Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vastustaa hallituksen suunnitelmia lopettaa valtion viranomaisten tekemä kuntien kaavojen laillisuuden valvonta. Vaarana on kaavoituksen ja elinympäristön tason lasku.
Hallituksen lakiesityksen mukaan ELY-keskukset ovat tehneet koko maassa vain 10-20 kaavavalitusta vuodessa. Valitukset ovat kohdistuneet noin kahdesta neljään prosenttiin kuntien hyväksymistä kaavoista. ELY-keskusten kaavavalitukset ovat kuitenkin menestyneet tuomioistuimissa erittäin hyvin. Vuosina 2007–2010 niistä hyväksyttiin 80 prosenttia. Lisäksi tieto kaavojen laillisuutta valvovan viranomaisen mahdollisesta valituksesta ohjaa kunnissa kaavan valmistelijoita ja hyväksyjiä korkeatasoisten kaavojen tekemiseen.
Eduskunnassa käsiteltävänä olevassa maankäyttö- ja rakennuslain muutoksessa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten valitusoikeutta kaavoista vähennettäisiin. Lisäksi tulevassa maakuntauudistuksessa ELY-keskusten kaavoitusvirkamiehet siirrettäisiin maakuntiin. Samalla viranomaisten tekemä kuntien kaavojen laillisuusvalvonta lopetettaisiin kokonaan.
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vaatii, että eduskunta torjuu ELY-keskusten valitusoikeuden kaventamisen. Kaavoitusta valvovien viranomaisten muutoksenhakuoikeus tulee säilyttää vaikka heidät siirrettäisiin ELY-keskuksista maakuntiin.
Jos viranomaisten valitusoikeus kaavoista vähenisi tai loppuisi kokonaan, siirtyisi kaavoituksen valvonta yhä enemmän asukkaiden ja vapaaehtoisten järjestöjen vastuulle. Lopputuloksena olisi piirin puheenjohtajan Laura Räsäsen mukaan se, että entistä useampi lainvastainen kaava saisi lainvoiman.
– Tälläisesta oikeusvaltion rapautumisesta kärsivät yleensä eniten heikoimmat, hyvä elinympäristö ja luonto, Räsänen toteaa.