Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas vetoaa olympiakisoihin valmistautuvan Etelä-Korean hallitukseen, jotta tämä vapauttaisi Etelä-Korean ammattiliittojen keskusjärjestön KCTU:n presidenttiä Han Sang-gyu.
– Syytökset miestä kohtaan ovat absurdit. Ammattiyhdistystoimintaan kuuluvat mielenosoitukset ja kansalaisvastarinta ja niistä aiheutuu taloudellisia menetyksiä. Mutta tämä on myös Etelä-Koreaa sitovien kansainvälisten sopimusten hyväksymää toimintaa. Väkivallattomia mielenosoituksia organisoineen ay-johtajan paneminen vankilaan ei kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan, kirjoittaa Suokas.
– Koin yhden ay-urani surullisimmista hetkistä, kun sain kunnian vierailla Soulilaisessa vankilassa tapaamassa Han Sang-gyuta. Mies oli vangittuna ja odotti oikeudenkäyntiä, jossa syyttäjä vaati kahdeksaa vuotta vankeutta. Vähän myöhemmin annetussa tuomiossa kakun pituudeksi leivottiin viisi vuotta.
Ay-liike vangitsemisia vastaan
Rakennus- ja puuliittojen maailmanjärjestö BWI kampanjoi suuria urheilutapahtumia rakentavien työläisten oikeuksien puolesta. Vuoden 2018 talviolympialaiset pidetään Etelä-Korean Pyeongchangissa. BWI:n kampanjatyöryhmä pohti ennen juhannusta Soulissa keinoja auttaa etelä-korealaisia rakentajia.
– Raivo, jolla Etelä-Korean hallitus käy ammattiyhdistysliikkeen kimppuun, on jotakin täysin käsittämätöntä. Suomen kolmen ässän ja nyttemmin SOS – hallituksen metkut ovat korean touhuihin verrattuna puuhastelua, Suokas toteaa.
Suokkaan mukaan Etelä-Korean hallitus uskoo parantavansa yritysten kilpailukykyä työntekijöiden etuja ja oikeuksia leikkaamalla.
– Tämän myötä vastustajaksi muodostuu ammattiyhdistysliike, joka ei sovinnolla anna periksi työehtojen heikennyksille.
– Soulin vankiloihin oli suljettu myös muita ay-aktiiveja mitä uskomattomimmilla perusteilla. Muun muassa joukko nosturikuskeja oli saanut kolmen vuoden vankilatuomiot työnantajan kiristämisestä. Lakolla ryyditetystä vaatimuksesta noudattaa työehtosopimusta, Suokas muistuttaa.