Tanja Korvenmaa
Työskentelee neuvojana Osuuskunta Ehta Rahassa, joka tekee joukkorahoituskampanjoita kestäville projekteille. Vapaa-ajallaan edistää permakulttuuria.
SelfieSuomen permakulttuuriyhdistys täyttää pian vuoden. Miksi yhdistys perustettiin, puheenjohtaja Tanja Korvenmaa?
Permakulttuuri on suunnittelumenetelmä kestävien elinympäristöjen luomiseen.
– Permakulttuuri on kasvava liike maailmalla ja Suomessakin kiinnostuneita on jo yli tuhat. Haluamme tehdä asiaa tunnetuksi, tiedottaa permakulttuurin tarjoamista työkaluista ja toimittaa suomenkielistä oppimateriaalia.
– Yhdistyksenä voimme myös paremmin toteuttaa maailmalla käytössä olevia malleja, kuten brittiläistä LAND-projektia. Siinä kootaan verkostoa sellaisista tiloista, joilla tuotetaan permakulttuurisuunnitelman mukaisesti ruokaa ja energiaa ja suojaa ihmisille ja eläimille. Näille tiloille voisivat kiinnostuneet sitten tulla oppimaan ja ihmettelemään ja tapaamaan toisiaan.
Joko olette perustamassa Suomeen vastaavaa?– Sellainen hanke on jo käynnistynyt Turussa. Elävän kulttuurin Koroinen -yhdistys on meillä permakulttuurin pioneeripaikka, josta kaavaillaan Suomen ensimmäistä LAND-keskusta. Mutta muuten ollaan alkuvaiheessa, kartoittamassa mukaan ehkä tulevia tiloja.
Paljonko Suomessa on permakulttuuritiloja?– Rajanveto on hiukan vaikeaa, permakulttuurissahan hyödynnetään paljon vanhan kansan menetelmiä ja myös luomu- ja biodynaamista toimintaa. Mutta karkeasti arvioiden tiloja on ehkä 15–20.
Mistä permakulttuurissa on kyse?– Se on suunnittelumenetelmä kestävien elinympäristöjen luomiseen, kuten kestävän ruuantuotannon, energiantuotannon, rakentamisen, yhteisöllisyyden ja talousrakenteiden luomiseen.
Koskeeko tämä kaupunkilaisiakin?– Kyllä sitä voi ihan hyvin soveltaa kaupungissakin, kun alkaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, mihin kuluttaa rahaa. Rahaa voisi alkaa käyttää paikallisiin tuotteisiin tai paikallisten energiantuottajien kannustamiseen. Eli tehdä valintoja siten, että tuotantoketjut lyhenisivät. Sitä kautta alkaisi paremmin nähdä niitä vaikutuksia, mitä omalla toiminnalla on.
Elätkö itse kuten saarnaat?– En ihan. Minulla on se ongelma, ettei ole omaa maata eikä maatilaa. Mielelläni sellaisen jossain vaiheessa hankkisin, mutta se ei tapahdu ihan helposti. Nyt asun kaupungissa ja teen töitä ihmisten parissa.
– Olen aina haaveillut omavaraisesti maalla asumisesta. Mutta se olisi kivempi tehdä yhdessä muiden kanssa jo siksi, että meillä on edessä isompi muutos. Jos sen eteen voi tehdä jotain, niin sitä haluan tehdä.
Tanja Korvenmaa
Työskentelee neuvojana Osuuskunta Ehta Rahassa, joka tekee joukkorahoituskampanjoita kestäville projekteille. Vapaa-ajallaan edistää permakulttuuria.