TE-toimistojen itsepalvelupäätteille pääsy on vaikeutunut, sillä osa TE-toimistoista ei päästä asiakkaita sisään kuin ajanvarauksella. Paikoin asiakkaat odottavat vuoroaan rappukäytävässä odotustilojen pysyessä tyhjinä.
Keski-Suomessa Jämsän toimipiste palvelee vain ajanvarauksella ja Äänekosken toimipisteen itsepalvelulaitteille pääsee ainoastaan keskiviikkoisin klo 9 – 12, jolloin paikalla on ohjaaja. Tästä tiedotetaan Keski-Suomen TE-palvelujen nettisivuilla.
Äänekosken TE-toimistossa nuoren kanssa juhannusviikolla asioinut huoltaja ei ollut tästä kuullut ja ihmettelee, miksei verovaroin kustannettuja tiloja ja laitteita pääse käyttämään. Hän joutui nuoren ja toisen asiakkaan kanssa odottamaan sovittua tapaamista rappukäytävässä.
– Sisällä oli paljon virkailijoita, tietokoneita ja iso odotusaula tuoleineen.
Lisäksi tapaaminen virkailijan kanssa myöhästyi, sillä virkailijalla oli kiireinen päivä. Nuoren kanssa asioinut kysyi menettelystä Jyväskylän TE-toimistosta ja työ- ja elinkeinoministeriöstä, mutta vastausta ei ole tullut.
”Väkeä ei riitä aulapalveluihin”
Asiakkailla pitää olla pääsy itsepalvelulaitteille TE-palveluja tarjoavissa yhteispalvelupisteissäkin, elleivät laitteet ole epäkunnossa, sanoo kehittämisjohtaja Vesa Jouppila ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottavasta KEHA-keskuksesta.
Jyväskylän TE-toimistosta kerrotaan, että väkeä ei riitä aulapalveluihin. Siksi odotustiloihin ja laitteille ei pääse. Lisäksi Äänekosken toimiston aukiolo keskiviikkoaamupäivisin ei ole juurikaan houkuttanut asiakkaita.
Asiakkaat joutuvat odottamaan rappukäytävässä. Ohjeistuksena on, että jokainen virkailija hoitaa vain omat asiakkaansa. Käytävään ei mennä kyselemään, kenen luokse asiakkaat ovat tulossa. Jos edellisen asiakkaan kanssa odotettua pidempään, tilanteesta ei lähdetä, vaan asia hoidetaan loppuun.
– Äänekoskella odotustiloissa ei ole valvontaa. Niihin ei pääse vapaasti tulemaan. Se on totta. Ne tilat eivät ole aivan tarkoituksenmukaiset, joissa asiakkaat joutuvat odottamaan, palvelujohtaja Leena Kauhanen sanoo.
– Käytämme resurssit mieluummin asiakaspalveluun.
Asiointi yhä enemmän videoitse
Kauhanen huomauttaa, että asiakkaan palvelu fyysisesti samassa tilassa on vähenemässä digi-palveluiden myötä. Yhä useammin haastattelut hoidetaan videoitse Skypellä joko älypuhelimella tai tietokoneilla.
Palvelujohtaja Anna-Kaisa Räsänen sanoo, että kotoutussuunnitelmienkin hoito voi onnistua videoitse. Usein laitteita ei kuitenkaan ole, ja tapaukset voivat vaatia pidempää paneutumista, jolloin asiointi TE-toimistossa on tarpeen.
– Siinä lähdetään niin isojen kysymysten ääreltä, että ensimmäinen tapaaminen on vaikea hoitaa muutoin. Videoitse voidaan toimia myöhemmin.
Räsänen huomauttaa, että tapaukset vaihtelevat kantasuomalaistenkin kanssa.
– Joissain tilanteissa ensimmäinen tapaaminen voidaan hoitaa videoitse, jos nuorella on esimerkiksi opiskelupaikka syksyksi tiedossa. Samassa huoneessa oleminen ei aina tuo lisäarvoa.