä yli 5 000 työpaikkaa.
Pysyviä vaurioita
Noin puolet juuri nyt toteutettavista leikkauksista kohdistuu Helsingin yliopistoon, joka on Suomen suurin ja maineikkain yliopisto.
Vasemmistoliiton mukaan tyly yliopistopolitiikka on jo johtanut aivovientiin ja Suomen kiinnostavuuden vähenemiseen. Yliopistokoulutuksen tason laskusta kärsivät paitsi tulevaisuuden innovaatiot niin myös kaikki muut koulutuksen tasot.
Kansleri Thomas Wilhelmsson on todennut, että nämä säästöt ja leikkaukset tulevat vaurioittamaan suomalaista yliopistoa pysyvästi. Leikkaukset lisäävät työttömyyttä eivätkä vain yliopistosektorilla, vaan kerrannaisvaikutusten kautta laajemminkin, kaikkialla Suomessa.
Vasemmistoliitto vaatii toisenlaista politiikkaa
Vasemmistoliitto vaatii perustavaa suunnanmuutosta koulutus- ja yliopistopolitiikkaan. Sijoitukset inhimilliseen pääomaan ovat keskeinen osa Vasemmiston vaatimaa elvyttävää talouspolitiikkaa ja julkisten investointien ohjelmaa. Tulevaisuuden Suomi panostaa reilusti lisää koulutukseen ja tutkimukseen.
Puolue on myös huolestunut monen yliopiston johdon lyhytjänteisyydestä ja kehnosta työnantajapolitiikasta, jotka vielä pahentavat kriisiä. Sen mukaan on aika aloittaa nykyisen johtamisjärjestelmän uudelleen arviointi ja palauttaa vapaus, demokratia ja kollegiaalinen tasa-arvo yliopistoihin.