Juhlavuoden 2017 kohokohtia ovat Vapauden museon rakentaminen Tampereelle, uusi tyovaenliike.fi-verkkosivusto ja maaliskuussa järjestettävä juhlaseminaari.
Kun kahdeksan tunnin työaikalaki täyttää sata vuotta, Työväenmuseo Werstaalla avataan Vapauden museo. Vapauden museo käsittelee itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Menneisyyden tarkastelun lisäksi 28.11.2017 yleisölle avautuva museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.
Vapauden museon tueksi on avattu tyovaenliike.fi-verkkosivusto.
Sivustolle on koottu runsaasti valokuvia ja historia-artikkeleita, jotka kertovat koskettavia tarinoita eri vuosikymmeninä eläneiden suomalaisten kohtaloista. Tyovaenliike.fi-sivuillaon myös oppimateriaaleja ja tapahtumakalenteri, johon kootaan työväenjärjestöjen ohjelmaa itsenäisyyden ja sisällissodan merkkivuosina.
Työväenliikkeen juhlaseminaari järjestetään 27.3.2017 Paasitornissa Helsingissä. Kaikille avoimessa seminaarissa juhlistetaan satavuotista kansanvaltaa. Suomen ensimmäinen parlamentaarinen hallitus aloitti työnsä maaliskuussa 1917 ja sitä johti maailman ensimmäinen sosialidemokraattinen pääministeri Oskari Tokoi. Itsenäistymisen varhaisvaiheita ja työväenliikkeen historiaa pohtivat maan johtavat historiantutkijat.
Takana usean vuoden suunnittelu
Itsenäisyyden juhlavuoden sisältöjä on suunniteltu usean vuoden ajan.
Juhlavuotta koordinoi työväenjärjestöjen muodostama neuvottelukunta, jossa ovat mukana muun muassa SAK, vasemmistopuolueet, ammattiliitot ja monet muut työväenliikkeen toimijat. Suuren osan käytännön työstä toteuttaa Työväenmuseo Werstaan, Kansan Arkiston ja Työväen Arkiston muodostama työryhmä. Työväenliikkeen merkkivuosiohjelmaa tukee myös Suomi100-juhlavuosi.
Myös tavallisten palkansaajien, työväenyhdistysten ja ammattiosastojen tuki on tärkeää. Työväenmuseo Werstas osallistuu Kansan sivistysrahaston Kulttuurilahja-kampanjaan, jonka avulla kuka tahansa voi tulla mukaan tukemaan Vapauden museon rakentamista ja toimintaa. Kansan Sivistysrahasto tukee jokaista lahjoitusta 20 prosentin lisäosuudella.