KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Yliopistot turmion tiellä

Helsingin yliopiston henkilöstö osoitti mieltä Senaatintorilla 27. tammikuuta. Helsingin yliopisto vähentää henkilöstöä kaikkiaan 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Helsingin yliopiston henkilöstö osoitti mieltä Senaatintorilla 27. tammikuuta. Helsingin yliopisto vähentää henkilöstöä kaikkiaan 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä. Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Antero Puhakka
7.2.2016 16.00

Horisontti

Vuosikymmenen alussa toteutetun fantastisen yliopistouudistuksen tulokset paljastuvat karmaisevalla tavalla. Korkealle kurkottavien tavoitteiden saavuttamisen sijaan jäljelle näyttää jäävän vain yt-neuvottelujen jälkeen savuavia raunioita.

Henkilöstöstä kilpailun sijaan yliopistot näyttävät ryhtyneen kilpasille siitä, mikä vähentää henkilöstöään eniten ja mikä pystyy parhaiten polkemaan työntekijöiden oikeuksia. Tätä kirjoitettaessa Helsingin yliopisto ilmoitti irtisanovansa 570 henkilöä ja vähentävänsä henkilöstöä kaikkiaan 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Vuoden 2010 alussa toteutetun yliopistouudistuksen tavoitteet olivat erittäin kovat. Kokonaisuudistuksen piti kasvattaa kansakunnan kilpailukykyä, lisätä hyvinvointia sekä vahvistaa kulttuuria, luovuutta ja sivistystä.

Koskaan ei Suomessa ole ollut koulutukseen, sivistykseen ja tutkimukseen näin vihamielisesti suhtautuvaa hallitusta.

Tämän saavuttamiseksi toteutettiin yliopistojen yksityistäminen. Tämä oli viisasten kivi, jonka turvin yliopistot astuisivat Suomessa uudelle aikakaudelle.

Tosin ei muistettu sitä, että suurin osa suomalaisista yliopistoista oli aiemmin yksityisiä. Ne jouduttiin valtiollistamaan 1970- ja 1980-luvuilla rahoitusongelmien vuoksi.

Yliopistojen rehtoreiden näkemyksen mukaan yksi tärkeimmistä yliopistolain tuomista hyödyistä oli se, että ne saivat itsenäisen työnantaja-aseman ja siten voivat vaikuttaa henkilöstöpolitiikkaansa.

Tätä hehkutettiin kovasti myös hallituksen esityksessä Yliopistolaiksi, jossa ”tuetaan yliopistojen mahdollisuuksia entistä parempaan henkilöstöpolitiikkaan (––) mikä antaisi yliopistoille nykyistä paremmat edellytykset kannustavan ja palkitsevan henkilöstöpolitiikan harjoittamiseen (––) parantaa yliopistojen kilpailukykyä niin kotimaista kuin ulkomaista osaavaa henkilöstöä rekrytoidessaan (––) mahdollistaisi nykyistä paremmin yliopistotoiminnan huomioimisen henkilöstöpolitiikassa.”

Yliopistojen henkilöstön kannalta yliopistojen lähihistoria on karmaiseva. Valtion yliopistojen aikaan valtionhallinnon tuottavuusohjelma vaikeutti niiden toimintaa, mutta sen henkilöstövaikutusten mittakaava oli aivan eri mihin yksityiset yliopistot ovat itsensä ajaneet.

Valtiontalouden tarkastusvirasto totesi raportissaan tuottavuusohjelman käynnistyneen 2003 tuottavuuden parantamisena, mutta vuonna 2005 tavoitteeksi tuli pelkästään henkilöstön vähentäminen.

Yliopistojen henkilötyövuosimäärä lisääntyi 2,3 prosenttia tuottavuusohjelman aikana vuosina 2005–2009. Tilanne kehittynyt päinvastaiseen suuntaan yksityisten yliopistojen kilpaillessa keskenään entistä paremmalla henkilöstöpolitiikalla. Henkilötyövuosien määrä on vuodesta 2009 lähtien vähentynyt 2,3 prosenttia vuoteen 2015 tultaessa.

