Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kiittää hallitusta päivähoitomaksupäätöksestä. Muilta osin hän arvioi hallituksen torstaina julkistamaan budjettiesitykseen jäävän selkeyttämisen ja toivomisen varaa.
– Hallitus teki oikein pyörtäessään aiemman päätöksensä päivähoitomaksujen suhteen, Niemi-Laine sanoo.
– Samalla on kuitenkin muistettava, että laadukas päivähoito syntyy vain, jos kunnilla on varaa palkata sijaisia ja riittävä määrä osaavaa henkilökuntaa.
Niemi-Laine muistuttaa myös siitä, että työn ja perheen yhdistämisen mahdollisuuksiin jää yhä kehittämisen varaa:
– Osana työllisyyspakettia hallituksen on uskallettava uudistaa perhevapaajärjestelmää siihen suuntaan, että perheen kumpikin vanhempi käyttää vapaita tasaisesti ja naiset saadaan aiemmin töihin. Suomi nousee tasa-arvoa tukevilla päätöksillä, painottaa Niemi-Laine.
Kohtuutonta työttömille
Niemi-Laine vaatii, että työllisyyspaketti ei saa sisältää lisää keppiä työttömille. Hänestä esimerkiksi budjettiesityksen sisältämä kolmen kuukauden välein aleneva työttömyysturva on täysin kohtuuton ja pois suljettu keino työllisyyden lisäämiseksi.
– Hallituksen ajattelutapa lähtee kurjistamisesta ja pakottamisesta. Työsuhteiden laadun on vastattava inhimillistä elämää. Jos töitä sallitaan tarjota alle tes-palkkojen ja nollasopimusten muodossa, hallitus käytännössä sallii heikoimmassa asemassa olevien riistämisen.
Osinkotulojen verotusta voisi kiristää
Niemi-Laine ennustaa valtiolle entistä kovempia aikoja, kun virastojen budjetteja leikataan juustohöylällä. Hän pitää toimenpidettä vääränä.
– Kilpailukykysopimuksen vaikutuksia ei nähtävästi malteta ollenkaan odottaa. Työajan pidennyksen piti vaikuttaa tuottavuutta parantavasti julkisella sektorilla. Hallituksen mittatikun mukaan euroja voidaan vähentää ennen kuin yhtään uutta työjärjestelyä on saatu aikaiseksi. Tämä ei ole hyväksyttävää.
JHL on pettynyt myös siihen, ettei hallitus ole panostanut valtion tulojen lisäämiseen. Järjestö esittää, että esimerkiksi osinkotulojen verotukseen tehtävällä pysyvällä tai kolmen vuoden määräaikaisella kiristyksellä olisi voitu paikata kuntapuolen menoja ja työntekijöiden ostovoimaa.
– Luottamus on koetuksella, mutta uskomme asioiden selviävän maanantaihin mennessä, Niemi-Laine sanoo.