KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Lukupiirissä sanotaan kippis kirjallisuudelle!

Malja kirjallisuudelle! Keskellä Aija Viita.

Malja kirjallisuudelle! Keskellä Aija Viita. Kuva: Minna Kallinen

Kirjallisuuspiireissä nautitaan kirjoista ja elämästä. Lukeminen on yksityinen ja yksinäinen harrastus, johon lukuryhmä tuo yhteisöllisyyttä.

Anna Paju
25.6.2017 8.30

Koiton korttelin naisten lukupiirin lukusuosituksia

Pirkko Saisio: Punainen erokirja

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

Haruko Murakami: 1Q84

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous

Lionel Shriver: Poikani Kevin

Imre Kertesz: Kohtalottomuus

Leena Krohn: Mehiläispaviljonki

Paula Peren keittiöön Helsingin Käpylään on kokoontunut varsin tyypillinen suomalainen kirjallisuuspiiri: viisi keski-ikäistä naista.

Pöytään on katettu feta-parsakaalipiirakkaa, sienipiirakkaa ja lihapiirakkaa, salaattia, Väster-bottens -juustoa ja omatekoista vattu-mustikkahilloa. Kattaukseen kuuluu myös kirjoja.

Kirjallisuuspiiri on ollut kasassa 12 vuotta. Kokoonpano on vuosien varrella hieman vaihdellut ja joskus mukana on ollut ns. vierailevia tähtiä.

– Yhdessä ollaan itketty, naurettu, koettu eroja, synnytetty lapsi ja koettu monia ihmiselon järistyksiä, kertoo Eine Kakkonen.

Kirjojen tiimoilta ryhmä on muun muassa saunonut Käpylässä (Pedro Juan Gutiérrez, Etelän peto), Kumpulassa (Pablo Neruda, Andien Mainingit), Oulunkylässä (Virpi Hämeen-Anttila, Tapetinvärinen) ja Lammassaaressa (Åsa Linderborg, Minua ei omista kukaan), uinut Kumpulan maauimalan kuutamouinnilla (Anja Snellmann, Parvekejumalat), luistellut Akseli Toivosen kentällä (Kreeta Onkeli, Ilonen talo), käynyt kahviloissa ja piirtänyt silmät sidottuina (José Saramago, Kertomus Sokeudesta).

– Olemme myös käyneet katsomassa lukemamme teoksen näytelmänä (Miika Nousiainen, Vadelmavene-pakolainen).

Ruoka kuuluu aina tämän kirjallisuuspiirin kokoontumisiin. ”Yleensä meillä on vielä tapana ottaa yhteiskuva kameran itselaukaisijalla”, he kertovat.

Ruoka kuuluu aina tämän kirjallisuuspiirin kokoontumisiin. ”Yleensä meillä on vielä tapana ottaa yhteiskuva kameran itselaukaisijalla”, he kertovat. Kuva: Minna Kallinen

Vahvoja ”kevytyhteisöjä”

Toimittaja-kirjailija Suvi Ahola kutsuu suomalaisia lukupiirejä käsittelevässä väitöskirjassaan kirjallisuuspiirejä vapaaehtoisuuteen ja viihtymiseen perustuviksi ”kevytyhteisöiksi”. Silti ne muodostavat jopa vuosikymmeniä kestäviä yhteisöjä, joihin sitoudutaan vahvasti.

Lukupiirien Suomi -väitöksestä selviää, että 90 prosenttia kirjallisuuspiirien jäsenistä on naisia ja syöminen kuuluu hyvin monen lukupiirin lukujärjestykseen.

Käpylän kirjallisuuspiirissä on monesti syöty jotain kulloisenkin kirjan aiheeseen liittyvää. Kuten lenkkimakkaraa Harjun saunassa (Pirkko Saisio, Elämänmeno), afrikkalaista ruokaa (Elina Hirvonen, Kauimpana kuolemasta) ja pekaanipähkinäkakkua (Rebecca Wells, Jumalaiset Ja-ja siskot).

Piiriläisten mukaan myös viini, vesi ja kahvi ovat virranneet.

Lukuryhmissä ollaankin Aholan tutkimuksen mukaan siirrytty itsensä sivistämisen ihanteesta kohti nautinnon tavoittelua. Yhdessäolo, ihmissuhteet ja viihtyminen ovat nousseet lukupiiriharrastuksessa ylevien koulutuksellisten päämäärien rinnalle ja ohi.

Historian tuntemus lähtee Raamatusta

Väitöskirjatutkija Riitta Matilaisen lukupiiri on jotain aivan muuta kuin herkuttelua ja hedonismia.

– Puolitoista vuotta on tahkottu Raamattua. Nyt se on saatu luettua ja vielä yksi tapaamiskerta on jäljellä.

Matilainen on kirjojen suurkuluttaja ja kuulunut moniin lukupiireihin, sekä akateemisiin että romaanipiireihin. Raamattupiiriä hän sanoo ”yleissivistyslukupiiriksi”.

– Raamattu on vaikuttanut meidän kulttuuriin niin älyttömästi, että tuntuu hurjalta kuinka paljon on lukenut kaikkea muuta muttei sitä. Olemme halunneet tietää, mitä kaikkea siellä on, hän kertoo.

– Olen taustaltani historiantutkija ja vakavasti sitä mieltä, että ymmärtääkseen esimerkiksi Suomen historiaa, on pakko tuntea Raamattu ja sen tarinat. Vaikka jotain 1800-luvun ihmisten mentaliteettia voi olla äärimmäisen vaikea ymmärtää, ellei tunne tätä taustaa.

Yksi lukupiirin kolmesta jäsenestä ei asu Suomessa. Niinpä yhteen kirjaan keskittymisen lisäksi ryhmällä on toinenkin erityispiirre: heidän kokoontumisensa tapahtuivat suurimmalta osin virtuaalisesti Skypen välityksellä.

– Ehkä tartumme seuraavaksi Koraaniin.

Samuraisyleily ei lämmittänyt

Käpylässä on tartuttu tällä kertaa kahteen rakkautta käsittelevään teokseen. Alkujaan anonyyminä julkaistu, sittemmin Aina Bergrothin kirjoittamaksi paljastunut Prinsessan kirjeet ja Amelie Nothombin Samuraisyleily.

Molemmat kirjat ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita. Eine Kakkonen ei ole pitänyt Samuraisyleilystä kertojahahmon pöyhkeyden takia.

– Hän nimitteli isovanhempia hirviöiksi, korosti omaa erinomaisuuttaan vähän väliä ja oli jotenkin itserakas.

Kirjat valinnut Paula Pere kertoo etsineensä, lainanneensa ja palauttaneensa useita kirjoja ennen kuin löysi Samuraisyleilyn, joka käsittelee eri kulttuureista tulevien rakkautta.

– Kirja kuvasi myös kahden nuoren rakkautta, eikä monikaan väärinkäsitys ollut kulttuurista johtuvaa.

Prinsessan kirjeiden kirjoittajan paljastuminen oli pettymys. Anonyymiys ja kirjeiden salaperäinen alkuperä oli kutkutellut mielikuvitusta ja herättänyt jopa epäilemään kirjaa yhden kirjallisuuspiiriläisen kirjoittamaksi!

– Eikä kirjassa nyt juuri mitään uutta ollut. Upeita ja upeiden ihmisvartaloiden kuvauksia ja rakkauden tunnustuksia on maailman kirjallisuus väärällään, sanoo Eija Reeves.

Kirjapiiri nauttii Oodi vapaudelle -kuohuviiniä kultareunaisista laseista. Maljat nostetaan kirjallisuudelle ja piiriä emännöivän Paula Peren syntymäpäivälle. Hän saa lahjaksi Museokortin ja valittavakseen käynnin jossain museossa piiriläisten kanssa.

Päivän japanilaisteemaan sopien päivänsankari saa piiriltä myös kirsikkapuun, jonka naiset yhdessä istuttavat.

Kirjallisuuspiiriä emännöivä Paula Pere on myös syntymäpäiväsankari. Hän saa piirin naisilta lahjaksi muun muassa kirsikkapuun, jonka he yhdessä istuttavat.

Kirjallisuuspiiriä emännöivä Paula Pere on myös syntymäpäiväsankari. Hän saa piirin naisilta lahjaksi muun muassa kirsikkapuun, jonka he yhdessä istuttavat. Kuva: Minna Kallinen

Kirjateema vei Pietariin

Suomalaisten lukupiirien historia alkaa 1700-luvulta ja sen juuret ovat Keski-Euroopassa. Kirjallisten salonkien ja kirjallisuuspiirien syntyyn liittyy voimakas tiedonjano. Nykyään valtaosa keskittyy kaunokirjallisuuteen.

Helsinkiläinen Elina Katainen kuuluu kuitenkin tietokirjallisuutta lukevaan ryhmään.

– Mukana on ihmisiä, jotka ovat itse kirjoittaneet niitä. Me ollaan yhdessä analysoitu aika paljon niiden rakentumista ja erilaisia tapoja kirjoittaa tietokirjoja. Ryhmässä on mukana myös toimittajia ja tutkijataustaisia ja yksi kustantamossa työskentelevä ihminen. Eli aika laajaa kiinnostusta on tieto- ja ylipäänsä kirjallisuutta kohtaan.

Ryhmä lukee pääasiassa uutta kirjallisuutta.

– Tänä keväänä meillä on ollut Pietari-teema, jonka tiimoilta kävimmekin Pietarissa. Siihen liittyen on luettu useampia kirjoja, joista osa on vanhempia. Reissun jälkeen luimme vielä yhden Pietariin liittyvän muistelmateoksen, Vladimir Nabokovin Puhu, muisti. Myös Paavo Rintalan Leningradin Kohtalonsinfonia on ilmestynyt jo 1960-luvulla. Meillä on aiemminkin ollut teemoja, viime vuonna esimerkiksi luimme natsiaikaa valottavia kirjoja.

Erityinen mielenkiinto kohdistuu narratiiviseen tietokirjallisuuteen. Yksi ryhmään suuren vaikutuksen tehnyt kirja on Svetlana Aleksijevitšin Tšernobylista nousee rukous. Nobel-voittaja Aleksijevitšin teoksessa dokumentaarinen aineisto on työstetty kaunokirjalliseen muotoon.

Seuraavaksi on tarkoitus lukea Jari Aarniosta kertova Keisari Aarnio (Minna Passi ja Susanna Reinboth).

– Tämä on just tyypillinen kirjapiirijuttu: mulle ei olisi tullut mieleenkään lukea sitä, mutta kun kirjapiiriläinen kehui sitä kiinnostavaksi, niin muutkin innostuivat. Keskustelu myös avaa usein sellaisia näkökulmia luettuun, mitä itse ei ole huomannut ollenkaan. On myös tosi kiva tavata ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita kirjoista ja lukevat paljon, sanoo Elina Katainen.

Ihanan hidasta, ärsyttävän pitkästyttävää

Kirjallisuuspiirejä järjestetään ohjatusti muun muassa kirjastoissa. Valtosa on kuitenkin vapaita ryhmiä, joita syntyy niin ammatin, elämäntilanteen, tuttavuuden kuin vaikkapa asuinpaikan ympärille. Viimeksi mainittua edustaa Koiton naisten lukupiiri.

Oulun Heinäpäässä sijaitsevan Koiton puutalokorttelin aktiiviset naiset perustivat piirin vuonna 2004.

– Puhuttiin naapureiden kanssa paljon kirjoista ja huomattiin, että moni meistä lukee paljon, kertoo Seija Nieminen.

Lukupiiri kokoontuu kerran kuussa vuorotellen kunkin jäsenen kotona Koiton korttelissa. Tapaamisissa myös herkutellaan, puhutaan ajankohtaisista asioista ja suunnitellaan yhteisiä retkiä ja käyntejä kulttuuritapahtumiin.

Aktiivisia jäseniä tällä hetkellä ”noin viisi”, silloin tällöin osallistuvia jäseniä saman verran. Ikähaitari on 40–70 vuotta.

Piirissä luetaan pääasiassa kaunokirjallisuutta, klassikoista uutuuksiin. Myös muutamia dekkareita, elämäkertoja ja tietokirjallisuutta on ollut listalla.

– Kaikkiaan olemme lukeneet kirjapiirin kesken 138 kirjaa.

Eija Reeves (oik.) ihastui Samuraisyleily-romaanin kuvaukseen japanilaisesta kulttuurista. ”Itse tiedän vain pintasilauksena sushit, saket ja kirsikkapuut. Eniten kirjassa kolahti, varmaankin aiheen ajankohtaisuudenkin vuoksi, kulttuuriset yhteentörmäykset.”

Eija Reeves (oik.) ihastui Samuraisyleily-romaanin kuvaukseen japanilaisesta kulttuurista. ”Itse tiedän vain pintasilauksena sushit, saket ja kirsikkapuut. Eniten kirjassa kolahti, varmaankin aiheen ajankohtaisuudenkin vuoksi, kulttuuriset yhteentörmäykset.” Kuva: Minna Kallinen

Ryhmässä nousee usein esiin kokemus siitä, että saman kirjan voi ymmärtää eri tavoin ja eri ihmisillä painottuvat kirjaa lukiessa eri asiat. Elämäntilannekin vaikuttaa tulkintaan.

– Toisinaan puhumme kirjasta hyvinkin kriittiseen sävyyn, kaikki kirjat eivät meitä suinkaan miellytä.

Koiton naisten mielipiteet kirjoista myös eroavat toisistaan.

– Toiset meistä esimerkiksi rakastavat hitaasti eteneviä kirjoja, toiset kokevat sellaiset pitkästyttävinä.

Jotkut teokset taas puhuttelevat kaikkia.

– Yksi koko ryhmälle todella mieleen painunut ja vaikuttava kirja oli Monica Fagerholmin Amerikkalainen tyttö.

Hyvä kirjallisuuspiirikirja keskusteluttaa

”Stimuloivaa ja ihanaa.” Näin kuvailee Esa Kerttula kirjallisuuspiirinsä kokoontumisia.

– Monesti varsinaisen kirjan käsittelyn jälkeen käydään sen nostattamaa vilkasta keskustelua: yhteiskunnallista, moraalista tai muuta. Huono kirjakaan ei tässä mielessä ole välttämättä huono kirjallisuuspiirikirja. Kirjat aukeavat eri tavoin eri ihmisille ja niistä keskusteleminen laajentaa lukukokemusta.

Kerttulan kirjallisuuspiiri, joka puheessa usein lyhentyy KP:ksi, toimii vakiintuneen käytännön mukaan.

– Usein se, joka isännöi tai emännöi piiriä, koettaa linkittää paikan käsiteltävään kirjaan.

Joskus se on vaikeampaa, joskus helpompaa. Esimerkiksi Kerttulan omalla vuorolla käsiteltiin Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista ja silloin kokoonnuttiin ensin suurkirkolla, jossa hän alusti Engelin arkkitehtuurista. Sieltä käveltiin ravintola Bystroon, joka sijaitsee Sundmanin talossa, joka on Engelin ensimmäisiä Helsingin töitä.

– Kun isäntä tai emäntä on pitänyt esityksen, hän kertoo oman arvionsa kirjasta ja jokainen vuorollaan kertoo omia ajatuksiaan. Sitten alkaa avoin keskustelu.

– Piirissä on monen alan osaajia ja tutkijoita ja siellä pidetään ihan huikeita taustaesityksiä kirjoista. Itse en kuulu näihin huikeisiin, mutta kun olen graafinen suunnittelija, niin taitan usein jonkun esitteen aiheesta.

– Ryhmässä on tutkijoita, pari toimittajaa, musiikkitieteilijä, kuvittaja ja ollut mainospuolen ihmisiä. Itse olen AD eli aika samassa kuplassa olemme, jos rehellisiä ollaan.

Samassa kuplassa on suuri osa kirjallisuuspiiriharrastajista. Vaikka suomalaiset ovat lukevaa kansaa yhteiskuntaluokasta riippumatta, ovat lukupiirit varsin keskiluokkainen harrastus. ”Vuonna 2009 lukupiiriläisten suurin ammattiryhmä olivat opettajat, ja seuraavina tulivat erilaiset terveydenhuollon ammattilaiset, toimittajat,tutkijat, sihteerit, kirjasto- ja yliopistoväki – siis koulutettu keskiluokka”, kirjoittaa Suvi Ahola väitöksessään.

Esa Kerttulan KP:ssa arvioidaan kirjat kouluarvosanoin. Se kirjoitetaan lappuun ennen kuin on kuullut muiden mielipiteitä. Lopuksi pohditaan, onko oma käsitys muuttunut keskustelun myötä.

– Esimerkiksi Jussi Valtosen Finlandia-voittaja He eivät tiedä mitä tekevät jakoi ryhmän kahtia. Kun itselle tärkeää on niin sanottu ”hyvä lause”, niin tästä se mielestäni puuttui. Keskustelun jälkeen ymmärsin paremmin toista puolta.

Käpylän kirjallisuuspiirillä on yhteinen muistikirja, johon jokainen omalla vuorollaan kirjoittaa, piirtää tai leikkelee kaikenlaista aiheeseen liittyvää. ”Yhteinen kirja on meidän kaikkien suosikki, ja joka kerralla sitä luetaan samalla intohimolla kuin aiemminkin.”

Käpylän kirjallisuuspiirillä on yhteinen muistikirja, johon jokainen omalla vuorollaan kirjoittaa, piirtää tai leikkelee kaikenlaista aiheeseen liittyvää. ”Yhteinen kirja on meidän kaikkien suosikki, ja joka kerralla sitä luetaan samalla intohimolla kuin aiemminkin.” Kuva: Minna Kallinen

Kohtalokasta kipinöintiä

Sitten Esa Kerttula paljastaa, miksi hänellä on kirjallisuuspiirinsä aivan erityislaatuinen suhde:

– Tapasin vaimoni kirjallisuuspiirin kautta. Oliskohan ollut toinen yhteinen kerta, kun oli jo jotain kipinää ilmassa. Häihin kutsuttiin sitten ensimmäisenä kirjallisuuspiirin porukka.

– Vaikka nyt luetaan monesti samaa kirjaa vuorotellen, me ollaan päätetty ettei puhuta kirjoista etukäteen keskenämme. Se olisi vähän tylsää muun ryhmän kannalta.

Tämän erityissuhteen vuoksi Kerttulalle ja hänen puolisolleen oli tärkeää aktivoida ryhmää, kun sen toiminta alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä.

– Vaikka tykkään lukemisesta ja kirjoista, koen tämän ennen kaikkea sosiaalisena tapahtumana. Uskon, että kaikki meistä jakavat sen tunteen, että olemme onnekkaita, ehkä etuoikeutettujakin, kun meillä on tällainen porukka ja harrastus elämässämme.

Koiton korttelin naisten lukupiirin lukusuosituksia

Pirkko Saisio: Punainen erokirja

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

Haruko Murakami: 1Q84

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

Svetlana Aleksijevitš: Tšernobylista nousee rukous

Lionel Shriver: Poikani Kevin

Imre Kertesz: Kohtalottomuus

Leena Krohn: Mehiläispaviljonki

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Keskustan Antti Kaikkonen ja SDP:n Antti Lindtman eduskunnassa.

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

Israelin armeija aloitti viikonloppuna uuden, hyökkäyksen Gazassa. Kuvassa israelilaissotilaita miehitetyllä Länsirannalla.

Vasemmistoliitto vaatii nopeaa toimintaa Gazan pakkosiirtojen estämiseksi: ”Tappamisen on loputtava”

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
05

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

18.05.2025

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

18.05.2025

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

18.05.2025

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään