KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Näin valtapuolue runnoo Puolaa mieleisekseen

Valtapuolue PiS:n kannattajia hallitusta tukevassa mielenosoituksessa joulukuussa.

Valtapuolue PiS:n kannattajia hallitusta tukevassa mielenosoituksessa joulukuussa. Kuva: Lehtikuva/Wojtek Radwanski

Puolan valtapuolue on parissa kuukaudessa mullistanut perustuslakituomioistuimen, yleisradion ja turvallisuuspalvelut ajaakseen nationalistista ja konservatiivista ohjelmaansa.

Arto Huovinen
22.1.2016 13.00

EU:n komissio käynnisti viime viikolla oikeusvaltiomekanismin Puolan uuden hallituksen toimien selvittämiseksi. Maaliskuussa 2014 perustettua mekanismia ei ole aiemmin käytetty.

Ensimmäisessä vaiheessa komissio käy keskusteluja Puolan hallituksen kanssa. Viime kädessä mekanismi mahdollistaa hyvinkin jyrkät toimenpiteet, mutta ne ovat monen lukon takana.

Kysymys ei ole siitä, miellyttääkö Puolan hallituksen politiikan sisältö, vaan siitä, että hallitus muuttaa maan instituutioita kohti yksipuoluevaltaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Perustuslakituomioistuimelta vedettiin hampaat.

Nationalistis-konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) sai enemmistön lokakuun 25. päivän vaaleissa – 460-paikkaiseen alahuoneeseen 235 paikkaa ja 100-paikkaiseen senaattiin 61 paikkaa. Hallituksella ei siis ole perustuslain muuttamiseen tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä.

PiS:n ääniosuus oli vain 37,6 prosenttia.

Marraskuun puolivälissä astui virkaansa PiS:n muodostama hallitus, pääministerinä Beata Szydło. Todellisena vallankäyttäjänä kuitenkin pidetään PiS:n johtajaa Jarosław Kaczyńskia.

Hallitus tulkitsee perustuslakia

Ennen vaaleja PiS pyrki antamaan aiempaa maltillisemman kuvan itsestään, mutta valtaan päästyään se ryhtyi kovalla vauhdilla ajamaan läpi muutoksia.

PiS johti maata ensimmäisen kerran 2005–2007. Tuolloin monet sen radikaaleimmista hankkeista kariutuivat perustuslakituomioistuimeen. Hallitus kävikin nyt ensimmäiseksi sen kimppuun.

Heti joulukuun alussa hallitus nimitti viisi uutta tuomaria perustuslakituomioistuimeen. Hallitus väitti, että kesäkuussa säädetty tuomarien valintoja koskeva laki oli perustuslain vastainen.

Elokuussa virkaansa astunut PiS-taustainen presidentti Andrzej Duda vahvisti saman tien PiS:n valitsemien tuomarien nimitykset. Sitä ennen hän oli kieltäytynyt vahvistamasta edellisen hallituksen lokakuussa valitsemia kolmea tuomaria.

Muutamaa päivää myöhemmin PiS ajoi keskellä yötä pidetyssä parlamentin istunnossa läpi lain perustuslakituomioistuimesta.

Päätösten tekemiseksi täytyy nyt vähintään kolmentoista viidestätoista tuomarista olla paikalla entisen yhdeksän sijasta, ja päätökset on tehtävä kahden kolmasosan enemmistöllä entisen yksinkertaisen enemmistön sijasta.

Aiemmin tuomioistuimen piti tehdä ratkaisut kahden viikon sisällä, nyt aika pidennettiin 3–6 kuukauteen.

Käytännössä muutokset tarkoittavat sitä, että perustuslakituomioistuin joko toimii PiS:n tahdon mukaisesti tai juuttuu umpikujaan.

Tiedustelupalvelut puolueen hanskaan

Uusi hallitus vaihtoi nopeasti tiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen johdon omiin miehiinsä.

Viikkoa ennen joulua sotilaspoliisit iskivät yöllä Varsovassa Naton vastavakoilukeskukseen pakottaakseen sen johtajan eroamaan. Iskusta ei ilmoitettu etukäteen Natolle eikä keskusta Puolan kanssa pyörittävälle Slovakialle.

Syyskuussa perustettu keskus ei kuulu suoraan Naton komentorakenteeseen, mutta on sen koordinoima asiantuntijaelin.

Iskun määräsi puolustusministeri Antoni Macierewicz, joka on aiemmin syyttänyt juutalaisia maailmanvalloitusaikeista ja väittänyt entisen presidentin Lech Wałęsan olleen kommunistien agentti.

Nato reagoi vaisusti Macierewiczin tempaukseen. Ehkä se ei kuitenkaan edistänyt Puolan tavoitetta saada Naton pysyvä tukikohta maahan.

Kesällä Puolan on määrä isännöidä Naton huippukokousta.

Puhdistus julkisen palvelun mediassa

Joulun ja uudenvuoden välinen aika on Puolassa yleensä rauhoitettu politiikalta. Nyt näin ei ollut, vaan hallitus runnoi parlamentin läpi uuden medialain, jolla julkisen palvelun radio- ja tv-kanavien sekä kansallisen uutistoimiston PAP:n päällikkönimitykset alistetaan suoraan hallitukselle.

Eikä tässä vielä kaikki. Uutistoimisto PAP:n mukaan yleisradioyhtiö TVP:ssä katkaistaan kaikki työsuhteet ja jokainen toimittaja joutuu hakemaan paikkaansa uudelleen. PiS:in valitsema uusi johto arvioi heidän kelpoisuutensa työhön.

Parlamenttiin on tuotu uusi terrorisminvastainen laki, jonka varjolla voidaan puuttua sanan- ja kokoontumisvapauteen.

Maaliskuussa hallitus aikoo muuttaa lakia niin, että oikeusministeristä tulee myös valtakunnan ylin syyttäjä. Tämä on vastoin länsimaista vallanjako-oppia.

Lisäksi PiS aikoo tehdä valtaansa sementoivat muutokset myös korkeinta oikeutta, korkeinta hallinto-oikeutta ja ihmisoikeusvaltuutetun virastoa koskeviin lakeihin.

Suosionsa takaamiseksi hallitus valmistelee sosiaalisia uudistuksia. Eläkeikä aiotaan pudottaa naisilla takaisin 60 ja miehillä 65 vuoteen. Minimipalkkaa korotetaan ja luodaan 500 zlotyn (115 euron) lapsilisä toisesta lapsesta alkaen.

Uskonnollisia perhearvoja

Kaczyński on ilmeisesti päättänyt tehdä rynnäköllä sen, mihin Unkarin Viktor Orbán käytti vuosia: varmistaa institutionaalisilla uudistuksilla puolueensa vallan pitkälle tulevaisuuteen.

Politiikan sisältöön Puolan uusi hallitus ei vielä ole ehtinyt puuttua yhtä paljon. Se kuitenkin valmistelee nationalistisen ja konservatiivisen ohjelman ulottamista kaikkialle yhteiskuntaan, kuten koululaitokseen.

Kaczyńskin mukaan PiS ”korjaa” Puolan, ulkoministeri Witold Waszczykowskin mukaan se ”parantaa maan sairauksista”.

Hallitus maksoi ensimmäisen erän velastaan sitä valtaannousussa auttaneille katolisen kirkon vanhoillisille, kun se lopetti koeputkihedelmöitykset julkisessa terveydenhoidossa.

PiS:n ”perhearvoja” korostava linja uhkaa erityisesti naisten oikeuksia. Hallituksen odotetaan valmistelevan abortin täyskieltoa. Se aikoo myös irrottaa Puolan naisiin kohdistuvaa ja perheväkivaltaa torjuvasta Euroopan neuvoston Istanbulin sopimuksesta.

Sanktiot vielä hyvin kaukana

Vaikka PiS onkin vienyt lain ohittamisen uudelle tasolle, ei edellinen, markkinaliberalistisen Kansalaisfoorumi-puolueen (PO) johtama hallitus ollut sekään demokratian mallioppilas. Myös se järjesti kyseenalaisilla keinoilla suosikkejaan virkoihin ja runnoi päätöksiä läpi juuri ennen vallanvaihtoa.

Pääministerinä vuosina 2007–2014 toiminut PO:n Donald Tusk toimii nyt ”EU:n presidenttinä” eli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana.

Jos EU:n oikeusvaltiomenettelyn ensimmäinen vaihe ei tuota tuloksia, voi EU asettaa takarajan, johon mennessä Puolan on tehtävä vaaditut muutokset. Jos Puola edelleen kieltäytyy, voidaan siltä viedä äänioikeus EU:ssa tai viedä siltä EU:n tukirahat.

Jotta uhkavaatimusten tielle voitaisiin lähteä, pitäisi jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston päättää siitä neljän viidesosan enemmistöllä.

Vielä kauempana on todellisten sanktioiden asettaminen Puolalle. Siihen tarvittaisiin Eurooppa-neuvoston yksimielinen päätös, jonka Unkari ainakin torppaisi.

EU ollut hampaaton Unkarin suhteen

EU on ollut hyvin hampaaton Unkarin toteuttaessa omaa ”hiipivää vallankaappaustaan”.

Osaksi se johtuu unionin surkeasta epäonnistumisesta vuonna 2000, kun se määräsi Itävallalle sanktioita sen vuoksi, että siellä otettiin äärioikeiston Jörg Haider mukaan koalitiohallitukseen. EU tarvitsi niin sanotun viisaiden miesten ryhmän perääntyäkseen tässä kiistassa.

Mutta osaksi kysymys on myös politiikasta. Unkaria johtava Orbánin Fidesz-puolue kuuluu EU:n suurimpaan puolueryhmään, konservatiivien EPP:hen.

Puolan PiS sen sijaan kuuluu Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään, johon kuuluvat myös esimerkiksi Suomen perussuomalaiset ja Britannian konservatiivit.

Ryhmäsolidaarisuutta tärkeämpää Britannian pääministeri David Cameronille lienee kuitenkin se, että hän voi käydä Puolan kanssa kauppaa Britannian tavoittelemista eduista ennen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Erityisen aktiivisesti Puolan oikeusvaltiomenettelyä ovat ajaneet saksalaiset poliitikot kummastakin hallituspuolueesta, sekä kristillisdemokraateista että sosiaalidemokraateista.

PiS taas on pyrkinyt leimaamaan kaiken arvostelun Saksan päsmäröinniksi. Myös natsikorttia on käytetty ahkerasti, esimerkiksi liittokansleri Angela Merkel on retusoitu natsiunivormuun puoluetta lähellä olevan lehden kannessa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään