KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Aurinkovoima tekee läpimurtoa

Kuva: Jussi Joentausta

Aurinkovoima tarvitsee vielä yhteiskunnan tukea, mutta kustannukset pienenevät koko ajan. Suomen suurin aurinkovoimala Helsingin Kivikossa myy sähkönkäyttäjille nimikkopaneeleja.

Kansan Uutiset
25.7.2016 8.47

Teksti Elias KrohnKuvat Jussi Joentausta

Voimaloista on yleensä jos jonkinlaista maisema-, melu- tai saastehaittaa. Huhtikuussa valmistunutta Suomen suurinta aurinkovoimalaa ei kuitenkaan edes näe, ellei katsele paikkaa ilmasta. Kivikon hiihtohallin katolla sijaitseva voimala tuottaa silti sähköä noin 700 megawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Kuka tahansa voi ostaa Helsingin kaupungin energiayhtiö Helenin voimalasta nimikkopaneelin. Paneelin tuotto hyvitetään asiakkaalle sähkölaskussa pörssihinnan mukaan. Nettokustannukseksi jää keskimäärin noin 3,40 euroa kuukaudessa. Yli puolet paneeleista on jo myyty.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Vuonna 2030 tuuli ja aurinko ovat halvimmat sähköntuotantotavat.”

– Se ei ole asiakkaalle bisnestä, mutta hän pääsee suoraan vaikuttamaan siihen, miten sähköä Suomessa tuotetaan, sanoo Helenin projektinjohtaja Atte Kallio.

Helenin ensimmäinen ison kokoluokan aurinkovoimala valmistui vain vuotta aiemmin Helsingin Suvilahteen. Sekin oli valmistuessaan Suomen suurin.

– Paneelit menivät kaupaksi muutamassa päivässä, mikä oli positiivinen yllätys. Olimme luvanneet tehdä aurinkovoimaloita niin paljon kuin kysyntää riittää, joten tuli vähän kiire, Kallio muistelee.

Helsingin kaupungin omistama Kivikon hiihtohalli todettiin sopivaksi paikaksi. Jo sitä rakennettaessa oli varauduttu mahdolliseen aurinkovoimalaan: katolla oli tukiraudat valmiina. Katto on iso, eikä sitä varjosta mikään.

Voimala on yli kaksi kertaa Suvilahden voimalan kokoinen. Mukana on myös uutta tekniikkaa: kaikki elektroniikka, jonka avulla voimalan sähkö siirretään keskijänniteverkkoon, on pakattu hiihtohallin pihalla olevaan merikonttiin. Tämä niin sanottu megawattiasema on Pohjoismaiden ensimmäinen.

– Kaikki äly on tässä yhdessä paketissa. Suvilahdessa elektroniikka on kaapeloitu rakennukseen. Tämä voimala on niin iso, että kiinteistön sähköverkko ei olisi kestänyt näitä kuormia, esittelee voimalahankkeen toinen puuhamies, projektipäällikkö Aku Kimari.

Lähes huoltovapaata

Voimalan rakentaminen maksoi kaikkiaan 1,5 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki kattoi siitä 30 prosenttia.

– Aurinkoenergian kustannukset ovat vielä jonkin verran pörssisähkön hintaa isompia. Jos yhteiskunta haluaa aurinkovoimaa, sitä pitää jatkossakin vielä jonkin aikaa tukea, sanoo Kallio.

Aurinkopaneelien hinnat ovat kuitenkin jatkuvasti alentuneet, ja saman kehityksen ennustetaan jatkuvan. Aurinkovoiman yleistyessä paneeleita ja muita materiaaleja voidaan valmistaa isommissa erissä, mikä lisää kustannustehokkuutta.

Yhteiskunnan tuki on nytkin tarpeen vain rakennusvaiheessa. Tuotantovaiheessa kustannukset ovat hyvin vähäisiä.

– Tämä ei tarvitse polttoaineita eikä ihmisten tarvitse täällä olla paitsi häiriötilanteissa. Vuosittain on seurantaa ja pientä huoltoa, ehkä joidenkin osien vaihtamista, Kallio esittelee.

– Tuulivoimassa huoltokustannusten osuus on aika iso. Muun muassa pyörivät koneet vaativat jatkuvaa huoltoa, vertaa Kimari.

Aurinkovoimalan rakentamiseen tarvittava energia vastaa arvioiden mukaan voimalan 2–4 vuoden energiantuottoa. Aurinkopaneelin käyttöikä on puolestaan yleensä vähintään 20 vuotta, monesti 30:kin.

– Saadaanhan siinä aika paljon lisäenergiaa, Kallio summaa.

