KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Välähdyksiä taloustieteestä 7/12: Kerjäläisoptimi

Tietyn suuruisen rahamäärän siirtyminen rikkailta köyhille aiheuttaa ensin mainituille vähemmän haittaa kuin mitä se aiheuttaa hyötyä jälkimmäisille, väitti englantilainen taloustieteilijä Arthur Pigou.

Tietyn suuruisen rahamäärän siirtyminen rikkailta köyhille aiheuttaa ensin mainituille vähemmän haittaa kuin mitä se aiheuttaa hyötyä jälkimmäisille, väitti englantilainen taloustieteilijä Arthur Pigou.

Nykyään vallalla oleva taloustiede juontuu 1800-luvun lopulla tapahtuneesta ns. marginalistisesta kumouksesta. Tuossa kumouksessa aikaisempi tuotantoa painottanut klassinen poliittinen taloustiede korvautui kulutusta painottavalla uusklassisella taloustieteellä.

Jouni Airo
2.1.2018 12.00

Adam Smith oli kutsunut tavaroiden hyödyllisyyttä niiden käyttöarvoksi ja ollut sitä mieltä, että käyttöarvoa ei voida mitata. Marginalistinen vallankumous perustui siihen, että ajateltiin keksityn tapa mitata käyttöarvoa. Itse asiassa ajateltiin keksityn, että tavalliset ihmiset mittaavat käyttöarvoa joka päivä tehdessään ostoksia.

Tavaran koettu hyödyllisyys riippuu kulutetusta määrästä. Hyödyn ja määrän suhdetta hallitsee ns. vähenevän rajahyödyn periaate. Periaatteen mukaan hyöty vähenee sitä mukaa kun kulutettu määrä lisääntyy. Jos janoinen juo vettä, niin ensimmäinen lasillinen tyydyttää janoa enemmän kuin toinen, ja niin edelleen, kunnes vettä on juotu niin paljon, että lasillinen lisää ei enää tyydytä janoa. Sana ”marginaalinen” viittaa juuri määrissä tapahtuviin pieniin muutoksiin.

Tämähän on sinänsä aivan järkeenkäyvä periaate, ja marginalistit ajattelivat, että kaikki taloudellinen toiminta voidaan kuvata kulutus- ja tuotantomääriä kuvaavien marginaaliyhtälöiden kautta.

Periaatetta sovellettiin myös hyvinvoinnin taloustieteeseen. Hyvinvoinnin taloustiede on taloustieteen haara, joka tarkastelee talouden tuottamaa hyvinvointia koko yhteiskunnan mitassa. Siinä keskeinen kysymys on, miten tulonjako vaikuttaa vallitsevaan kokonaishyvinvointiin. Marginalismin panos tähän keskusteluun oli vähenevän rajahyödyn periaatteen soveltaminen rahaan. Myös rahan rajahyöty on vähenevä. Rahattoman saama ensimmäinen euro hyödyttää häntä enemmän kuin toinen mikä taas hyödyttää enemmän kuin kolmas ja niin edelleen.

Tästä periaatteesta seuraa se johtopäätös, että kansantulo tuottaa sitä suuremman hyvinvoinnin mitä tasaisemmin se jakautuu. Hyvinvointia voidaan luoda ikään kuin tyhjästä siirtämällä rahaa rikkailta köyhille. Tietyn suuruisen rahamäärän siirtyminen rikkailta köyhille aiheuttaa ensin mainituille vähemmän haittaa kuin mitä se aiheuttaa hyötyä jälkimmäisille. Tämän käsityksen vaikutusvaltaisin edustaja oli ehkä englantilainen taloustieteilijä Arthur Pigou.

Kiusallinen ajatus

Ajatuksesta alettiin kuitenkin 1930-luvulla, erityisesti Yhdysvalloissa, lisääntyvässä määrin haluta päästä eroon. Oletettavasti siksi, että siitä seurasi kiusallisia poliittisia johtopäätöksiä.

Eroon pääsemistä ei kuitenkaan perusteltu politiikalla vaan käsityksellä, että ihmisten väliset hyvinvointitasot eivät ole verrattavissa. Kukin henkilö saattoi vertailla eri tuotteiden hyödyllisyyksiä omalta kannaltaan, mutta eri ihmisten välillä näitä vertailuja ei voitu tehdä. Henkilö A tietää kuinka hyödyllinen vasara on hänelle, mutta on mahdotonta tietää, onko vasara hyödyllisempi henkilölle A kuin henkilölle B. Ja yleisesti ottaen on mahdotonta tietää, onko henkilön A kulutuksellaan saavuttama hyvinvointitaso alempi, sama vai korkeampi kuin henkilön B.

Tämä väitehän on totta jossain syvällisessä mielessä. Emme voi mitata millään käytännöllisesti järkevällä tavalla ihmisten ”onnellisuustasoja”. Asiaan liittyy kuitenkin se ongelma, että jos väite otetaan vakavasti, niin yhteiskunnallisesta hyvinvoinnista ei voida sanoa mitään. Tämä ei tietäisi hyvää taloustieteen tärkeyden ja merkityksen kannalta.

Pareto-optimi

Pelastukseksi umpikujasta tarjoutui italialaisen taloustieteilijä Vilfredo Pareton konstruktio, joka sai nimekseen Pareto-optimi. Pareton mukaan kahta yhteiskunnan tilaa, A ja B, voidaan verrata tosiinsa tekemättä yksilöiden välisiä hyvinvointivertailuja siten, että verrataan kunkin nimenomaisen yksilön hyvinvointia tilassa A siihen mikä se olisi tilassa B. Vertailussa ikään kuin hypoteettisesti siirretään täsmälleen samat yksilöt tilasta toiseen ja sitten kysytään jokaisen yksilön kohdalla, onko hänen tilansa parempi, sama vai huonompi. Tila A on parempi kuin tila B, jos siinä vähintään yhden yksilön asema on parempi kuin tilassa B samalla kuin yhdenkään muun yksilön asema ei ole huonompi. Paremmuudesta ei voida puhua, jos yhdenkään yksilön asema on huonompi, koska sitten ei voitaisi tietää, onko huonommuus suurempi kuin paremmuus.

Käsitteen havainnollistamiseksi ajatellaan yhteiskuntaa, jossa on kymmenen yksilöä. Peruna on ainoa käytettävissä oleva ravinto. Yksi peruna tyydyttää ihmisen vuorokautisen ravinnon tarpeen. Oletetaan, että perunat jaetaan niin, että yksi henkilö saa vuorokaudessa kymmenen perunaa ja loput yhdeksän eivät saa mitään. Tämä tila on Pareto-optimi.

Siinä ei voida parantaa kenenkään tilaa huonontamatta jonkun toisen tilaa. Perunattomille ei voida jakaa yhtään yhden henkilön saamista kymmenestä perunasta, koska silloin tämän tila huononisi. Asiaan ei vaikuta se mitä hän tekee kymmenellä perunalla. Riittää että hänen subjektiivisen kokemuksensa mukaan hänen asemansa huononisi, jos hän menettäisi yhdenkin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Pareto-optimi on siis hyvin outo hyvinvoinnin mittari. Rajahyötyperiaatteesta sen sijaan voidaan helposti johtaa se tulos, että hyvinvointi lisääntyisi, jos perunat jaettaisiin tasan. Rohmun hyvinvointi vähenisi mutta vähemmän kuin nälkäisten hyvinvointi lisääntyisi.

Kirjoittaja on valtiotieteiden lisensiaatti. Hän on opettanut filosofiaa useita vuosia Helsingin yliopistossa, erikoisalanaan yhteiskuntatieteiden metodologia. Tällä palstalla hän tarkastelee taloustieteen peruskäsitteitä ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään