Kannatuspudotuksessa olevan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kierrellyt puolueensa kannasta Suomen EU-kansanäänestykseen Brexitin jälkeen.
Puolueen kansanedustajat ottavat ulkoministeri Soinia suorasukaisemmin kantaa Suomen EU-kansanäänestämisen puolesta. Ylen Uutisten tekemän kyselyn mukaan 19 kansanedustajaa on valmis järjestämään kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä jossain vaiheessa.
Saman verran on myös Euroopan talous- ja rahaliitto Emun kansanäänestyksen kannalla. Kansanedustajat tekivät julkisen irtioton Soinin puheisiin.
Soinilla on kovat paineet saada ryhmänsä ensin Suomen ja seuraavaksi EU:n Brexit-neuvottelulinjausten taakse.
Soini sysäsi Brexitin jälkeen vastuun puolueelle kansanäänestyskannasta, vaikka tiedossa on, että Soini johtaa puoluettaan kovalla kädellä.
Kansanedustajien näpäytys kielii kovista paineista eduskuntaryhmässä. Soini ilmoitti Brexitin jälkeen, ettei tämä hallitus järjestä EU-kansanäänestystä.
Näin oli pakko sanoa, sillä keskustalle ja kokoomukselle jopa spekulaatiot ovat myrkkyä ja hämärtävät Suomen linjaa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moitti jo Soinia Brexitin jälkeisestä Britannian matkasta.
Perussuomalaiset kasaavat hiiliä hallituksen niskaan
Toiseksi suurimman hallituspuolueen kansanedustajien irtiotto sysää perussuomalaisia hallituksen heikoimmaksi lenkiksi. Puolue on ollut monissa isoissa ratkaisussa jo nytkin äänetön yhtiömies, kuten sote-ratkaisussa.
Soini vakuutti vielä Brexitin jälkeen, että puolue ottaa kantaa EU-kansanäänestykseen vasta seuraavassa eduskuntavaaliohjelmassaan. Soini siirsi vastuuta ”puolueelle” ja puolue näyttää toimivan. Myös perussuomalaisten nuorisojärjestö etenee omalla linjallaan keräten nimiä kansalaisaloitteeseen EU-jäsenyysäänestyksestä.
Myöskään oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei sanoudu irti EU-kansanäänestyksestä, vaan jättää portin täysin auki. Yle ei tavoittanut puolustusministeri Jussi Niinistöä, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää eikä eduskunnan puhemiestä Maria Lohelaa.
Sana lienee kiirinyt Ylen kyselystä, koska osaa ykköspolitiikoista ei tavoitettu. Olisi näyttänyt aika rumalta, jos muutkin ministerit Lindströmin tapaan olisivat jättäneet kantansa auki.
Perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, jota Yle ei tavoittanut, kertoi kantansa jo eduskunnan ylimääräisessä istunnossa. Perussuomalaiset eivät sulje pois kansanäänestystä.
Pysyykö Sipilän hallitus yhtenäisenä Brexit-neuvotteluissa?
Britannian konservatiivit pistävät vauhtia valitsemalla reilusti ennakoimaansa etuajassa pääministeriksi Theresa Mayn. Hän on ilmoittanut pitävänsä kiinni Brexitistä. Hän on luvannut käynnistää neuvottelut ensi vuoden puolella.
EU:n piiristä on ilmoitettu, että siellä ei käydä ennakkoon neuvotteluja, vaan odotetaan Britannian ilmoitusta. Aikaa neuvotteluille on tämän jälkeen kaksi vuotta.
Suomen hallitus joutuu tekemään linjauksensa neuvotteluja varten. Näin suuressa kysymyksessä Suomen kanta on hyvin todennäköisesti myös eduskunnan käsittelyssä jossain muodossa.
Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat merkittävässä roolissa. Soinilla on kovat paineet saada ryhmänsä ensin Suomen ja seuraavaksi EU:n Brexit-neuvottelulinjausten taakse.
EU:ssa on oltu tiukkoina, ettei Britannia voi poimia rusinoita pullasta. Erivapauksien myöntäminen Britannialle ilman jäsenyyttä ei tule kysymykseen.
Tästä tulee perussuomalaisille vaikea pala nieltäväksi. Ovathan he olleet samoilla linjoilla poliittisesti Brexitiä ajaneen UKIP-populistipuolueen kanssa.