Hallitus tavoittelee vaalikaudella 110 000 uutta työpaikkaa ja työllisyysasteen nostamista 68 prosentista 72:een. Kilpailukykysopimuksen se arvioi täyttävän tavoitteesta 35 000–45 000 työpaikkaa. Tiistaina hallitus esitteli yrittäjyys- ja työllisyyspaketin, jonka se toivoo lisävauhdittavan tavoitteen saavuttamista.
Työllisyyspaketin muutokset koskevat muun muassa työttömyysturvan uudistamista tiukentamalla sen saantiehtoja.
– Hallitus muun muassa tekee työnteosta entistä kannattavampaa, purkaa kannustinloukkuja ja laajentaa työttömyysetuuksien käyttöä, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.
Kannustinloukkujen purkamisella työttömyysturvaa tiukennetaan. Esimerkiksi velvollisuutta ottaa työtä vastaan tiukennetaan ja alueellista liikkuvuutta lisätään. Työttömillä olisi myös aiempaa tiukempi velvollisuus osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin.
Työttömyysetuuksien käyttöä laajennetaan siten, että niitä voitaisiin käyttää liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Näin työtön voisi käyttää työttömyysetuutta toimeentulon sijaan edistämään työllistymistä.
Vuosina 2017 ja 2018 toteutetaan asiakaslähtöisen työllisyyspalvelun alueellisia kokeiluja, joissa julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen järjestämisvastuu siirretään maakunnalliselle toimijalle. Tavoitteena on tukea tulevien itsehallintoalueiden perustamista.
Hallitus myös selvittää uuden, työttömille työnhakijoille suunnatun Työnäyte-palvelun käyttöönottoa ja sitä koskevan kokeilun käynnistämistä. Työnäytteen antaminen tarkoittaisi lyhytkestoista työskentelyä potentiaalisen työnantajan tehtävissä, mutta ei työsuhteessa.
Itsensä työllistäjien työttömyysturvaa kehitetään. Työttömyysturvajärjestelmään valmistellaan muutokset, joilla kannustetaan itsensä työllistämiseen pää- ja sivutoimisesti. Tavoitteena on tehdä esimerkiksi sivutoiminen yritystoiminnan aloittaminen työttömänä nykyistä sujuvammaksi.
Vuoden 2016 budjettiriiheen valmistellaan ministeri Lindströmin johdolla uusia työllisyyttä vahvistavia lisätoimia. Yksityiskohtia nyt päätetyistä toimista Lindström esittelee ensi maanantaina.
Yksinyrittäjille tukipaketti
Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan yrittäjyyspaketti tukee eri kehitysvaiheessa olevia yrityksiä, parantaa niiden toimintaedellytyksiä ja poistaa yrittämisen esteitä.
– Valtaosa viime syksynä sovituista toimenpiteistä on jo valmistelussa tai otettu käyttöön. Nyt päätetyt yrittäjyyspaketin lisätoimet painottuvat erityisesti mikro- ja pienyrittäjyyden tukemiseen.
Hallituksen nyt esittelemillä toimenpiteillä muun muassa tehostetaan yritysten kansainvälistymispalveluita, vahvistetaan yritysrahoituksen välineitä, kevennetään sääntelyä ja lupaprosesseja sekä avataan markkinoita kilpailulle.
Yksinyrittäjille on tulossa tukipaketti, jolla madalletaan kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiselle palkkatukea, starttirahaa tai muuta kannustinta käyttämällä.
Innovaatiosetelillä pienet ja keskisuuret yritykset voivat hankkia omiin tarpeisiinsa parasta mahdollista ulkopuolista asiantuntemusta ja tukea. Seteliä voi käyttää esimerkiksi yhteistyöprojektiin korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen kanssa.