Kemianteollisuudessa sopimusmaaliin päästiin viime maanantaina kohta teknologiateollisuuden jälkeen.
– Hyvää tässä on se, että palkankorotukset turvaavat jäsentemme ostovoimaa, luonnehtii teollisuusalojen ammattiliiton Teamin puheenjohtaja Heli Puura neuvottelutuloksia kemianteollisuuden kolmelle keskeiselle sopimusalalle.
Odotukset palkankorotusten suhteen saattoivat Puuran mukaan olla suuremmatkin, mutta tähän päästiin neuvotteluteitse.
– Kyse on tietysti kompromissista, jossa kumpikaan osapuoli ei saa tavoitteitaan läpi sellaisenaan.
Teamin neuvottelutulokset syntyivät maanantaina peruskemian-, muovi- ja tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian työntekijäsopimuksista. Sopimusten voimaantulo edellyttää vielä liittojen hallintojen hyväksyntää, mikä tapahtuu marraskuun aikana.
Palkat nousevat yhteensä 3,2 prosenttia kaksivuotisen sopimuskauden aikana. Kaksi 1,6 prosentin suuruista sopimuskorostusta astuvat voimaan 1.2.2018 ja 1.2.2019.
Lisäksi sovittiin 11 kuukauden jatko-optiosta, jonka korotukset ja tekstit neuvotellaan syyskuussa 2019.
Painoa paikalliseen sopimiseen
Neuvottelutuloksen mukaan palkankorotuksissa painotetaan paikallista sopimista. Kumpikin 1,6 prosentin korotuserä toteutetaan ensisijaisesti paikallisesti neuvotelleen.
Jos paikallista sopua ei synny, korotukset jaetaan yleiskorotukseen ja työnantajan jaettavaksi jäävään korotuserään.
Ensimmäisen sopimusvuoden yleiskorotus on 1,2 prosenttia ja työnantajan päätettäväksi jää 0,4 prosentin suuruinen erä. Toinen sopimusvuosi jakaantuu yleiskorotukseen ja työnantajan järjestelyerään suhteessa 1,0 + 0,6.
Kiky-tunnit jäivät
Tekstikysymyksissä muutokset eivät ole suuren suuria, mutta ne ovat Puuran mukaan positiivisia.
– Heikennyksiä ei nähdäkseni ole, mutta parannuksetkaan eivät ole maata mullistavia.
Kyse on Puuran mukaan lähinnä tarkoittamatta syntyneiden epäoikeudenmukaisuuksien oikaisemisesta eräissä sopimuskohdissa.
– Suuri pettymys oli, että kilpailukykysopimuksen 24 vuotuista työtuntien lisäystä ei saatu pois. Se oli palkankorotusten lisäksi neuvottelujen toinen päätavoite.
Puuran mukaan työnantajat olivat asiasta yhdessä sopineet, vaikka sopimuskierroksen piti olla liittokohtainen. Työantajamuuri oli tässä asiassa tiukka.
– Neuvottelemalla kiky-tuntien poistaminen ei onnistunut ainakaan meidän kolmessa sopimuspöydässä.
Myöskään SAK:ssa yhdessä asetetut tavoitteet, kuten nollatuntisopimusten kieltäminen, törmäsivät tiukkaan työnantajamuuriin.
Teamin tes-neuvottelut jatkuvat vielä 11 neuvottelupöydässä.