Suomessa tekee itsemurhan vuosittain lähes 800 ihmistä. Surunauha ry on kehittänyt vertaistukeen perustuvan sovelluksen yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun Tietojenkäsittelyn koulutusohjelman nuorten opiskelijoiden kanssa. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista.
– Nuorten osuus on ollut toiminnassamme vähäinen. Halusimme tarjota muun muassa nuorille aikuisille matalan kynnyksen palvelun, jossa voi olla yhteydessä muihin läheisensä itsemurhan kautta menettäneisiin sekä ottaa yhteyttä yhdistyksen toimijoihin. Samalla madalletaan kynnystä osallistua myös muuhun toimintaamme, kuten ryhmiin, kertoo Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen.
Kymmenkertainen määrä surevia läheisiä
Suihkonen kertoo, että kesäkuussa avattua sovellusta on jo ladattu. Lohtu-mobiilisovellus tarjoaa vuorovaikutuksellista tukea itsemurhan tehneiden läheisille suoraan älypuhelimessa tai tabletissa.
Sovelluksessa on läheisille oma keskustelualue sekä uutisia ja tietoa yhdistyksen toiminnasta.
– Jokainen itsemurha jättää jälkeensä arviolta noin kymmenkertaisen määrän surevia läheisiä, puolisoita, ystäviä, vanhempia, lapsia, sisaruksia, sukulaisia sekä muita rakkaita ja tärkeitä ihmisiä.
Suihkonen painottaa, että selviytymisen ja jaksamisen kannalta on erittäin tärkeää, että traumaattisen tapahtuman kokeneet läheiset eivät jää yksin menetyksensä jälkeen.
Vertaistuki kriisiavun ohella tärkeää
Vertaistuki on koettu ammatillisen kriisiavun ohella tärkeäksi järkyttävän, elämää muuttavan tapahtuman jälkeen. Surunauha ry:n palautteissa on toivottu enemmän vertaistukea erityisesti nuorille.
– Itsemurha on kuitenkin yhä tabu, josta puhuminen saattaa olla häpeällistä ja jopa leimaavaa. Leimautumisen pelon ohessa nykyajalle ominainen kiireinen arki asettaa usein myös omat haasteensa kasvokkaisille tukitapaamisille läheisen itsemurhan jälkeen, sanoo Suihkonen.