KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Maahanmuuttajat näkyvät vanhustenhoidossa vain hoitajina

Ikääntyvän maahanmuuttajan palvelutarpeet täytyy etsiä.

Maippi Tapanainen
8.9.2018 8.00

Vanhukset eivät löydä palveluita, mutta eivät palvelutkaan kovin helposti vanhuksia. Riistavuoren palvelukeskuksen vastaavan ohjaajan Jukka Raition mukaan läntisessä Helsingissä on havahduttu siihen, että myös siellä asuu maahanmuuttajia. Kaipaavatko he palveluita ja millaisia, on vielä kysymysmerkki.

– Ensin heidät pitäisi tavoittaa ja saada selville, mitä he tarvitsevat. Syksyllä suunnitelmissa on ryhtyä Stadin ammattiopiston kanssa selvittämään asiaa, Raitio sanoo.

Hän uskoo, että tärkeintä olisi saada ihmiset tulemaan paikalle ja tapaamaan muita.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Toiminta voisi olla kielen opiskelua, ihan vaan toisten ihmisten kanssa olemista tai yhdessä tekemistä. Ennen kaikkea jokaisella tulisi olla kokemus yhteiskuntaan kuulumisesta.

Jaettu kokemus
sodasta yhdisti

Maahanmuuttajataustaisia vanhuksia vasta etsitään Riistavuoren palveluiden käyttäjiksi, mutta maahanmuuttajataustaisten vapaaehtoisten löytäminen on käynyt helpommin. Luonan vastaanottokeskuksessa Pitäjänmäessä asuneet nuoret turvapaikanhakijamiehet kävivät aiemmin Riistavuoressa auttelemassa kaikenlaisissa puuhissa.

– Vanhukset pitivät heistä ja he vanhuksista, Raitio kertoo.

Vapaaehtoistyö kiinnosti, sillä nuorten turvapaikanhakijoiden elämä vastaanottokeskuksissa oli tylsää, ja työ vanhusten parissa antoi elämälle sisältöä ja merkitystä. Palvelukeskuksen työntekijöitä lisäkäsiparit auttoivat myös. Ja mikä olisi parempaa integroitumista kuin seurustelu niin sanottujen kantasuomalaisten kanssa.

Yhteinen kieli puuttui, mutta turvapaikanhakijat ja sodan eläneet vanhukset jakoivat kokemuksen, joka nuoremmilta suomalaisilta puuttuu. Sota oli heille todellisuutta, ei elokuvien tai kirjallisuuden kirkastamaa sankaruutta.

– Kun vastaanottokeskus Pitäjänmäessä lopetettiin ja turvapaikanhakijat siirrettiin Espooseen, matkat kävivät liian kalliiksi. He olivat todella pidettyjä ja valmiita tekemään kaikenlaisia hommia pöydän pyyhkimisestä vanhusten ulkoiluttamiseen, Raitio harmittelee seutulippujen hintaan kaatunutta yhteistyötä.

Turvapaikanhakijoiden jättämää aukkoa paikkaamaan tulivat Suomi–Syyria-ystävyysseuralaiset. He vierailevat keskuksessa kerran viikossa ja käyvät ulkoilemassa vanhusten kanssa.

Suomi–Syyria-ystävyysseuran puheenjohtaja Mania Alkhatib kertoo, että seuran vierailut kumpuavat suomalaistyyppisestä talkoohengestä.

– Näimme, miten suomalaiset vapaaehtoiset työskentelivät vastaanottokeskuksissa ja kunnioitimme heitä syvästi. Halusimme tehdä vapaaehtoistyötä suomalaisten kanssa ja näyttää, että myös meiltä löytyy talkoohenkeä.

Mania Alkhatib on Suomi–Syyria-ystävyysseuran puheenjohtaja ja aktiivinen Riistavuoren vanhusten kanssa tehtävässä vapaaehtoistyössä. Taustalla yleisöä seuraamassa suomalais-syyrialaisen kuoron esiintymistä Riistavuoren palvelukeskuksen monikulttuurisena iltapäivänä.

Mania Alkhatib on Suomi–Syyria-ystävyysseuran puheenjohtaja ja aktiivinen Riistavuoren vanhusten kanssa tehtävässä vapaaehtoistyössä. Taustalla yleisöä seuraamassa suomalais-syyrialaisen kuoron esiintymistä Riistavuoren palvelukeskuksen monikulttuurisena iltapäivänä. Kuva: Jarno Mela

Henkilökunnan kielitaidolle
ei vielä käyttöä

– Kielitaitoista henkilökuntaa ainakin riittää, naurahtaa Kontulan monipuolisen palvelukeskuksen johtaja Leila Koivisto, kun häneltä kysyy, miten Kontulassa on varauduttu maahanmuuttajien vanhenemiseen.

