KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Teatteria, totuutta, politiikkaa

Pekka Laiho sai vakituisen kiinnityksen MTV-teatteriin 51 vuotta sitten. Nyt hän harjoittelee Casanovan roolia Helsingin kaupunginteatterin syksyn ensi-iltaan.

Pekka Laiho sai vakituisen kiinnityksen MTV-teatteriin 51 vuotta sitten. Nyt hän harjoittelee Casanovan roolia Helsingin kaupunginteatterin syksyn ensi-iltaan. Kuva: Minna Kallinen

Pekka Laiho jatkaa näyttelijätyötään 50 vuoden suomin kokemuksin – ja aktivoitui poliittisesti 30 vuoden tauon jälkeen.

Veli-Pekka Leppänen
30.4.2016 14.00
ILMOITUS
ILMOITUS

Pekka Laiho

Syntynyt Helsingissä 14. 5. 1943

MTV-teatteri 1965–1967, Tampereen Teatteri 1967–1971, Helsingin Kaupunginteatteri 1971–2008, josta eläkkeelle.

Vierailuja Tampereen Teatterissa, Turun Kaupunginteatterissa ja Ylioppilasteatterissa

Elokuvia: Salomo ja Ursula (1966), Lapualaismorsian (1967), Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1979), Kun Hunttalan Matti Suomen osti (1984), Varjoja paratiisissa (1986), Matti (2006).

Tv-sarjoja: 50 pientä minuuttia (1965–1971), Merirosvoradio (1974), Kylmäverisesti sinun (2005), Uudisraivaaja (2006).

Muistelmat Poika ja kapakkasaatana (2012)

Harvempi ihminen pysyy ammatissaan yli puolen vuosisadan ajan. Näyttelijä Pekka Laiho (s. 1943) on tällainen ammatinharjoittaja, hän aloitti työt vakituisella kiinnityksellään MTV-teatterissa vuonna 1965.

Ensipestin jälkeen töitä on piisannut roppakädellä – eri teattereissa, tv:ssä, radiossa, leffoissa ja irtokeikoilla.

Näyttelijäntyön funktio on ainakin Laihon mielestä tuossa ajassa muuttunut, lähes ylösalaisin.

– Nyt näyttämölle nimenomaan pääsee, kun sinne aikaisemmin joskus jopa joutui itselleen ei niin rakkaisiin näytelmiin, Laiho huomauttaa hymyssä suin.

– Mutta tämä on vain henkilökohtainen havaintoni.

Laitosteattereissa aina tehtiin mitä ohjelmisto ja roolijako määräsi, nykyään Laiho valitsee ja valmistaa työt enimmäkseen oman halunsa mukaan. Jokaisesta esityksestä tulee siksikin läheinen juttu.

Laihon viimeisin itsensä poimima työ on nobelisti Albert Camus’n romaanista Putoaminen (1956) dramatisoitu monologi. Päähenkilön, ”katumuksentekijä-tuomarin”, tilittäessä laupean asianajajan, ihmisystävän ja elostelijan elämänuraansa pohjalla liikahtelevat inhimillisen olemassaolon, syyllisyyden ja itsepetoksen kysymykset.

Tunnin mittainen monologi ei ole mikään kevyesti lonkalta heitettävä osa. Koko ajan lavalla, koko ajan äänessä, ilman kuiskaajan tukea. Ei olisi vaivatonta nuorellekaan ammattilaiselle, saati kohtapuoliin 73-vuotiaalle miehelle. Miten sinä teet sen, Pekka Laiho?

– Esityksessä on toki pieniä varmistuksia, joita en paljasta. Mutta yleisesti ajatellen, lähimuistini voi pätkiä, mutta tällainen pitempikestoinen kaukomuisti onneksi pelaa. Tietysti asiaa helpottaa erittäin painava teksti.

Katumuksentekijä-tuomari Jean Baptiste Clamence on hänelle henkilökohtaisesti tärkeä ja vahvasti sisäistynyt rooli. Katsojalle ei ainakaan synny uskottavuusongelmia – tietyiltä osin jo Laihon vankan lavakarisman ansiosta.

Mitä on ikä?

Ikääntyminen on Laiholle monitahoinen ilmiö. Hän sanoo paljonkin miettineensä ikäkausien merkitystä – nuorempana puhuen eritoten silloisen appensa taidemaalari Veikko Marttisen kanssa. Omat ikävuodet ja eläkkeelle jäänti ovat tuoneet lisää konkreettisuutta pohdintoihin.

– Tiiviimmin ajattelen sitä, että kunpa säilyisi älyllinen ja taiteellinen uteliaisuus, mitä sitten tukisi kokemuksen antama syvyys. En tiedä auttaako asiassa, että elän valveillakin osin unelmamaailmoissa.

Laihon lähtökohtana on, että iän korostamat fyysiset rajoitukset tai sairaudet täytyy hyväksyä, mutta samalla on hyvä aktiivisesti hakea tilalle uutta ja erilaista. Hän on yhä fanaattinen futismies, mutta on polvivaivojen takia joutunut luopumaan omasta peliharrastuksestaan – kuitenkin kuntosalikäynnit ja pyöräily pitävät yllä liikkumisen riemua.

– Ja luonnollisesti rakastan puolisoani Ailaa kaikin ajateltavissa olevin tavoin, Laiho lisää.

