Perussuomalaiset asetti kovat tavoitteet parlamentaariselle Yle-työryhmälle. Puoluetta työryhmässä edustanut kansanedustaja Teuvo Hakkarainen vaati toukokuun lopullaruotsinkielisen ohjelman ja viihteen vähentämistä sekä rahoituksen leikkaamista jopa kolmasosalla.
Keskeisin tavoite oli Yle-lain muuttaminen niin, että yhtiön tehtävistä poistetaan monikulttuurisuuden tukeminen.
– Tässä asiassa emme nyt aio antaa periksi, linjaus on täysin tarpeeton, Hakkarainen sanoi Suomen Uutisissa.
Kuinkas sitten kävikään?
Yksimielisen työryhmän raportti luovutetaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille ensi viikolla, mutta sen tulokset julkistettiin torstai-iltana. Ylen rahoituksen indeksikorotukset jäädytetään ainakin pariksi vuodeksi, mutta Yle-vero säilyy. Yhtiö velvoitetaan ostamaan nykyistä enemmän ohjelmia ulkopuolisilta tuottajilta.
”Työväki kiittää”
Perussuomalaisten Ylen tehtävissä karsastama monikulttuurisuus korvataan ilmaisulla kulttuurinen moninaisuus. Siinä perussuomalaisten suurin kädenjälki Yle-työryhmässä.
Perussuomalaisten mahalaskusta otettiin heti kaikki ilo irti.
”Persujen suurin ja ainoa saavutus duunarien hyväksi. `Monikulttuurisuus` vaihtui `kulttuurien moninaisuuteen` YLE-laissa. Työväki kiittää!”, kommentoi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki Twitterissä.
Samaa mieltä oli Li Andersson:
”Monikulttuurisuus” – > ”kulttuurien moninaisuus”. Tässä on perussuomalaisten suurin saavutus tällä kaudella.
Vihreiden Ville Niinistö tulkitsi Twitterissä, että uusi ilmaisu on jopa entistä parempi:
”YLE:n tehtävä jatkossa tukea tasa-arvoa & yhdenvertaisuutta kulttuurien moninaisuuden lisäksi. Parempi ihmisoikeuksille & toiminnallisempi.”
Voitonpäivä vai sanahelinää?
Farssimaisia piirteitä keskustelu sai, kun perussuomalaiset hyväksyivät muotoilun vasta äänestyksen jälkeen ja osa kansanedustajista mainosti sitä suurena voittona. Äänestyksessä hävinneet taas myönsivät uudistuksen olevan sanahelinää.
– Neuvottelutulos on kompromissi, jossa saimme meille erittäin tärkeän asian läpi. Yle-laissa suomalaisen kulttuuriperinnön vaaliminen nousee etusijalle, monikulttuurisuus-sana poistuu pykälistä. Tämä on erittäin merkittävä saavutus, jonka tulee näkyä myös Ylen toiminnassa, vaati Ylen parlamentaarisen työryhmän jäsen Ritva Elomaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Veli-Matti Saarakkala joutui oikein nipistämään itseään varmistaakseen, ettei näe unta.
– Tämä on perussuomalaisille iso periaatteellinen saavutus – voitonpäivä. Vihreät ja vasemmistoliittokin kun yhdessä RKP:n kanssa saatiin muuttamaan Yle-lakia edellä mainitulla tavalla.
Viisi perussuomalaisten kansanedustajaa, muun muassa Ylen hallintoneuvoston jäsenet Jari Ronkainen ja Olli Immonen, jätti eduskuntaryhmässä eriävän mielipiteen. Heidän mukaansa monikulttuurisuuden tukemisen poistaminen muuttamalla sanamuotoja on ”yhtä tyhjän kanssa”.
”Hyvin kyseenalainen ideologinen tavoite” säilyy edelleen Ylen lainsäädännössä ja toiminnassa, vaikka monikulttuurisuus korvataan kulttuurisella moninaisuudella, kansanedustajat totesivat kannanotossaan.
He yhtyivät Ville Niinistön tulkintaan, että linjaus on nyt entistä selkeämpi ja tavoitteellisempi.
”Mikään ei muuttunut. Myös Yleisradion johto toi ilmi Ylen parlamentaarisen työryhmän kokouksessa, että heidän oletuksensa mukaan mikään ei tule muuttumaan Ylen toiminnassa kyseisen käsitteen vaihdoksen myötä.”
Henkilöstövaikutuksia tulossa
Ylen toimitusjohtajan Lauri Kivisen mukaan työryhmän esityksellä tulee olemaan henkilöstövaikutuksia, koska indeksitarkistusta ei tehdä mahdollisesti koko tällä vaalikaudella ja työryhmä edellyttää Yle lisäävän merkittävästi ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuotantoyhtiöiltä, tuotantopalveluiden tuottajilta ja muulta luovalta alalta.
– Erilaisten hankintojen lisäämisellä on merkittäviä vaikutuksia Ylen omaan tuotantoon. Samaan aikaan yhtiön nettotulot vähenevät. Muutokset eivät tule olemaan meille helppoja, mutta nyt voimme ryhtyä suunnittelutyöhön, kun eduskunnan tahto tiedetään. Kun käytettävissä on vähemmän rahaa, ei henkilöstövaikutuksilta voida välttyä.
Yksityisiä toimijoita edustavat Viestinnän keskusliitto ja Sanomalehtien liitto olivat pettyneitä työryhmän linjauksiin.
– Tuntuu oudolta, että työryhmä katsoo Ylen immuuniksi mediamarkkinan muutoksiin jopa vuosiksi eteenpäin. Muu julkinen sektori ja yksityinen media joutuvat myös jatkossa tehostamaan, valitti Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta.
Viestinnän Keskusliiton vt. toimitusjohtaja Jukka Holmberg pettyi siihen, ettei ”poliitikoilla ollut rohkeutta pienentää Ylen budjettia aikana, jolloin kaikista muista julkisista menoista leikataan ja yksityisen median tulot ovat pudonneet muutamassa vuodessa viidenneksellä”.