Suomessa laulettiin aikoinaan 20 perheestä, mutta nyt voi maailman mitassa laulaa 8 miehestä. Brittiläisen Oxfam-järjestön mukaan kahdeksan vauraimman miljardöörin yhteenlaskettu omaisuus on yhtä suuri kuin maailman köyhemmällä puoliskolla eli 3,7 miljardilla ihmisellä.
Nämä kahdeksan ovat Bill Gates (Microsoft), Amancio Ortega (Zara), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Carlos Slim Helú (Grupo Carso), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Ellison (Oracle) ja Michael Bloomberg (Bloomberg-yhtiöt).
Joukkion yhteenlaskettu omaisuus on euroiksi muutettuna 402 miljardia.
”Yhä useammat ihmiset rikkaissa maissa eivät enää ole valmiita sietämään vallitsevaa tilannetta.”
Oxfam syyttää eriarvoisuuden kasvusta aggressiivista palkkojen dumppausta, verojen välttelyä ja pientuottajien kiristämistä.
Vuonna 2016 tarvittiin 62
Viime vuonna Oxfam laski, että köyhemmän puolikkaan varallisuuden kattamiseen tarvittiin 62 rikkainta. Järjestön mukaan laskuja muutti se, että Intian ja Kiinan köyhyys on arvioitua suurempaa.
Osittain aiheellisestikin on sanottu, ettei superrikkaisiin keskittyminen ole paras eriarvoisuuden kuvaaja.
Mutta jos laajennetaan rikkaiden joukko yhteen prosenttiin maailman väestöstä (noin 74 miljoonaan ihmiseen), näkyy eriarvoisuuden kasvu yhä. Oxfamin mukaan vuodesta 2015 lähtien on rikkain prosentti ollut vauraampi kuin loput 99 prosenttia.
Rikkaiden ja vaikutusvaltaisten vuosittaisen kokoontumisajon Davosissa järjestävä maailman talousfoorumi (WEF) julkaisi viime viikolla raportin, jonka mukaan kasvava eriarvoisuus ja sosiaalinen polarisoituminen on tänä vuonna pahin uhka taloudelle.
WEF:n mukaan mediaanitulo putosi 2,4 prosenttia 26 kehittyneessä maassa vuosien 2008 ja 2013 välillä. Mediaanituloa pidetään yleensä parempana kuvaajana eriarvoisuudesta kuin tulojen keskiarvoa.
Eriarvoisuus uhkaa vakautta
Maailman työjärjestö ILO kehotti raportissaan viime viikolla puuttumaan työttömyyteen ja eriarvoisuuden kasvuun, koska nykytilanne on johtamassa levottomuuksien ja joukkomuuton lisääntymiseen.
Kaikki kolme raporttia vetivät yhtäläisyysmerkit brexitin, Donald Trumpin valinnan ja muiden tyytymättömyydestä kertovien ilmiöiden sekä eriarvoisuuden kasvun välille.
”Brexitistä Donald Trumpin kampanjaan, rasismin huolestuttava nousu ja laaja pettymys valtavirran politiikkaan antavat yhä enemmän merkkejä siitä, että yhä useammat ihmiset rikkaissa maissa eivät enää ole valmiita sietämään vallitsevaa tilannetta”, totesi Oxfam omassa arviossaan.