Lasten ja lapsiperheiden köyhyys on alkanut jälleen yleistyä muutaman vuoden vähenemisen jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina julkaisema tutkimus. Asia nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla. Tutkimus paljasti, että lapsiperheiden toimeentuloa ovat heikentäneet lapsilisien ja vanhempainrahojen riittämättömyys sekä hallituksen niihin kohdistamat leikkaukset.
– Tämä hallituksen leikkauspolitiikka kurjistaa erityisesti pienituloisia lapsiperheitä, eivätkä nämä hallituksen pienet kärkihankepanostukset riitä tätä suuntaa kääntämään. Arvoisa ministeri Rehula: miten hallitus aikoo vähentää kasvavaa lapsiperheköyhyyttä, erityisesti jos keväällä vielä on luvassa lisää leikkauksia? vasemmistoliiton Li Andersson kysyi peruspalveluministeriltä.
”Hallitus ei ota vakavasti”
Peruspalveluministeri Juha Rehula väitti vastauksessaan, ettei lapsiperheiden köyhyys ole tällä vuosikymmenellä kasvanut. Itse tutkimuksessakuitenkin lukee, että ”köyhiä lapsia oli vuonna 2014 126 000, kun heitä oli 150 000 vuonna 2007 ja 123 000 vuonna 2012”.
Rehula jatkoi hallituksen olevan ”panostamassa lapsiperheiden arjen sujumisen näkökulmasta palveluihin, jotta perhe saisi tuen ja varhaiskasvatuksessa koulun yhteydessä lapset saisivat parhaan mahdollisen niin koulutuksen ja opetuksen kuin sen sosiaalisen turvan, jota he tarvitsevat”.
– Toimeentulon osalta on kyse muustakin kuin euroista.
Asumituki heikkenee perheellisiltä opiskelijoilta
Andersson sanoi yllättyneensä siitä, ettei hallitus suhtaudu vakavasti pienituloisten lapsiperheiden toimeentuloon liittyviin ongelmiin. Hän muistutti eduskunnan äänestäneen juuri tällä viikolla opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin.
– Se on uudistus, joka hyödyttää erityisesti pienituloisia yksinasuvia opiskelijoita, mutta se heikentää perheellisten opiskelijoiden asemaa. Heidän toimeentulonsa tämän uudistuksen myötä laskee. Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa ei huomioida opiskelijoiden perheellistymistä opintotuessa, ja opiskelijalapsiperheet ovat jo tällä hetkellä erittäin pienituloisia.
– Ovatko arvoisat ministerit valmiita nyt ja tänään antamaan perheellisille opiskelijoille suoraan vastauksen kysymykseen: onko tällä hallituskaudella tulossa huoltajakorotus opintotukeen? Andersson kysyi saamatta selvää vastausta.
– Mitä sitten tulee budjettiin liittyviin tulonsiirtoihin, niin me elämme tämän tilanteen mukaisesti, jonka hallitus on yhteisesti sopinut. Ja parasta on se, että ei ainakaan lisäleikkauksiin ajauduttaisi, Rehula sanoi.
Netti tulvillaan avunpyyntöjä
Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että ruokajonoissa lapsiperheiden määrä on kasvanut huomattavasti, ja samaan aikaan netti on pullollaan vähävaraisten lapsiperheiden avunpyyntöjä, jotta jouluna olisi edes jotain annettavaa näille vähävaraisten lapsiperheiden lapsille.
– Me olemme luisumassa voimakkaasti kohti hyväntekeväisyysyhteiskuntaa, jossa hyvätuloiset päättävät, kuka saa ja kenelle annetaan. Arvoisa ministeri, onko tämä teistä oikea suunta?
– Tuolle suunnalle on laitettava stoppi, jos sellainen kehitys on menossa, Rehula vastasi.
– Siksi tämä hallitus yrittää laittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän perustat sellaiseen asentoon, että tuo eriarvoistumiskehitys — joka on ollut menossa esimerkiksi terveyserojen kasvamisen osalta liittyen siihen, onko parempituloinen vai heikompituloinen — nuo terveyserot eivät lisääntyisi vaan että ne kaventuisivat. Me tarvitsemme perustat kuntoon.