KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kysely: Hiljainen enemmistö ottaisi pakolaisia kaikkialla maailmassa

Jordaniaan on tullut paljon pakolaisia, mutta valtaosa vastanneista haluaisi hallituksensa tekevän vielä enemmän pakolaisten hyväksi.

Jordaniaan on tullut paljon pakolaisia, mutta valtaosa vastanneista haluaisi hallituksensa tekevän vielä enemmän pakolaisten hyväksi. Kuva: Lehtikuva/Khalil Mazraawi

Kaksi kolmasosaa 27 maassa kyselyyn osallistuneista katsoi, että heidän oman hallituksensa pitäisi tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi.

Kansan Uutiset
19.5.2016 6.01
ILMOITUS
ILMOITUS

Kyselyssä mukana olleet maat sijoituksen mukaan myönteisimmin pakolaisiin vastauksissaan suhtautuneista kielteisimpiin:

1. Kiina

2. Saksa

3. Britannia

4. Kanada

5. Itävalta

6. Espanja

7. Kreikka

8. Jordania

9. Yhdysvallat

10. Chile

11. Etelä-Korea

12. Intia

13. Ranska

14. Ghana

15. Pakistan

16. Meksiko

17. Libanon

18. Brasilia

19. Argentiina

20. Etelä-Afrikka

21. Nigeria

22. Turkki

23. Kenia

24. Puola

25. Thaimaa

26. Indonesia

27. Venäjä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin teettämässä kansainvälisessä kyselyssä jopa 80 prosenttia ihmisistä vastasi olevansa valmiita vastaanottamaan pakolaisia maahansa. Kysely osoittaa, miten monien valtioiden kylmä pakolaispolitiikka on räikeässä ristiriidassa kansalaisten mielipiteiden kanssa.

Tutkimuksella pyrittiin kartoittamaan mielipiteitä pakolaisia kohtaan 27 eri maassa. Selvitystä varten haastateltiin yli 27 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Kyselyn mukaan 73 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ihmisillä on oikeus paeta sotaa tai vainoa muihin maihin. Jopa 66 prosenttia kaikista kyselyyn osallistuneista vastasi, että heidän hallituksensa pitäisi tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi.

– Luvut puhuvat puolestaan. Ihmiset ovat valmiita toivottamaan pakolaiset tervetulleiksi. Monien hallitusten epäinhimillinen vastaus vaikeaan pakolaistilanteeseen on kuitenkin ristiriidassa kansalaisten ajatusten kanssa, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro sanoo.

Yksi kymmenestä ottaisi kotiinsa

Haastattelut toteutti arvostettu konsulttiyritys GlobeScan. Vastaajilta kysyttiin muun muassa sitä, olisivatko he valmiita vastaanottamaan pakolaisia maahansa, kaupunkiinsa, naapurustoonsa tai kotiinsa. Kaikista vastaajista yksi kymmenestä sanoi olevansa valmiita majoittamaan pakolaisia omaan kotiinsa.

– Monissa maissa hallitukset käyttävät pakolaisten vastaista retoriikkaa nostaakseen kannatustaan. Tämä kysely osoittaa, etteivät ne kuuntele hiljaista enemmistöä, joka olisi valmis tarjoamaan maastaan turvan sotaa ja vainoa pakeneville, Laajapuro sanoo.

Kärjessä Kiina, Saksa, Britannia

Ensimmäistä kertaa julkaistavan pakolaisindeksin (Refugees Welcome Index) kärkeen nousivat Kiina, Saksa ja Britannia. Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

Kiinalaisista vastaajista jopa 46 prosenttia sanoi olevansa valmiita majoittamaan pakolaisia omaan kotiinsa. 86 prosenttia kiinalaisista osallistujista vastasi, että Kiinan pitäisi tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi.

Saksalaisista taas 96 prosenttia sanoi olevansa valmiita vastaanottamaan pakolaisia maahansa – vain kolme prosenttia vastaajista oli eri mieltä. Saksalaisista 56 prosenttia sanoi olevansa valmiita vastaanottamaan pakolaisia omaan naapurustoonsa. Yksi kymmenestä saksalaisesta sanoi olevansa valmis ottamaan pakolaisia kotiinsa.

Erityisen myönteisesti suhtautuvien joukkoon nousivat myös Jordania ja Kreikka, jotka ovat molemmat vastaanottaneet paljon pakolaisia viime vuosina.

Selvä enemmistö jordanialaisista, saksalaisista ja kreikkalaisista vastasi, että heidän valtionsa voisi auttaa vielä enemmän. Jordanialaisista näin ajatteli 84 prosenttia, saksalaisista 76 prosenttia ja kreikkalaisista 74 prosenttia.

Nihkeintä Venäjällä

– Emme odottaneet näin vahvaa solidaarisuutta pakolaisille. Nämä luvut kertovat inhimillisestä myötätunnosta hätään joutuneita kanssaihmisiä kohtaan. Kansalaisten ajatukset näyttävätkin olevan lähempänä kansainvälisen oikeuden periaatteita kuin päättäjien, jotka ovat yhä vahvemmin kyseenalaistaneet kansainväliset rakenteet, jotka on tehty suojelemaan hädässä olevia, Laajapuro sanoo.

Nihkeintä suhtautuminen oli Venäjällä, Indonesiassa ja Thaimaassa. Venäjällä jopa 61 prosenttia vastasi, ettei heidän kotimaansa pitäisi vastaanottaa pakolaisia. Venäläisistä 26 prosenttia vastasi, että heidän maansa pitäisi tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi.

Amnesty vetoaa kansainväliseen yhteisöön, jotta se auttaisi pakolaisia ponnekkaammin. Maailmassa on tällä hetkellä vakavin pakolaistilanne 70 vuoteen.

Maailmassa on 19,5 miljoonaa pakolaista, mutta heistä vain satatuhatta saa vuosittain kiintiöpaikan. Amnesty vaatiikin hallituksia sijoittamaan uudelleen 1,2 miljoonaa pakolaista vuoden 2017 loppuun mennessä.

Amnesty vaatii valtioita myös luomaan pysyvän järjestelmän, jonka kautta vastuuta pakolaisten auttamisesta ja uudelleen sijoittamisesta voitaisiin jakaa.

YK esitti tällaisen järjestelmän luomista 9. toukokuuta. Maailman valtioiden tulee ilmaista sitoutumisensa järjestelmän luomiselle 23.–24. toukokuuta Istanbulissa järjestettävässä kansainvälisessä humanitaarisessa kokouksessa.

Pakolaisten ja heitä paljon vastaanottaneiden maiden auttamiseksi tarvitaan myös rahaa. YK arvioi vuoden alussa, että humanitaarisen avun rahoituksessa on 15 miljardin dollarin vaje.

Kyselyssä mukana olleet maat sijoituksen mukaan myönteisimmin pakolaisiin vastauksissaan suhtautuneista kielteisimpiin:

1. Kiina

2. Saksa

3. Britannia

4. Kanada

5. Itävalta

6. Espanja

7. Kreikka

8. Jordania

9. Yhdysvallat

10. Chile

11. Etelä-Korea

12. Intia

13. Ranska

14. Ghana

15. Pakistan

16. Meksiko

17. Libanon

18. Brasilia

19. Argentiina

20. Etelä-Afrikka

21. Nigeria

22. Turkki

23. Kenia

24. Puola

25. Thaimaa

26. Indonesia

27. Venäjä

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Uusimmat

Tänään eduskunnassa puhutaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään