Talouden myyttejä
Christer Lindholm listaa talousmyytit:
1. Markkinat hoitavat kaiken
2. Julkinen sektori on ongelma
3. Verot ovat haitallisia
4. Tarjonta luo oman kysyntänsä
5. Globalisaatio on tullut jäädäkseen
Kauppatieteiden tohtoria ja Åbo Akademin tutkijaa Christer Lindholmia alkoi ärsyttää, että puhtaasti ideologisia käsityksiä esitettiin kirkkain silmin taloustieteen kovina faktoina.
Kun ärsytyskäyrä nousi riittävän korkealle, hän päätti osallistua talouspoliittiseen keskusteluun kirjalla, jossa hän purkaa virallisiksi totuuksiksi muuttuneita väittämiä.
– Ideologiset puurot ja talouspoliittiset vellit ovat menneet pahasti sekaisin, totesi Lindholm kirjan julkistustilaisuudessa torstaina.
Ideologisia, totuuksina esitettyjä väittämiä on lukuisia, mutta Lindholm tarttuu niistä viiteen keskeiseen, joita hän pitää kohtalokkaina hyvinvoinnilla. Kohtalokkaita ne ovat, koska ne ovat uskomuksia, eivät totuuksia, ja koska ne tarjoillaan kansalaisille vaihtoehdottomina totuuksina.
Myytit, joita Lindholm ryhtyi purkamaan ovat 1. markkinat hoitavat kaiken, 2. julkinen sektori on ongelma, 3. verot ovat haitallisia, 4. tarjonta luo oman kysyntänsä ja 5. globalisaatio on tullut jäädäkseen.
Kirjan lopussa Lindholm pyrkii hahmottelemaan irtiottoa markkinoiden tyranniasta.
Markkinakilpailu ei ole vastaus kaikkeen
Lindholm näkee myyttisiksi totuuksiksi nousseiden väitteiden kumpuavan uusliberalistisesta talousajattelusta ja edustavan markkinafundamentalismia. Ne perustuvat käsitykseen, että vapaa kilpailu markkinoilla on vastaus kaikkiin kysymyksiin.
Lindholmin mukaan markkinat ja kilpailu ovat tarpeen, mutta yleispäteväksi ratkaisuksi kaikkeen niistä ei ole.
Sokea markkinausko ja sen mukainen politiikka on Lindholmin mukaan johtanut esimerkiksi siihen, että Kreikassa lapsia kuolee jälleen tuberkuloosiin. Kreikan avustamisen ehdoksi asetetut leikkaukset terveydenhuollossa ovat johtaneet terveydenhuoltojärjestelmän romahtamiseen.
Markkinauskovainen Sipilän hallitus
Berliinin muurin kaatumisen ja Neuvostoliiton romahduksen jälkeen monet uskoivat tulevaisuuden olevan käsi kädessä kulkevien demokratian ja markkinatalouden voittokulkua.
Näin ei Lindholmin mukaan ole käynyt. Markkinavoimat ovat joutuneet yhä useammin törmäyskurssille demokratian kanssa. Markkinoiden ylivertaisuuden korostaminen johtaa Lindströmin mukaan demokratian väheksymiseen.
Juha Sipilän hallituksen Lindström katsoo edustavan puhdasta markkinafundamentalismia.
– Hallitusta ohjaa markkinafundamentalistinen, hyvin vahva ja lähes uskonnollissävytteinen usko markkinoiden kaikkinaiseen paremmuuteen, Lindholm totesi.
Hän viittasi muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistukseen, jonka toteutustavaksi hallitus on valinnut julkisesti tuotettujen palvelujen yhtiöittämisen.
Christer Lindholm: Viis taloudesta. 5 myyttiä. jotka romuttavat hyvinvoinnin. Vastapaino.
Talouden myyttejä
Christer Lindholm listaa talousmyytit:
1. Markkinat hoitavat kaiken
2. Julkinen sektori on ongelma
3. Verot ovat haitallisia
4. Tarjonta luo oman kysyntänsä
5. Globalisaatio on tullut jäädäkseen