Suomi vielä jälkijunassa

Aurinkovoima on yleistynyt Suomessa viime aikoina nopeasti: verkkoon kytketty aurinkovoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna kaksinkertaiseksi, viidestä kymmeneen megawattiin. Laitetoimittajien arvioiden mukaan kapasiteetti tulee kaksinkertaistumaan myös tänä vuonna, kertoo energiateknologian professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Edistys on hyvää, mutta pienestä lähdetään. Tanskaan ja Ruotsiin verrattuna olemme monta vuotta jäljessä, Ahola sanoo.

Suomessa ei ole Aholan mukaan osattu riittävän laajalti ennakoida aurinkopaneelien hintojen tippumista, vaikka tutkijat ovatkin asiasta tienneet. Aurinkopaneelien kytkeminen yleiseen sähköverkkoon, jossa ylijäämäsähköstä maksetaan paneelien haltijalle, mahdollistettiin Suomessa käytännössä muita Pohjoismaita myöhemmin.

Edelleen ongelmana on tukipolitiikka.

– Yritykset ja maatalouden harjoittajat voivat hakea investointitukia, mutta kuluttajat eivät.

– Jos valtiotasolla olisi aurinkoenergiatavoite ja ohjelma sen edistämiseksi, alan eteneminen ja kapasiteetin rakentaminen olisi luultavasti paljon määrätietoisempaa, Ahola arvioi.

Pohjoismaista Norja on aurinkoenergiassa hieman Suomea jäljessä, mutta siihen on selityksenä maan suuri vesivoimatuotanto sekä hyvät olosuhteet tuulivoimalle.

Rakentaminen työllistää paikallisia

Suomessa olisi mahdollisuuksia aurinkovoiman merkittävälle lisäämiselle. Olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa. Kylmä ilmasto on vain etu, koska piipaneelit toimivat sitä paremmin mitä kylmempää on.

– Useiden skenaarioiden mukaan vuonna 2030 tuuli ja aurinko ovat halvimmat sähköntuotantotavat Suomessa. Jos tämä toteutuu, olisi kummallista ajatella, että meillä ei merkittävästi lisättäisi tuuli- ja aurinkovoimaa, Ahola toteaa.

Aurinkovoiman yhtenä etuna uusiutuvuuden lisäksi on, että se työllistää paikallisia ihmisiä.

– Asentaminen on käsityötä. Se työllistää mekaanikkoja ja sähköasentajia. Aurinkovoima ei ole pelkästään tutkija- ja insinöörihommaa.

Lisäksi aurinkovoima hajauttaa energiantuotannon ja sen omistuksen rakennetta, mikä muun muassa parantaa huoltovarmuutta.

Toisiaan täydentäviä energiamuotoja

Vuotuisen energiatuotannon mukaan laskettuna noin 28×28 kilometrin kokoinen ala riittäisi Suomen sähköntarpeen tyydyttämiseen. Pelkän aurinkoenergian varaan Suomen energiatuotantoa ei kuitenkaan voida rakentaa, koska sen saatavuus vaihtelee. Talvella, jolloin tarve on suurinta, sitä saadaan vähiten.

Ahola korostaakin, että aurinkoenergia on nähtävä osana monien energiamuotojen palettia. Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoima täydentävät toisiaan: kesällä aurinko paistaa eniten, kun taas tuulisinta on talviaikaan.

Energiaa voidaan jonkin verran myös varastoida. Suvilahden aurinkovoimalan alle rakennettiin toukokuun lopulla Pohjoismaiden suurin sähkövarasto. Ison mittaluokan ratkaisuksi akkuvarastoinnista ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

– Kivikon ja Suvilahden voimaloiden tuotanto täyttää varastomme puolessa tunnissa, kertoo Kallio.

Varastoinnin lisäksi sähköä voidaan muuttaa polttoainemuotoon.

– Jos rekkoja tai lentokoneita ei voida sähköistää, niihin voidaan tehdä sähkön kautta polttoaineita nettohiilidioksidivapaasti, mainitsee Ahola.

Uutta bisnestä uusiutuvista

Yksi osaratkaisu on myös sähköyhtiöiden asiakkailleen tarjoama kysyntäjousto, joka tarkoittaa sähkön käytön siirtämistä korkean kysynnän ja hinnan tunneilta edullisempaan ajankohtaan. Näin kulutus saadaan mukailemaan tuotantoa.

– Tarvitaan useita ratkaisuja ja uusia teknologioita uusiutuvan energian kehittämiseksi. Sama ongelma on kaikkialla maailmassa. Tässä on valtavat mahdollisuudet saada aikaan uutta bisnestä ja viedä laitteita ja palveluja muualle, jos olemme etulinjassa tässä murroksessa. Jos taas pelkäämme ja pakitamme, mitään sellaista ei tapahdu, Ahola painottaa.

Helenissä ei ole vielä tietoa, minne ja milloin se rakentaa seuraavan aurinkovoimalan. Päätökset riippuvat kuluttajista.

– Teemme näitä edelleen niin paljon kuin kysyntää riittää, Kallio korostaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään