Kunta-alan työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ovat tänään irtisanoneet kaikki kunnalliset työ- ja virkaehtosopimukset. Kunta-alan sopimukset ovat voimassa 31.1.2018 asti.
Irtisanominen tarkoittaa sitä, että järjestölliset toimenpiteet ovat mahdollisia kunta-alalla jo 1.2. alkaen, mikäli neuvottelut eivät etene tai niissä ei päästä tyydyttävään lopputulokseen.
Sopimusten irtisanominen on kuitenkin normaali käytäntö.
Lomarahakompensaatio pitää tulla palkkapotin päälle.
– Joululomat on tulossa, siksi sopimukset sanottiin irti hyvissä ajoin. Siinä ei ole mitään provokatiivista, vakuuttaa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. JHL on yksi pääsopijoista.
Kunta-alan neuvottelut alkoivat saman tien ja ne tiivistyvät vuodenvaihteen jälkeen. Vanhoja sopimuksia noudatetaan kuitenkin tammikuun loppuun saakka.
Prosenttikorotus ei kelpaa JHL:lle
Niemi-Laine kertoo, että kuntatyönantaja esitteli tänään käynnistyneissä neuvotteluissa omat esityksensä ”haarukkamuotoisesti, ilman yksityiskohtia”.
– Ei nyt ihan samoilla linjoilla olla menossa palkankorotusmallin osalta, hän toteaa.
Työnantaja tavoittelee prosenttikorotusta. Korotuksen määrästä ei vielä puhuttu. JHL tavoite on euromääräinen korotus.
– Prosenttikorotus ei meitä tyydytä. Se palkitsee korkeampipalkkaisia. Meille euromääräisyys on matalapalkkaisten naisten tasa-arvoon tähtäävä esitys.
Vähintään 1,6 prosenttia
JHL tavoittelee euromääräistä yleiskorotusta, joka tasoltaan olisi minimissään teknologiateollisuudessa sovittu 1,6 prosenttia vuodessa ja 3,2 prosenttia kahdessa vuodessa.
– Työnantaja haluaa kahden vuoden sopimuksen. Me emme ole vielä tätä analyysiä käyneet. Tässä hiertää ja kiertää sote-maku -uudistus, Niemi-Laine sanoo.
Tärkeää JHL:n on myös henkilöstön edustajien aseman parantaminen.
– Tarvitaan ehdottomasti lisää paikallisia pääluottamusmiehiä ja heille riittävästi ajankäyttöoikeutta, jos sote-maku -uudistuskin on tulossa. Työpaikoilla pitää olla tarpeeksi pääluottamusmiehiä, jotta pystytään keskittymään muutoksen tekemiseen ja pitämään huoli jäsenten asioiden hoitamisesta.
JHL:n tavoitelistalla on nyt myös työpaikkaohjaajien koulutuksen ja aseman kohentaminen sekä nollatuntisopimukset, joita kuntapuolellakin käytetään yhä enemmän. Niihin tarvitaan JHL:n mielestä minimituntimäärät.
”Lomarahakompensaatio saatava”
Kiky-sopimuksen asiat ovat Niemi-Laineen mukaan kyllä neuvottelupöydissä, mutta hän sanoo, että kaikilla on nyt yhteinen näkemys siitä, että valtio on imenyt kiky-rahat yksityiselle puolelle ja kassa on nyt niistä rahoista tyhjä.
– Mutta lomarahakompensaatio pitää tulla palkkapotin päälle.
Tämän asian tiimoilta neuvottelijat ovat Niemi-Laineen mukaan hakemassa tapaamista pääministeri Juha Sipilän kanssa.
– Sipilähän on sanonut, että palkanmaksuvara on olemassa. Ja sitäkin pitäisi miettiä onko kikyn voimassaolo enää olennaistakaan, hän sanoo.
Ansiotasa-arvo
JHL katsoo, että työmarkkinoilla pitäisi saada aikaan ansiotasa-arvo niin että palkat eivät enää eriytyisi nais- ja miesvaltaisilla aloilla.
– Tätä yritämme nyt viritellä. Iso palkkaohjelma voisi olla käynnistymässä. Se on tänään neuvottelupöydässä tuotu esiin, Niemi-Laine kertoo.
Kunta-alalla opettajilla, lääkäreillä ja teknisillä on oma sopimus, ja myös ne on irtisanottu, samoin tuntipalkkaisten sopimus. Julkisen sektorin palkansaajajärjestöt ovat irtisanoneet kaikki julkisalan työ- ja virkaehtosopimukset.