Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi, että sote- ja maakuntauudistuksessa valinnanvapaus on suurin haaste palvelujen sujuvuudelle ja henkilöstön työsuhteille.
Maakuntien palveluntuotanto ja valinnanvapaus organisoidaan vasta vuoden 2019 jälkeen. ja se kestää useamman vuoden ajan.
– Henkilöstön osalta on kestämätön ajatus, että voimaanpanolain määräykset liikkeenluovutuksesta loppuisivat jo vuonna 2020, Niemi-Laine huomauttaa.
Henkilöstön työsuhteen ehdoille ja lisäeläkkeille tulee asettaa suoja-aika, joka kestää soten valmisteluvaiheen yli.
Liikkeenluovutuksessa työntekijät jatkavat entisillä ehdoilla uuden työnantajan palveluksessa. Niemi-Laineen mukaan esimerkiksi Etelä-Karjalassa on esitetty kolmen vuoden työsuhdeturvaa.
– Tämän on nähty edesauttavan harkittua ja suunnitelmallista valmistelua henkilöstöjärjestöjen ja työnantajan yhteistyössä, Niemi-Laine kertoo.
Henkilöstön työehdoille pidempi suoja-aika
JHL vaatii, että henkilöstön työsuhteen ehdoille ja lisäeläkkeille asetetaan suoja-aika, joka kestää valmisteluvaiheen yli.
– On täysin perusteltua, että liikkeenluovutuksen periaate sekä muun muassa lisäeläketurvan tasoisen etuuden turvaaminen noudattaisivat voimaanpanolaissa samoja siirtymäaikoja kuin järjestämis- ja valinnanvapauslakiin on suunniteltu, summaa Niemi-Laine.
JHL:n perustelee tätä sillä, että hallituksen tekemä valmistelu ja vaikutusten arviointi ovat edelleen kesken. Merkittäviä haittoja on pystytty tunnistamaan, mutta niitä ei ole ratkaistu.
Ollaanko luomassa veronkiertosysteemiä?
– On ensisijaisen tärkeää, että valinnanvapaus ei rapauta asiakkaiden yhdenvertaisuutta eri puolilla Suomea. Valinnanvapauden ei ylipäänsä pitäisi olla itseisarvo. Palvelun laatu ja saatavuus ratkaisee. Siksi yksityistä tai julkista ei kumpaakaan pidä yli- tai aliarvioida, Niemi-Laine muistuttaa.
Hallitus on nostanut esiin riskin siitä, että yksityisen sektorin palveluun hakeutuvat perusterveet henkilöt, samalla kun julkinen sektori huolehtisi sairaimmista ihmisistä. JHL:n mukaan valtion on varmistettava, ettei näin tapahdu.
– Julkiset varat ovat uudistuksessa siirtymässä voittoa tekeville yksityisille yrityksille. Voittoa ei jaeta työntekijöiden palkkoihin tai palvelujen kehittämiseen. Yrityksillä ei ole velvoitetta maksaa veroja Suomeen eli ollaanko tässä luomassa veronkiertosysteemiä, Niemi-Laine sanoo.