Suomen sisällissodasta ja sitä seuranneesta poliittisesta väkivallasta tietokirjoja kirjoittanut historioitsija Marko Tikka Tampereen yliopistosta on huolissaan uusista poliittisista kaarteista.
”Jäljet pelottavat! Tuntuukin perin omituiselta, että tässä ajassa tarvittaisiin johonkin tällaisia ´vapaaehtoisia` partioita. Yhtä vähän on ymmärrettävää, että poliittisen vallan edustajat eivät yksiselitteisesti suhtaudu tällaiseen toimintaan kielteisesti. Järjestyksen ylläpito kuuluu poliisille ja armeijalle ja niiden tarvittaessa kokoon kutsumille vapaaehtoisille, ei millekään huutosakeille”, Tikka kirjoittaa Tampereen yliopiston verkkosivuilla.
Sisällissodan alkamisesta on 98 vuotta.
Hallinnon heikkoutta
Tikan mukaan punakaartilaisuus edusti yhteiskuntarauhaa järkyttänyttä valtaa, uhkailua väkivallalla. Vuosien 1929–1930 levottomuuksissa taas Suomen Lukkoon ja Lapuan liikkeeseen kytkeytyneet ”vapaaehtoiset järjestyspartiot” syyllistyivät sieppauksiin, pahoinpitelyihin ja murhiin.
Hän kirjoittaa, että on ainoastaan hallinnon heikkoutta, kun ”syystä tai toisesta kaduilla ja kyläteillä alkaa liikkua vapaaehtoisia väkivallalla uhkaavia ryhmiä”.
”Suomessa ei ole tavanomaisen rikollisuuden lisäksi nähtävissä sellaista uhkaa, joka edellyttäisi tällaisia toimia. Joka muuta väittää on epärealistinen henkilö”, hän jatkaa.
Poliisin toiminta erikoista
Erikoisena Tikka pitää myös poliisin toimintaa Tampereella ”järjestyspartioita” pilkkaavia klovneja kohtaan.
”Kuulostaa erikoiselta, että poliisi katsoo paremmaksi puuttua ennemmin pellepuvuissa liikkuvan, katupartioita pilkkaavan henkilön toimintaan kuin näihin partioihin. En tiedä, millä perusteella poliisi yhdistää näiden pellepukuisten henkilöiden toiminnan vasemmistoanarkismiin – jos perusteet ovat heikot, on syytä olla hyvin huolestunut.”
Tikka pitää huumoria ehkä ainoana tehokkaana keinona estää Odinin sotilaiden kaltaisten ryhmien esiinmarssi.
”Toinen tällainen keino olisi hallinnon vakava suhtautuminen asioihin, jotka olivat ainakin ennen yhteiskunnan perusperiaatteita.”