Kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig (vas.) ihmettelee budjettiriihen uutisia ARA-asuntojen tulorajoista. Hallitus esittää valtion 40 vuoden korkotuella rakennettujen asuntojen asukasvalintaan 3 000 euron tulorajaa. Käytännössä tämä koskee vain kuntien omia vuokra-asuntoja.
Modigin mukaan tulorajat lisäävät byrokratiaa ja eriarvoistumista.
Hyvä tavoite, väärä keino
Hallitus perustelee tulorajoja sillä, että valtion korkotuella rakennetut asunnot kohdentuisivat oikein pienituloisille. Nyt asunnoissa asuu paljon myös hyvätuloisia. Pyrkimys helpottaa pienituloisten asumistilannetta on Modigin mukaan hyvä ja kannatettava, mutta valittu keino on väärä.
– Kun tulorajoista ruvettiin puhumaan, totesi ystäväni, että Stadissa on helpompi löytää työpaikka kuin kohtuuhintainen asunto. Eli ihmiset vaihtavat mieluummin työpaikkaa kuin yrittävät etsiä asuntoa ylihintaisilta asuntomarkkinoilta. Tämä kertoo Helsingin ongelmista paljon, Modig sanoo.
– Tulorajat eivät ratkaise sitä ongelmaa, että ARA-asunnoissa asuu muitakin kuin kaikkein pienituloisimpia. Tulorajat koskevat uuden asunnon hakijoita, joten ei tulorajoilla saada hyvätuloisia muuttamaan pois.
Ongelmat kasautuvat
Modig arvioi, että hallitus ei tunne Helsingin erityispiirteitä riittävän hyvin.
– Vakavin vaikutus matalalla tulorajalla on, että se edistää alueiden eriytymistä, Modig sanoo.
– Euroopassa on pelottavia esimerkkejä tilanteista, joissa kaikki tiettyyn ryhmään kuuluvat ihmiset kasataan yhdelle alueelle, jolloin myös ongelmat kasaantuvat. Esimerkiksi korkea työttömyys vaikuttaa koko alueeseen laajemminkin.
– Olemme Helsingissä onnistuneet kovalla puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä korjaamaan 90-luvulla synnytettyä segregaatiota, esimerkiksi lähiörahaston avulla. Nyt hallitus uhkaa tuhota tämän työn.