KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Metsää kannattaa suojella isoina kokonaisuuksina

Matemaattisen ekologian professori Otso Ovaskainen osallistuu kenttätutkimuksiin saadakseen käsityksen luonnonsuojeluprosessin kaikista vaiheista. Etelä-Uralilla hän törmäsi komeaan majavapatoon.

Matemaattisen ekologian professori Otso Ovaskainen osallistuu kenttätutkimuksiin saadakseen käsityksen luonnonsuojeluprosessin kaikista vaiheista. Etelä-Uralilla hän törmäsi komeaan majavapatoon. Kuva: Evgeniy Meyke

Luonnonmetsän sisällä oleva lahopuu on kymmenen kertaa arvokkaampi kuin yksittäinen lahopuu talousmetsässä.

Katri Simonen
28.3.2016 8.41

Kun resursseja on vähän, ne on käytettävä tehokkaasti, myös luonnonsuojelussa. Helsingin yliopiston matemaattisen ekologian professori Otso Ovaskainen tekee matemaattisia ja tilastollisia malleja, joiden pohjalta voidaan laskea vaikkapa parhaita suojeluratkaisuja.

Suurin osa Suomen uhanalaisista eliölajeista elää luonnonvaraisissa metsissä. Lajeja on yritetty suojella etenkin niin sanotulla täsmäsuojelulla.

Jos esimerkiksi todetaan, että hakkuita suunnittelevan maanomistajan metsässä on liito-oravan reviiri, ryhdytään toimenpiteisiin. Viranomaiset tulevat paikalle, etsivät papanoiden perusteella liito-oravan pesä- ja levähdyspuun ja rajaavat sen ympäriltä pienen alueen, jota ei saa hakata.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ovaskaisen mukaan suojeluvaikutukset ovat lähes olemattomat.

– Liito-oravien reviireistä tunnetaan ylipäätään vain murto-osa, arviolta kolme prosenttia. Prosessi vie paljon työaikaa ja vain puolet suojelluista reviireistä säilyy asuttuina – joten koko kannan tasolla vaikutus on vain 1,5 prosenttia.

– Täsmäsuojelu perustuu yksilöpohjaiseen ajatteluun: ei haluta häiritä yhtä yksilöä. Mutta lajin kannalta yksilö ei ole olennainen, vaan populaatio, hän sanoo.

Siksi onkin kysyttävä, miten toimenpiteet vaikuttavat lajin koko kantaan.

Jos pienen suojelulaikun,”tupsun” kuten Ovaskainen sanoo, populaatiolla ei ole yhteyttä suuremman elinympäristön vahvempaan kantaan, se ei pysty uusiutumaan. Yksittäiset suojelulaikut ovat kuin syrjäkyliä: ne eivät kauan sinnittele hengissä, jos kirkonkylät ja isommat keskukset lopetetaan.

Tilannetta voidaan verrata uhanalaisten kulttuurien ja kielten suojeluun. Kaikkein tärkeintä ovat lapset – muutama mummo siellä täällä ei kieltä pelasta.

Toinen esimerkki täsmäsuojelupyrkimyksistä on lahopuu, jota on alettu jättää talousmetsiin, koska suurin osa metsien uhanalaisista lajeista on hyönteisiä ja sieniä, jotka elävät lahopuussa.

– Eliöt eivät kuitenkaan ilmesty lahoon tyhjästä, niiden täytyy siirtyä sinne jostakin. Jos matka on liian pitkä, muuttoa ei tapahdu. Siksi luonnonmetsän sisällä oleva lahopuu on kymmenen kertaa arvokkaampi kuin yksittäinen lahopuu talousmetsässä, matemaattinen ekologi toteaa.

Hänen mielestään luonnonsuojelu keskittyy liikaa paitsi yksilöiden, myös yksittäisten lajien suojeluun. Tähän ovat vikapäitä luonnonsuojelijatkin, jotka vetoavat ihmisten kannalta karismaattisten – söpöjen tai villien – lajien puolesta, vaikka lajeja ei voi pelastaa yksi kerrallaan. On varmistettava että Suomen metsät kaikkine lajeineen säilyvät riittävässä määrin.

Keskittäminen varmistaa elinvoimaisuuden

Uhanalaisten metsälajien suojelussa tehokkainta on Ovaskaisen mukaan suojella isoja elinvoimaisia luontokohteita ja varmistaa, että niillä on yhteys toisiinsa. Se on kannattavampaa kuin pinta-alallisesti sama määrä suojeltua metsää sirpaleina siellä täällä.

Se on myös tehokkaampaa kuin nostaa kaikkien talousmetsien keskimääräistä tasoa hieman.

Tämä tieto on noussut metapopulaatiotutkimuksista. Ovaskainen kuuluu Suomen Akatemian Metapopulaatiobiologian huippututkimusyksikköön, jonka on perustanut professori Ilkka Hanski. Tutkimus on uraauurtavaa maailmassa.

Luonnosta on kerätty tuhansia havainto- ja koeaineistoja ja Ovaskainen laatii niistä matemaattisia ja tilastollisia malleja. Näin voidaan ”lukea” ilmiöiden syyseuraussuhteita ja laskea hajallaan elävien populaatioiden eloonjäämismahdollisuuksia.

– Osallistun myös itse kenttätutkimuksiin saadakseni käsityksen prosessin kaikista vaiheista – käytännöstä teoriaan – ja nähdäkseni mitä haasteita havaintojen tekemiseen liittyy.

Viime vuonna Ovaskainen kävi muun muassa Grönlannissa, Siperiassa ja Australiassa.

Kansainvälisten suositusten mukaan maapallon luonnonvaraisista metsistä tulisi säilyttää 10–20 prosenttia. Tämäkin on Ovaskaisen mukaan kompromissi.

– Lajimäärän ja pinta-alan suhde ennustaa sitä, että jos luonnosta säilytetään kymmenesosa, noin puolet alkuperäisistä lajeista säilyy, hän sanoo.

Suomessa suojelutilanne on kaukana suosituksista. Pohjois-Suomen metsistä on suojeltu 5,6 prosenttia, Etelä-Suomen metsistä 0,6 prosenttia.

Suomen metsissä elää noin 20 000 eliölajia. Näistä noin joka kymmenes ei pysty elämään talousmetsissä.

Luonnonperintösäätiö ostaa metsiä

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö ostaa yksityisillä lahjoitusvaroilla luonnontilaisia metsiä. Metsää on hankittu 50 alueelta, jonka yhteismäärä on 1 000 hehtaaria.

Metsien määrä kuulostaa pieneltä. Kuitenkin Ovaskainen, joka kuuluu säätiön hallitukseen, pitää säätiön työtä erittäin tärkeänä. Se, että yksityiset ihmiset ovat lahjoittaneet miljoonia euroja metsien suojeluun, kuvastaa Suomen suojelutilanteen hälyttävyyttä.

Sopivia kohteita etsitään vapaaehtoisverkoston avulla. Ovaskaisen mukaan arvokkaita alueita on edelleen tiedossa ja löydettävissä.

– Valitsemme huolellisesti parhaita jäljellä olevia metsiä läheltä muita suojelukohteita. Jos osa alueesta on käsiteltyä, ytimen on aina oltava luonnontilainen, jolloin ympäröivä metsä voidaan ennallistaa tai se ennallistuu itsestään. Testamenttilahjoituksia, rahana tai metsänä, on alkanut säätiön tunnettuuden myötä tulla.

Metsien suojelu ei vähennä työllisyyttä

– Suojelu ei luo työttömyyttä, koska hakkuumäärät ovat jo pitkään alittaneet kestävien hakkuiden määrät. Alueellisesti suojelumetsien suorat ja epäsuorat työllistämisvaikutukset voivat olla positiivisia, sanoo Jyväskylän yliopiston soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen.

Uusimmat metsänkäsittelyohjeet ovat vuodelta 2014.

Uusi metsälaki sallii myös jatkuvan kasvatuksen, jossa metsä säilyy metsän näköisenä. Puut ovat eri-ikäisiä ja niitä harvennetaan ja poimitaan kasvun mukaan. Avohakkuu ei ole enää ainoa mahdollisuus.

Esimerkiksi liito-oravan kannalta pienenkin pesäalueen jättäminen kokonaan hakkuiden ulkopuolelle saattaisi riittää paremmin, jos suojelulaikkua ei ympäröisi hakkuuaukea vaan poimintahakattua metsää.

– Metsänomistajan kannalta jatkuva kasvatus voi olla taloudellisesti jopa parempi vaihtoehto, ja joidenkin uhanalaisten metsälajien eloonjäämisen mahdollisuuksia jatkuva kasvatus voi olennaisesti parantaa, matemaattisen ekologian professori Otso Ovaskainen sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään