Ylen tuoreen kannatuskyselyn mukaan nousijoita ovat keskusta, kokoomus ja vasemmistoliitto lähes prosenttiyksiköllä. Laskussa ovat demarit 1,9 prosenttiyksiköllä ja vihreät ja perussuomalaiset.
Myös puolueiden järjestys muuttui. SDP tipahti kolmanneksi kokoomuksen jälkeen ja perussuomalaiset kuudenneksi vasemmistoliiton jälkeen. Pienpuolueiden kannatuksessa ei tapahtunut juuri mitään.
Rajuin syöksy perussuomalaisilla
Suuri koetinkivi hallitukselle on, miten se löytää yhteiset näkemykset EU:n ja Britannian välisiin neuvotteluihin.
Eduskuntavaalien jälkeen rajuin häviäjä on perussuomalaiset. Sen kannatuksesta hallituskuviot ovat syöneet yli puolet. Perussuomalaiset ovat tukeneet palkansaajien työehtojen heikennyksiä, sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksia.
Tämän ovat oivaltaneet myös puolueen kannattajat. Puolue on ollut lähempänä oikeistoa myös oppositiossa eduskunnassa, mutta ihmisille on puhuttu tai annettu ymmärtää päinvastaista.
Hallituksessa perussuomalaisten kaksilla rattailla ajaminen on kärsinyt haaksirikon.
Hallituspuolueista keskusta ja kokoomus ovat säilyttäneet kannatuksensa. Kokoomuksen kannatus on sahannut, mutta puoluejohtajan vaihduttua Petteri Orpoon se palasi eduskuntavaalien tasoon.
Tämä ei ykköseksi tähtäävälle kokoomukselle riitä.
Vasemmistoliitolla mahdollisuus nousta yli kympin puolueeksi
Vasemmistoliitto on nostanut vaalien jälkeen kannatustaan kaksi prosenttiyksikköä eli sille tasolle, jolla sen uumoiltiin olevan eduskuntavaaleissa. Jäsenäänestys ja hyvin onnistunut puoluekokous vauhditti puolueen kannatuksen nousua.
Puolueella on hyvät edellytykset jatkaa nousuaan puheenjohtaja Li Anderssonin johdolla.
Andersson on nostanut vahvasti työelämän ja talouspolitiikan kysymyksiä esiin. Politiikan painottaminen työelämäkysymykseen miellyttää myös puolueen potentiaalisia kannattajia, mikä ilmeni alkuvuodesta puolueen teettämässä tutkimuksessa.
Uudessa puoluejohdossa on osaavia ja tunnustettuja viestinnän osaajia. Puolueen varapuheenjohtajat Hanna Sarkkinen ja Veronika Honkasalo komeilivat viime eduskuntavaalien aikaan ehdokkaiden somenäkyvyyden kärjessä.
Demarien paineet kasvavat
SDP:n kannatuksen vaalien jälkeinen nousu vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä ei takaa työrauhaa puheenjohtaja Antti Rinteelle. Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan puolueen kannatus on jämähtänyt nykyiseen 18,2 prosenttiin kuukausi sitten.
Pienestä vaalien jälkeisestä noususta huolimatta puolueessa ei varmasti olla tyytyväisiä. Alle 20 prosentin kannatus ei sovi puolueen itsetunnolle.
Taannoisen korkeamman kannatuksensa puolueen arvioitiin hankkineen heikon hallituksen, yhteiskuntasopimuksen ja myöhemmin kilpailukykysopimuksen tuomalla nosteella.
Jopa puolueen piirissä on esitetty samansuuntaisia näkemyksiä, mikä kertoo Rinteen epävarmasta asemasta.
SDP saattaakin ajautua samanlaiseen tilanteeseen kuin kokoomus puheenjohtaja Alexander Stubbin johdolla. Mitkään vakuuttelut eivät riitä puheenjohtajavaihdosta haluaville. Puheenjohtajan vaihdoksessa nähdään kannatuksen kasvun mahdollisuus.
Syksyn kuluessa Rinteen paineet kasvavat, mikäli kannatus ei lähde nousuun. SDP:llä on puoluekokous alkuvuodesta.
Brexit kivenä hallituksen kengässä
Suuri koetinkivi hallitukselle on, miten se löytää yhteiset näkemykset EU:n ja Britannian välisiin neuvotteluihin.
Ulkoministeri Timo Soini teki irtiottoja tuoreeltaan järjestämällä Brexitin jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hänen roolinsa jäi epäselväksi. Puhuiko hän ulkoministerinä vai puolueen puheenjohtajana? Hän hämmensi Suomen linjaa myös Britannian matkallaan.
Soini näyttää aloittaneen kamppailun Brexitin hyödyntämisestä puolueensa tarkoituksiin. Tämä tietää vaikeuksia hallituksessa.
Keskusta ja kokoomus ovat hyvin todennäköisesti tiukempien neuvotteluehtojen takana kuin perussuomalaiset, joilla itsellään on ovi raollaan Suomen EU-jäsenyydestä käytävään kansanäänestykseen, vaikka Soini toisin väittääkin.
Perussuomalaiset pysyvät hallituksessa kuin takiaiset
Soini puhuu hallitusvastuusta ja antaa ymmärtää, että perussuomalaiset aikovat pysyä hallituksessa tapahtuipa mitä tahansa. Puolueen kannatuksen sulamisen Soini kuittaa vähättelemällä mielipidemittauksia.
Suurimmat voittonsa puolue esittää saaneensa maahanmuuttoon liittyvissä kiristyksissä.
Eduskuntapuolueista se onkin maahanmuuttovastaisin. Hyvin todennäköisesti sen kannattajajoukkoon on jäänytkin ydin, jolle maahanmuuton vastustaminen ja ehtojen kiristäminen on tärkeää.
Puolue on vaikuttanut muiden puolueiden suhtautumiseen maahanmuuttoon jo ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Etenkin kokoomuksessa, mutta myös SDP:ssä on ollut taipumusta kuunnella perussuomalaisten näkemyksiä maahanmuuttoasioissa.