Vuosi 2019 on Suomen EU-puheenjohtajuuden vuosi. SAK on julkaissut EU-puheenvuoron, jossa se tuo esiin tavoitteita, joita se pyrkii edistämään EU:ssa Suomen puheenjohtajuuskaudella.
Reiluilla pelisäännöillä SAK hakee lisää luottamusta työelämän kentälle. Tällä sektorilla tulisi järjestön mukaan muun muassa päivittää säännöllisesti EU:n työsuojelusäännökset.
Sama palkka samasta työstä
Lisäksi SAK muistuttaa, että kaikille työntekijöille kuuluu samassa paikassa tehtävästä samasta työstä sama palkka ja muut työehdot. Reilut työehdot on järjestön mukaan turvattava paitsi lähetetyille työntekijöille myös rajat ylittävässä maantieliikenteessä.
SAK tukee ehdotusta liikkuvien työntekijöiden oikeuksiin liittyvästä yhteistyöstä ja uudesta Euroopan työviranomaisesta.
Kauppasopimuksiin on järjestön mukaan jatkossa kirjattava, että toistuvat perusoikeusrikkomukset tarkoittavat sovittujen kauppaetujen menettämistä.
Työmarkkinajärjestöille vahva rooli
EU:n on SAK:n mielestä tuettava johdonmukaisesti työmarkkinajärjestöjen vahvaa roolia ja järjestö kaipaa eurooppalaisia ratkaisuja digitalisaatioon ja työnteon uusiin muotoihin.
SAK vaatii EU:ta puuttumaan nollatuntisopimusten tuomaan epävarmuuteen. Lähtökohtana tässä voisi olla esimerkiksi SAK:n esittämä periaate keskimääräisten työtuntien vakiintumisesta.
Vähimmäistaso yhtiöveroille
Talouspolitiikan puolella SAK toivoo euromaille enemmän liikkumavaraa ja vastuuta.
Euromaiden yhteinen valtiovarainministeriö voisi järjestön mukaan vastata jäsenmaiden yhteisestä elvyttävästä politiikasta. Suhdanteita tasaisi SAK:n mielestä euromaiden tasausrahasto ja verokilpailua hillitsisi eurooppalainen yhtiöverojen vähimmäistaso.
Hyvinvointiasiat on SAK:n mielestä otettava vahvemmin mukaan talouden eurooppalaiseen ohjausjaksoon ja Suomen sosiaalivakuutusjärjestelmä on säilytettävä.
– Minkään jäsenmaan työmarkkina- ja hyvinvointijärjestelmä ei ole ainut oikea. Erilaisilla ratkaisuilla voi saavuttaa yhtä hyviä tuloksia, SAK:n puheenvuorossa todetaan.