– Kukaties ikä on antanut minulle kosolti hyvää – impulsiivista luonnettani ajatellen.

Alkoholin ja tupakoinnin hän jätti aikapäiviä taakseen, mikä vapautti oitis runsain mitoin positiivista energiaa. Mieli pysyy vireämpänä heti aamusta alkaen.

Teatteri, totuus, viihde

Pekka Laiho assosioitui 1960-luvun teatterisukupolveen, joka rupesi kääntymään yhteiskuntaa kriittisesti luotaaville linjoille. Hän kuului kevään 1966 suurtapauksen, Lapualaisoopperan, ydinjoukkoon. Kalle Holmberg ohjasi Arvo Salon kirjoittaman näytelmän, johon Kaj Chydenius sävelsi tarttuvan musiikin ja laulut. Ensi-illasta tuli juuri täyteen 50 vuotta.

Elämänsä muina vavahduttavimpina ”yhteiskuntanäytelminään” Laiho mainitsee kolme ohjausta: Kalle Holmbergin Berliini järjestyksen kourissa, Eugen Terttulan Teurastamojen pyhä Johanna ja Jouko Turkan Siinä näkijä missä tekijä.

Näyttelijä ei ole salannut vasemmistolaisuuttaan. Laiho on ennättänyt liehua mukana kulttuurin ja politiikan monissa radikaaleissa kuvioissa, mutta 1970-luvun taistolaisuuteen hän ei tuntenut pientäkään vetoa – päinvastoin. Hänen Poika ja kapakkasaatana -muistelmistaan (2012) on luettavissa sapekkaita kuvauksia kärhämistä kulttuurihegemoniaa havittelevan ryhmittymän kanssa. Itse hän pysytteli revarina, tarkemmin sanoen: aleniuslaisena.

Teatterin nykypolven yleistä asennetta hän suitsuttaa:

– Viime vuodet teatterin lavalla on kuultu lähinnä vain totta, on selvästi asetuttu valheella kuorruttamista vastaan.

– Teatterin on lupa viihdyttää ja vapauttaa, opettaakin, mutta ei oppikirjamaisesti. Brechtiläinen Lehrstück-idea on viisikymmentä vuotta sitten vanhentunut.

Laiho kehottaa tutkimaan ja ottamaan mallia italialaisesta Dario Fo’sta, joka hyödynsi farssin mahdollisuudet täyttää teatterin keskeistä funktiota, ”toden puhumista”.

Ongelmana hän näkee suurten teatterien varovaiset ohjelmistot, halun turvautua köykäiseen viihteeseen. Näin siitä huolimatta, että jo Niskavuori-näytelmistä lähtien on nähty keveydelle löytyvän totuudellisiakin vaihtoehtoja.

– Kunhan vain teatterinjohtajat pääsisivät harhaluuloistaan, että he tietävät mistä kansa tykkää, Laiho täräyttää.

– Maku voi myös jalostua.

Vasemmistoliiton jäseneksi

Vuonna 1983 Laiho erosi SKDL:stä – ”revin jäsenkirjan ravintola Kosmoksessa” – eikä sen jälkeen tuntenut vetoa puolueisiin. Viime syksynä tuli kuitenkin ärhäkkä muutos: hän liittyi vasemmistoliittoon, nykyisen kotikaupunkinsa Järvenpään osastoon.

Mikä käänsi miehen pään?

– Suomessa istuu nyt hallitus, joka näyttää miten oikeisto ajattelee ja mihin se pyrkii. Jos SSS-hallituksen ohjelma toteutuisi täysimääräisesti, häipyisi hyvinvointivaltiomme äkkiä.

– Siinä oli syyni liittyä vassareihin. Haluan vain osaltani tukea yhteistyökykyisen vasemmiston voimaa, Laiho sanoo.

Häntä harmittaa, että nykyhallitus näyttää päätyvän samoihin epäsolidaarisiin leikkauksiin kuin edeltäjänsä 1990-luvulla.

Vaan on Laihon tulevaisuus muutakin kuin poliittista aktivoitumista. Aila-puolisonsa kanssa he ovat menossa kesällä naimisiin – ja Laiho harjoittelee Pasi Lampelan kirjoittamaa ja ohjaamaa Kenraali ja Casanova -näytelmää Helsingin kaupunginteatteriin. Laiho esittää vanhaa Casanovaa.

Ensi-illassa siis tavataan. Ensi syksynä.

Pekka Laiho

Syntynyt Helsingissä 14. 5. 1943

MTV-teatteri 1965–1967, Tampereen Teatteri 1967–1971, Helsingin Kaupunginteatteri 1971–2008, josta eläkkeelle.

Vierailuja Tampereen Teatterissa, Turun Kaupunginteatterissa ja Ylioppilasteatterissa

Elokuvia: Salomo ja Ursula (1966), Lapualaismorsian (1967), Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1979), Kun Hunttalan Matti Suomen osti (1984), Varjoja paratiisissa (1986), Matti (2006).

Tv-sarjoja: 50 pientä minuuttia (1965–1971), Merirosvoradio (1974), Kylmäverisesti sinun (2005), Uudisraivaaja (2006).

Muistelmat Poika ja kapakkasaatana (2012)

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

Minja Koskela.

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään