Viime vuonna Suomeen saapui yli 15 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Samoin kuin aiemmin saapuneet irakilaispakolaiset, hekin kantavat koko ajan mukanaan maansa väkivaltaista historiaa, sanoo sosiaaliantropologi Marko Juntunen. Hän kuvaa pakolaisuutta eräänlaiseksi pysyväksi poikkeustilaksi.
Juntusen raportti Poikkeustilan sukupolvet – Irakilaispakolaisuus Suomessa kartoittaa eri sukupolviin kuuluvien irakilaispakolaisten väkivallan ja vainon kokemuksia aina 1980-luvulta vuoteen 2016.
Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama raportti tutkii myös pakolaisten matkoja kohti Suomea sekä heidän elämäänsä Suomessa.
Monikulttuurisessa yhteisössä elävät maahanmuuttajanuoret ovat ylpeästi ”vakkelaisia”.
Raportissa kuvataan uutta, vuoden 2015 pakolaistilanteeseen ja sosiaaliseen mediaan liittynyttä ilmiötä. Esimerkiksi Facebookin kautta jaettiin Irakiin jääneille tietoa reiteistä ja niiden riskeistä.
Juntusen parinkymmenen vuoden aikana tehtyihin haastatteluihin, matkoihin ja tutkimukseen perustuva työ nostaa ”pakolaisaaltojen” keskeltä esiin yksilöitä.
”Minä kasvoin vankileirillä ja palasin monien muiden tavoin kotiseudulleni vasta 2003”, kertoo vuonna 1974 Irakin kurdialueella syntynyt Karzan.
Moniääninen joukko
Suomessa asuvat irakilaiset ovat raportin mukaan poliittisesti, etnisesti ja uskonnollisesti hyvin moniääninen joukko, jolla on muun muassa erilaisia käsityksiä kotimaansa konfliktien syistä.
Yhden suurimmista jakolinjoista muodostaa uskonto ja se, millaisen painoarvon kukin ryhmä sille antaa. Moninaisuus vaikeuttaa Suomeen sopeutumista.
Suomessa asuva irakilaiskirjailija Yousif Haddad korosti raportin julkistamistilaisuudessa kotouttamista: opiskelu- ja työpaikkoja, kielen ja kulttuurin oppimista.
Yousif Haddadin mukaan seuraava turvapaikanhakijoiden joukko on tulossa ja siihen on valmistauduttava, sillä tulijat voivat olla vaarallisempia.
Aidosti monikulttuurinen yhteiskunta on hänen mielestään paras lääke uskonnollisen radikalisoitumisen ehkäisemiseksi.
Ylpeästi vakkelaisia
Väkivallan, terrorin ja kodittomuuden kokemukset luovat Marko Juntunen mukaan varjon jo useamman irakilaispolven päälle. Hän kutsuu Irakia läpeensä traumatisoituneeksi maaksi.
Toisaalta hän kertoo uudesta, avoimesta ja kansainvälisestä sukupolvesta, joka kasvaa Turussa, julkisessa keskustelussa ongelmalähiöksi nimetyllä Varissuolla. Monikulttuurisessa yhteisössä elävät maahanmuuttajanuoret ovat ylpeästi ”vakkelaisia”.
Vakkelaisuus on voimakas paikallisidentiteetti, joka ei kuitenkaan kiinnity vain paikkaan, vaan enemmänkin yhteiseen kokemukseen.