Sähköliiton työtaistelu-uhan sovittelu jatkui maanantaina iltapäivällä valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Mikäli sopua ei synny, alkaa noin tuhannen sähköasentajan viikon mittainen lakko keskiviikkona 1. marraskuuta kello 06:00.
Samalla kellonlyömällä voimaan astuu sähköliittolaisia koskeva ylityökielto koko teknologiateollisuudessa.
Edellisen kerran riidan osapuolet, SAK:lainen Sähköliitto ja työnantajien Teknologiateollisuus, tapasivat valtakunnansovittelijan toimistossa viime keskiviikkona. Tapaamisessa todettiin lähinnä tilanne, mutta riidan ratkaisua ei ollut näköpiirissä.
– Näkemyksiä vaihdettiin, mutta asia ei edennyt, Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kommentoi ensimmäistä sovitteluistuntoa.
Valtakunnansovittelija Minna Helle totesi riidan hankalaksi soviteltavaksi, koska kyse on periaatteista.
Sähköliitto pitää kiinni sopimusoikeuksistaan ja haluaa jatkossakin sopia teknologiateollisuuden sähköasentajien työehdoista. Teknologiateollisuus haluaa siirtää sähköasentajien sopimuksen teollisuuden yleiseen sopimukseen, jonka työtekijäpuolena on SAK:lainen Teollisuusliitto.
Lisää kierroksia
Sähköliitto lisäsi kierroksia kiistassa jättämällä uuden työtaisteluvaroituksen viime viikolla. Uusi lakko alkaisi 10. marraskuuta ja koskisi kaikkia lähes 2 500:aa teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevää Sähköliiton jäsentä. Tukitoimena työtaisteluun yhtyisi paperi- ja mekaanisessa metsäteollisuudessa työskentelevät noin 700 sähköalan työntekijää.
Kiistan osapuoliksi ovat joutuneet kaksi SAK:laista liittoa, mikä herättää kysymyksen Sähköliiton ja Teollisuusliiton keskinäisistä väleistä.
– Ovathan ne paremmatkin olleet, kun tähän pisteeseen on jouduttu. Täytyy kuitenkin muistaa, että aloitteentekijänä tässä kiistassa on ollut työnantajien Teknologiateollisuus, Väntti toteaa.
Keskusteluja tilanteen ratkaisemiseksi on hänen mukaansa käyty myös SAK:n johdon ja Teollisuusliiton kanssa.
Kyse sopimusjärjestelmästä
Teknologiteollisuus on kiistänyt, että kyse olisi millään muotoa sähköasentajien työehtojen heikentämisestä. Väntti pitää Teknologiateollisuuden näkemystä tyypillisenä tilanteeseen liittyvänä väitteenä.
– Niinhän heidän kuuluu tietysti väittääkin. On kuitenkin aika vaikea uskoa, että muut ajaisivat parhaiten sähköasentajien etuja.
Väntin mukaan valtakunnallinen ja paikallinen sopimusjärjestelmä ovat yhdessä turvanneet sähköasentajille nykyisen ansiotason ja työsuhteen ehdot. Niihin kuuluu Väntin mukaan se, että sähköasentajien tehtävät on sijoitettu korkeimpiin ammattitaitoa vaativiin palkkaluokkiin.
– Tämä tuskin jatkuu, jos ammattikunnalta poistuu oma edunvalvoja, Väntti uskoo.
Jos Sähköliitto onnistutaan pudottamaan valtakunnallisesta sopimuspöydästä, romuttuu samalla Väntin mukaan myös paikallinen sopimusjärjestelmä sähköasentajien omine luottamusmiehineen.
– Paikallisella tasolla vaikutus olisi kaikkein dramaattisin, Väntti sanoo.