Joka viides nuori on jättänyt tapaamatta ystäviään rahapulan takia. Yhtä moni on joutunut keskeyttämään harrastuksensa, koska varat eivät riitä. Talousongelmat näkyvät nuorten arjessa entistä selvemmin ja ne johtavat osaltaan yksinäisyyteen, todetaan keskiviikkona julkistetussa nuorisobarometrissa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että nuorille on tarjolla entistä enemmän harrastuksia, mutta mahdollisuuksien tasa-arvo ei toteudu. Hän lupasi selvittää, kuinka harrastuskustannuksia saataisiin alaspäin.
Barometriin haastateltiin kaikkiaan 1 894 nuorta, jotka ovat iältään 15 – 29-vuotiaita.
Nuoret käyttävät aiempaa vähemmän päihteitä ja suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaasti.
Yksinäisyys piilevä uhka
Useampi kuin joka kolmas nuori kokee itsensä yksinäiseksi usein tai joskus. Erityisen paljon yksinäisyyden kokemuksia on nuorilla, joiden kodissa toimeentulo on heikkoa tai kotona kärsitään köyhyydestä.
Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Hilkka Kemppi esitti, että koulussa opetettaisiin enemmän sosiaalisia taitoja.
– Toivottavasti sosiaalisten taitojen opettelu tuodaan tiiviimmin koulun arkeen uudessa opetussuunnitelmassa.
Ongelmia arjen hallinnassa
Kotityöt kasautuvat lapsuudenkodissa tytöille. Lukioikäiset tytöt tekevät kolme kertaa enemmän kotitöitä kuin samanikäiset pojat.
– Asenteet muuttuvat nopeammin kuin käytäntö. Tässä on kaksinkertainen epäoikeudenmukaisuuden riski. Tytöille ”periytyy” enemmän kotitöitä, mikä kääntyy poikia vastaan. Kotitöitä tekemällä oppii muutakin elämän- ja ajanhallintaa, tilastotutkija Sami Myllyniemi totesi.
Pojista 38 ja tytöistä 22 prosenttia selviytyy huonosti tai melko huonosti arkitoimista. Ongelmia on varsinkin niillä, joilla ei ole tutkintoa eikä opiskelupaikkaa.
Jos nuori selviytyy huonosti kotitöistä, se ennakoi vaikeuksia myös muussa taloudenhoidossa, esimerkiksi pankin tai työvoimaviranomaisten kanssa asioidessa.
Yksinhuoltajavanhempien pojat saavat kotona paremmat eväät arjesta selviytymiseen kuin kahden vanhemman kodissa asuvat. Tutkimuksen mukaan myös taloudellista puutetta kärsivistä perheistä tulevat nuoret selviytyvät arjesta muita paremmin.
Tutkijat pitävät huolestuttavana, että joka kymmenes nuori on ottanut pikavippejä. Eniten talousongelmia oli nuorilla, joiden lapsuudenkodissa oli ollut pitkään taloudellisia vaikeuksia.
Kodin ilmapiiri parempi
Perheessä koettu työttömyys ja ristiriidat näkyvät nuoren elämässä, mutta ne eivät välttämättä ennakoi samanlaista tulevaisuutta. Tutkimuksen mukaan koulutus on edelleen väylä pois kurjuuden kierteestä.
Myllyniemi piti huolestuttavana, että yli neljäsosa nuorista kertoo kokeneensa peruskouluiässä vanhempien eron.
Tutkimuksen mukaan nuorten tilanne on monessa suhteessa edellisiä ikäpolvia parempi. Nuoret käyttävät aiempaa vähemmän päihteitä ja suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaasti.
Neljä vuotta sitten kodin ilmapiiri koettiin heikommaksi. Nyt yhdeksän nuorta kymmenestä pitää kodin ilmapiiriä rakastavana ja kannustavana.