Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jätti maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen Fortumin sähköverkot ostaneen Caruna Oy:n valtavista sähkönsiirtohintojen korotuksista. Ryhmä vaatii hallitusta reagoimaan Carunan ilmoittamiin poikkeuksellisen suuriin korotuksiin ja varmistamaan Carunan verojen maksun Suomeen.
Fortumin sähköverkkojen yksityistämisestä päätettiin joulukuussa 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Tuolloin kulttuuri- ja urheiluministerinä toiminut vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jäi yksin esittäessään luopumista yksityistämisestä.
Varoitimme jo 2013
”Yksityisen monopolin luominen sähkönsiirtomarkkinoille ei ole järkevää, ja varoitimme tästä jo tuolloin kun verkkojen myyntiä suunniteltiin. Valitettavasti esiin tuomamme uhkakuvat näyttävät nyt tulevan karulla tavalla todeksi kun Caruna kurittaa kansalaisia valtavilla siirtohintojen korotuksilla. Yhtiö ei myöskään veroparatiisijärjestelyjä hyödyntäen edes maksa veroja asiallisesti Suomeen”, Arhinmäki kirjoittaa eduskuntakyselystä blogissaan.
Hän kysyy, onko ylipäätään järkevää, että monopoliluonteinen ja yhteiskunnallisesti tärkeä sähköverkkotoiminta on ulkomaisen yksityisen sijoitusyhtiön omistuksessa.
Verkkoyhtiötä ei voi vaihtaa
Fortumin myymästä verkosta muodostetulla Caruna Oy:lla on jakeluverkkoalueet Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Sillä on noin 20 prosentin markkinaosuus Suomen paikallisesta sähkönsiirrosta.
Arhinmäen mukaan voi täysin aiheellisesti epäillä, että korotusten taustalla on nimenomaan yksityisen yhtiön monopoliaseman hyväksikäyttö kuluttajien kustannuksella. Kuluttaja voi kilpailuttaa sähköyhtiönsä, mutta verkkoyhtiötä ei voi vaihtaa. Siksi Arhinmäki pitää oleellisena verkkoyhtiöiden hinnoittelun valvomista, erityisesti jos ne ovat yksityisessä omistuksessa. Monopolistisen luonteensa vuoksi olisi hänen mukaansa parasta, että sähköverkot olisivat julkisessa omistuksessa.
Ajoitus ei yllätys
Vuonna 2013 voimaan tulleessa laissa määriteltiin, että energiamarkkinavirasto valvoo siirtohinnoittelua neljän vuoden välein. Valvontakausi on juuri päättynyt, eli seuraava mahdollisuus energiamarkkinaviraston valvontatoimenpiteisiin on vasta vajaan neljän vuoden päästä. Ei liene mikään suuri yllätys, että hinnankorotukset tehtiin ”juuri sopivasti” valvontakauden alkuun, Arhinmäki kirjoittaa.
Vasemmistoliitto vaatii hallitusta puuttumaan Carunan kohtuuttomiin hinnankorotuksiin ja tehostamaan verkkoyhtiöiden hinnoittelun valvontaa.
”Pitäisi myös olla itsestään selvää, että kansalaisille tärkeän perushyödykkeen, sähkön, tuottamisesta maksetaan verot Suomeen. Jos asioiden tilaan ei saada korjausta, on myös harkittava sähköverkkojen palauttamista julkiseen omistukseen”, väläyttää Arhinmäki.