Ja lisää vähennyksiä on tulossa kaiken aikaa.

Valtion pahan henkilöstöpolitiikan ikeen alla oltaessa henkilöstön määrä siis lisääntyi, mutta yliopistojen saatua mahdollisuutensa oman henkilöpolitiikkansa luomiseen tahti muuttui.

Havaintoa ei voi pitää kovinkaan ihmeellisenä. Henkilöstön päähän potkiminen aloitettiin jo ennen uuteen yliopistomaailmaan astumista. Yliopistojen toistuvan irtisanomisiin johtaneen yt-kierteen aloitti Lappeenrannan teknillinen yliopisto jo vuonna 2008.

Tämän jälkeen yt-ilmoituksia on tullut jo useimmista yliopistoista. Kyseenalaisen kunnian yt-neuvottelujen veturina on saanut Tampereen teknillinen yliopisto, joka ilmoitti tammikuussa 2016 käynnistävänsä jo kahdeksannet irtisanomisiin tähtäävät yhteistoimintaneuvottelut.

Myös Itä-Suomen yliopisto on kunnostautunut tällä saralla. Parhaillaan käynnissä ovat jo kuudennet yt-neuvottelut.

Valtiovalta näyttää kuitenkin haluavan palkita Tampereen teknillisen yliopiston aktiivisista toimistaan yt-saralla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimittäin 18.1. lähettänyt Tampereen korkeakouluille pyynnön nimetä edustajansa Tampere3-yliopistokonsernia valmisteleviin ryhmiin.

Saatekirjelmän perusteella Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyisivät ja Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyisi uuden yliopiston omistukseen. Ministeriön pyynnössä on huomion arvoista, että valmistelua tehdään nimenomaan säätiöyliopiston pohjalta.

Säätiöyliopiston ylimmässä hallinnossahan ei ole mukana turhia henkilöstön edustajia ”haittaamassa” virtaviivaisen toiminnan suunnittelua ja toteutusta.

Lienee täydellistä sattumaa, että ministeriön pyyntö on päivätty samalle päivälle, jolloin Tampereen teknillinen yliopisto ilmoitti viimeisimpien koko henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen alkamisesta. Organisaation strategisen johtamisen kannalta huono henkilöstöpolitiikka näyttää kuitenkin kannattavan.

Suomessa on vannottu pitkään korkean osaamisen nimiin. Yliopistojen on nähty olevan keskeinen tekijä osaamisen tuottamisessa. Vaikuttaa siltä, että näin ei kuitenkaan enää ole. Ei liene yhtään liioiteltua sanoa, että koskaan ei Suomessa ole ollut koulutukseen, sivistykseen ja tutkimukseen näin vihamielisesti suhtautuvaa hallitusta.

Hallituksen ministerien letkautukset ”kaiken maailman dosenteista” tai ”professoreiden kolmesta syystä olla professori” osoittavat selvästi miten näihin asioihin suhtaudutaan.

Hallituksen alentuva suhtautuminen yliopistoihin, yliopistorahoituksen merkittävät leikkaukset sekä yliopistojen toistuvat irtisanomisneuvottelut vaikuttavat kaikki yliopistolaisten työilmapiiriin. Yliopistolaisten aikahorisontti on selvästi kaventunut. Usein toistettu kysymys on, milloin seuraavat yt:t alkavat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Henkilöstön tunnelmia kuvastaa hyvin se, että kysyttäessä suosittelisitko yliopistouraa, onpa kyse sitten opetus-, tutkimus- tai asiantuntijaurasta, vain harva enää kannustaisi uusia ihmisiä hakeutumaan yliopistoihin.

Tämä on kehityskulku, johon Suomella ei ole varaa.

Kirjoittaja on yhteiskunta-politiikan yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään