KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Nopea työllistyminen on tie nopeaan kotoutumiseen

Kunnissa maahanmuuton kustannukset heijastuvat eniten asumiseen, varhaiskasvatukseen, opetukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä toimeentulotukeen. Kuvassa maahanmuuttajia Lieksassa toissa kesänä.

Kunnissa maahanmuuton kustannukset heijastuvat eniten asumiseen, varhaiskasvatukseen, opetukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä toimeentulotukeen. Kuvassa maahanmuuttajia Lieksassa toissa kesänä. Kuva: All Over Press / Ismo Pekkarinen

Turvapaikanhakijan tulevaisuus on kiinni kotoutumisesta: Asunto, työ ja opiskelu, mahdollisuudet yhdistää oma perheensä ja elää täyspainoisesti. Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumistie kuntiin on kivikkoinen.

Sirpa Puhakka
8.8.2016 8.00

Suomeen ei odotettu villeimpienkään arvioiden mukaan yli 32 000:ta turvapaikanhakijaa viime vuonna. Edellisvuonna turvapaikkaa haki 3 651 ihmistä.

Suomi saa noin 10 000 uutta asukasta, kun kaikki turvapaikanhakijoiden oleskeluluvat on käsitelty. Maahanmuuttovirasto (Migri) on luvannut päätökset syksyn kuluessa viime vuonna tulleille turvapaikanhakijoille.

Valtaosa Suomeen saapuneista ei saa oleskelulupaa. Suuri joukko erityisesti irakilaisia on palannut jo oma-aloitteisesti takaisin kotimaahansa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Jokaiselle maahanmuuttajalle taataan henkilökohtainen kotoutumissuunnitelma.

Osa hakijoista on joutunut ruuhkan vuoksi odottamaan päätöstä luvattoman kauan. Väliaikaisuus voi jatkua, jos ei löydy asuntoa, johon muuttaa vastaanottokeskuksesta.

Noin 420 000 evakkoa asuttaneelle Suomelle kotoutuminen pitäisi olla pikku juttu. Näin ei ole. Jo muutaman tuhannen turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisten kotouttaminen on tuottanut monin paikoin tuskaa kunnissa. Puolitiehen jäänyt tai epäonnistunut kotoutuminen saattaa syrjäyttää.

Kunnat avainasemassa
kotouttamisessa

Kunnilla on suuri vastuu turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on jakanut kiintiöt ely-keskuksille, jotka patistavat kuntia sopimaan vastaanotettavien turvapaikanhakijoiden määrästä.

TEMin tavoite on saada tälle vuodelle vajaa 9 900 kuntapaikkaa. Kuntien kanssa neuvoteltuja paikkoja on 4 065 ja tämän lisäksi on luvassa noin 600 paikkaa avoimilla sopimuksilla.

Muuttopaine kohdistuu suurimpiin kaupunkeihin, joissa asuu ennestään maahanmuuttajia. Tästä syystä Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu eivät sovikaan tarkoista kuntapaikkamääristä.

Paineita etelän kaupunkeihin on myös pohjoisesta. Rovaniemen, Kemin ja Tornion kanssa on neuvoteltu suhteellisen suurista määristä, mutta läheskään kaikki 900 tuskin jäävät Lappiin.

Kaikilla muuttajilla on samat oikeudet kotoutumispalveluihin. Kunnan on tehtävä lain mukaan kotoutumisesta ja toteutuksesta kotouttamisohjelma valtuustolle vähintään kerran neljässä vuodessa.

Jokaiselle maahanmuuttajalle taataan henkilökohtainen kotoutumissuunnitelma. Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma pitäisi tehdä kahdessa viikossa myönteisestä oleskelulupapäätöksestä.

Kuntien saamat
korvaukset alakantissa

Kuntien laskennallinen korvaus on pysynyt samalla tasolla vuodesta toiseen. Vuosikorvaus on 6  845 euroa alle seitsemänvuotiaasta ja 2  300 euroa seitsemän vuotta täyttäneestä henkilöstä. Valtio maksaa kunnalle korvaus-ta kotoutumiskustannuksiin kolmen vuoden ajalta.

Korvauksia on korotettu vuoden 1993 jälkeen vain kaksi kertaa, viimeksi viisi vuotta sitten. Kuntien sosiaalitoimen kustannukset olivat nousseet tänä aikana jo pari vuotta sitten lähes 76 prosenttia Tilastokeskuksen julkisten menojen hintaindeksin mukaan.

Kuntaliitto on laskenut, että alle seitsemänvuotiaiden korvaus pitäisi olla lähes 11  000 ja sitä vanhempien korvaus yli 1 000 euroa nykyistä korkeampi. Menot ovat nousseet todellisuudessa tätäkin enemmän. Esimerkiksi alle kolmevuotiaan päivähoitopaikka maksaa vuodessa noin 15 400 euroa.

Hallitus on päättänyt oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen johdolla kotoutumisen olevan ”joustavampaa ja tehokkaampaa” ja oleskeluluvan saaneiden pitäisi päästä ”nopeammin kuntiin, koulutukseen ja työhön”.

Silloinen sisäministeri Petteri Orpo julisti toukokuussa eduskunnassa sisäisestä turvallisuudesta käydyssä keskustelussa, että on sekä ”yhteiskunnallisesti että taloudellisesti kestämätöntä pitää oleskeluluvan saanutta henkilöä vastaanottopalveluiden piirissä, kun hänen pitäisi siirtyä kuntaan kotoutumaan”.

Juha Sipilän hallitus ei ole lämmennyt kuntien korvausten korotusvaatimuksille kauniista puheistaan huolimatta.

Korvausten hakemisessa
toivomisen varaa

TEMin kotouttamisryhmän kehittämispäällikkö Tarja Rantala kertoo, etteivät kaikki kunnat syystä tai toisesta myöskään hae kaikkia korvauksia. Ely-keskuksen kautta korvataan esimerkiksi pitkäaikaissairaiden aiheuttamia kuluja.

Myös korvausten kesto puhuttaa kunnissa. Mietitään, että mitä kolmen ja neljän vuoden jälkeen tapahtuu kustannuksille, jos muuttajat eivät työllistykään.

– Paljon riippuu siitä, että miten kotoutumisprosessi etenee. Kiintiöpakolaisissa on paljon lapsiperheitä. Kotoutuminen ei tarkoitakaan, että heti mennään töihin, Rantala sanoo.

Turvapaikkahakemusten kautta tulleilla laskennallinen korvausaika on kolme vuotta ja kiintiöpakolaisilla vuoden pidempään. Rantala muistuttaa, että kunnat voivat saada tämänkin jälkeen toimeentulotuki- ja tulkkauskuluja, sairauksiin liittyviä korvauksia sekä lastensuojelusta erityskorvauksia.

Maahanmuuton kustannukset heijastuvat eniten asumiseen, varhaiskasvatukseen, opetukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä toimeentulotukeen.

Koulutus ja työllistyminen
kriittisiä pisteitä

Työvoimapoliittinen koulutus on yksi kriittisistä pisteistä kotoutumisessa. Opetushallituksessa on laadittu moduleihin perustuva koulutusjärjestelmä. Hallitus on linjannut, että vastaanottokeskuksissa tehtyjä alkukartoituksia hyödynnetään koulutus- ja työllistymispoluille ohjaamisessa.

Haasteeksi tulee, kuka prosessia ohjaa. TE-keskusten järjestämä kotouttamiskoulutus ei riitä läheskään kaikille. Maahanmuuttaja saa samat Kela-korvaukset myös omaehtoisesta koulutuksesta, johon TE-keskuksista ohjataan.

– Nopea työllistyminen on tärkeää, mutta pitäisi olla mahdollisuus myös tarkistaa, että pääsee omemmalle polulle. Jos lääkäri työllistetään siivoojaksi, voi se olla alkuvaiheessa järkevää vaikka kielen oppimisen kannalta, mutta on varmistettava väylä sinne mihin alun perin oli tarkoitus, Rantala sanoo.

Järjestelmässä on myös kupruja. Migri päätti lopettaa turvapaikanhakijoiden työnteko-oikeudesta kertovien todistusten kirjoittamisen. Työnantajan pitää soittaa Migrin puhelinpalveluun ja varmistaa oikeus työhön.

Ongelmia on ollut myös palkanmaksussa, kun pankki ei ole suostunut avaamaan tiliä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään