Mitenkään helppona Visuri ei pidä Trumpin ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan hahmottamista retoriikan takaa. Hänen mukaansa vaalikampanjan aikaisista puheista voi löytää johdonmukaisen linjan.
– Jos hän haluaa tehdä Amerikan suureksi, se edellyttää jälleenrakentamisohjelmaa eli eräänlaista New Deal kakkosta, jonka Roosevelt aikoinaan 30-luvulla laman selättämiseksi pani käyntiin. Tämä edellyttää luopumista monista ulkomaisista sitoumuksista, jotta saataisiin rahaa näihin hankkeisiin, totesi Visuri Itämeren turvallisuus ja media -tilaisuudessa keskiviikkona.
Kahdenkeskiset suhteet keskiöön
Trump on arvostellut Irakiin tehtyä hyökkäystä, että se olisi ollut suorastaan rikollinen teko Yhdysvalloilta.
Suhteet maailman vaikuttajiin Trump pyrkii hoitamaan lähinnä kahdenkeskisillä neuvotteluilla ja sopimuksilla.
– Tässä hän tuntee olevansa vahva. Myös interventioiden välttäminen on ollut keskeisellä sijalla monissa haastatteluissa ja puheissa, Visuri toteaa.
– Trump on arvostellut Irakiin tehtyä hyökkäystä, että se olisi ollut suorastaan rikollinen teko Yhdysvalloilta. Hän on arvostellut myös Libyan interventiota ja todennut, että Afganistanista pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti pois, jotta voitaisiin keskittyä Yhdysvaltojen kannalta tärkeämpiin asioihin.
”Ei kovin kaukana Obaman doktriinista”
Visuri arvioi, että Trumpin linjaukset eivät ole kovin kaukana Obaman doktriinista.
– Sen sijaan keinot, joilla näihin tavoitteisiin pyritään ovat aivan ilmeisesti erilaisia. Obama on korostanut, että pitää välttää interventioita ja uusia sitoumuksia.
Visuri arvioi, ettei Yhdysvallat halua haastaa Venäjää sen vahvoilla alueilla ja tärkeillä rajoilla. Lähtökohta on, että Venäjä hallitsee itselleen tärkeitä alueita, tekeepä USA tahansa. Voiman lisääminen johtaisi kilpavarustelukierteeseen.
– Tämä Obaman ajatus on keskeinen myös Trumpilla, toteaa Visuri.
Yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volasen mukaan Obamaa on pidetty pehmeänä, ja tähän Trumpin taustajoukot ovat etsimässä vaihtoehtoa. Kiina ja Venäjä ovat lähentyneet, ja tähän USA:ssa halutaan päästä väliin.
– Halutaan voimakkaampaa otetta sekä Venäjän että Kiinan suuntaan. Koetetaan päästä suoraan yhteyteen Venäjän kanssa, ja katsotaan voidaanko sitä kautta parantaa asemia ja irrottaa Venäjää Kiinan kainalosta. Mahdollisesti katsotaan, mitä se vaikuttaa Eurooppaan.