Palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK lähtevät mukaan kolmikantaneuvotteluihin hallituksen työllisyyspaketista. Järjestöjen hallitukset päättivät asiasta maanantaina aamupäivällä.
Hallitus antoi budjettiriihessä kolmikannalle aikaa syyskuun loppuun löytää keinot, joilla työllisyyttä lisätään vähintään 10 000 henkilöllä.
Neuvoteltavana ovat ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen nopeampaan työllistymiseen kannustavaksi, ikääntyneiden kertaluonteinen eläketuki, ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käyttö palkkatukena ja starttirahana, työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työllisyyden edistäminen sekä uusi työehtosopimuksen piiriin kuuluva palkkamalli ja palkkaa täydentävä tuki pitkään työttöminä olleille ja heikon työhistorian omaaville.
”Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus ei luo lisää työpaikkoja.”
SAK tuo mukaan perhevapaat
SAK nostaa perhevapaiden uudistamisen ja työttömien kouluttautumisen hallituksen kolmikantatyöryhmään.
– Lähdemme selvitystyöhön ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että vaihtoehdot työllistymisen nopeuttamiseksi ovat toteutettavissa olevia tekoja. Työttömyysturvan kehittämisessä on lopulta kyse ihmisen kokoisista asioista eli enemmän porkkanaa ja vähemmän keppiä, puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa.
SAK on jo aiemmin esittänyt työllistämisen keinoina muun muassa perhevapaiden uudistamista sekä omaehtoisen kouluttautumisen ja sivutoimisen opiskelun mahdollistamista myös työttömille.
– Perhevapaiden uudistaminen SAK:n mallilla ei lisää yhteiskunnan eikä työnantajan kustannuksia. Työllisyysasteemme voisikin olla puolitoista prosenttiyksikköä korkeampi, jos nuorten naisten työllisyys olisi Ruotsin tasolla, Eloranta huomauttaa.
Ansiosidonnainen lyhenee
SAK:n hallitus totesi maanantaina järjestön olevan valmis tutkimaan ansioturvaan tehtäviä rakenneuudistuksia, mutta suoranaisia säästöjä se ei pidä vaihtoehtona.
Maan hallituksen päätöksellä ansiosidonnaisen päivärahan kesto lyhenee ensi vuoden alusta sadalla päivällä. SAK:n Eloranta painottaa, että hallituksen jo tekemä muutos on merkittävä, ja siksi uudet leikkaukset olisivat työttömille kestämättömiä.
– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus ei luo lisää työpaikkoja. Pahimmillaan se saattaa kuitenkin synnyttää uudenlaisia kannustinloukkuja.
SAK ehdottaa työttömyysturvan puolella muun muassa karenssien yksinkertaistamista. Työvoimapoliittisen harkinnan keventäminen vapauttaisi resursseja itse asiaan eli työllistymispalveluihin ja työhön pääsyn nopeuttamiseen.
– Työllisyyden kohentaminen on koko Suomen asia. Hallituksen esityksessä on myönteisiä avauksia, mutta SAK:lle vaikeita asioita. Tämän vuoksi on tärkeää, että palkansaajien ehdotukset näkyvät työn lopputuloksessa, Eloranta tähdentää.
Heikennykset eivät edes voimassa
Myös STTK on mukana kolmikantayössä.
– On myönteistä, että maan hallitus ottaa työllisyyspaketin rakentamisen lähtökohdaksi kolmikantavalmistelun, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että työttömyysturvaan on jo tämän hallituksen aikana tehty heikennyksiä, jotka eivät vielä ole edes astuneet voimaan. Ansiosidonnaista turvaa on lyhennetty ja esimerkiksi vuorotteluvapaan ehtoja heikennetty.
– Jo tehtyjen päätösten vaikutuksia ei vielä kukaan tiedä ja ollaan vain arvailujen varassa. Siksi on oltava erityisen tarkkana siinä, mitä jatkossa voidaan tehdä. STTK:n mielestä työllisyys ei parane eikä uusia työpaikkoja synny lyhytnäköisillä lisätempuilla. Paras tulos saavutetaan työn tarjonnan ja kysynnän tasapainolla. Myös työttömien osaamisen vahvistaminen on tärkeää, Palola korostaa.
STTK pitää työllisyyspaketin rakentamista erittäin haasteellisena.
– Aikaa on vähän, tehtävä haastava ja osa ennakkoon esillä olleista toimenpiteistä palkansaajaliikkeelle erittäin vaikeita. Jos työn lopputuloksena syntyy säästöjä työttömyysmenoihin, ne on ehdottomasti käytettävä työttömien työmahdollisuuksien kohentamiseen. Myös erilaisissa pätkä- ja silpputöissä olevien työmarkkina-asemaa on työryhmän esityksillä parannettava, Palola edellyttää.