Keskuksen työkieli on suomi, mutta työntekijöiden repertuaarista löytyy lukuisia kulttuureita ja kieliä thaista somaliin, viroon, venäjään, ranskaan, espanjaan ja toki myös englantiin ja ruotsiin.

Kielitaidolle ei tosin ainakaan vielä ole käyttöä, sillä Kontulan ympärivuorokautisessa hoidossa maahanmuuttajataustaisia, vain äidinkieltään osaavia vanhuksia ei ole ainuttakaan.

Toistaiseksi vanhustyössä pärjää siis oikein hyvin suomen kielellä. Toisaalta kielen tai kulttuurin poikkeaminen kantasuomalaisesta ei tuottaisi ongelmia, Koivisto sanoo.

– Esimerkiksi jos meille tulisi muslimivanhus, ruokavalio otettaisiin huomioon tietenkin. No se hänen kyllä pitäisi sietää, että suomalaisille vanhuksille porsaankyljykset ovat herkkua. Rukoilulle on varattu hiljainen tila, ja muutoinkin yritettäisiin ottaa toiveet huomioon.

Maahanmuuttajavanhuksia ei toistaiseksi ole Helsingissä ympärivuorokautisessa hoidossa.

Ehkä joskus tulevaisuudessa kulttuuri- ja kielikysymykset tulevat vastaan, mutta Koiviston mukaan ainakaan toistaiseksi vanhustyössä ei ole tarvetta profiloida osastoja tai ryhmäkoteja maahanmuuttajataustaisille vanhuksille.

Yli sata vuotta sitten venäjänkielisille ortodokseille perustettu vanhainkoti, Helena, toimii edelleen Helsingissä ja lupaa palveluita suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Raskas elämä johtaa
varhaiseen vanhuuteen

Ympärivuorokautisessa hoidossa maahanmuuttajavanhuksia ei toistaiseksi Helsingissä ole, mutta eri järjestäjien päivätoiminnassa tilanne on erilainen.

Suunnittelija Susanna Lehtovaara Jade-projektista kertoo, että Jaden toimintakeskuksessa käy noin 80 maahanmuuttajaa joka viikko. Heidän kutsumisensa vanhuksiksi tuntuu kuitenkin liioittelulta.

– Ikähaitari on viisikymppisestä muutaman vuoden päälle kuusikymppisiin, Lehtovaara kertoo.

Yli 50-vuotiaille, EU:n ulkopuolelta tuleville ihmisille ryhmätoimintaa, ohjausta ja neuvontaa järjestävässä Jadessa on havaittu, että moni maahanmuuttajataustainen tulkitsee itsensä vanhukseksi suomalaisittain sangen nuorella iällä.

Joidenkin Jaden ryhmiin osallistuvien kokemus varhaisesta vanhuudesta saattaa johtua raskaista elämänkokemuksista, sairauksista tai vaikka lukuisista synnytyksistä. Syy voi olla paljon yksinkertaisempikin: yksinäisyys ja aktiivielämästä syrjään jääminen voivat saada ihmisen tuntemaan itsensä vanhaksi ja yhteiskunnan ulkopuolelle jääneeksi.

– Erityisesti pakolaisena Suomeen tulleet voivat tuntea itsensä ikälopuksi jo varhain. Muutostakin voi silti tapahtua, kun esimerkiksi liikuntaryhmässä huomaa pystyvänsä vielä moneen asiaan.

– Kielitaito on myös vanhuuden kokemusta selittävä tekijä. Uuden kielen oppiminen viisi-kuusikymppisenä on vaikeaa, onhan se ison työn takana nuoremmillekin, Lehtovaara toteaa.

Jaden ryhmiin osallistujat tulevat erilaisista taustoista, joten samassa ryhmässä voi olla luku- ja kirjoitustaidoton ikänainen ja toinen, jolla on takanaan työura tutkijana. Mahdollisuus puhua äidinkieltä ja saada vertaistukea on kuitenkin yhtä korvaamatonta kaikille. Myös ryhmän sisäinen luottamus on äärimmäisen tärkeää.

– Iäkkäät somaliäidit ovat sanoneet, että on ihanaa olla samanikäisten naisten ryhmässä, kun on aina ollut vain perheessä.

Paikka, jossa
hengitetään yhdessä

– Ryhmien jäsenillä on erilaisia uskonnollisia ja poliittisia näkemyksiä, ihmiset tulevat eri sosiaaliryhmistä ja voivat joskus puhua toistensa ohi, Lehtovaara selittää.

– Siksi keskusteluryhmien säännöt sovitaan ryhmissä, joissa voidaan yhdessä päättää, mistä saa ja mistä ei saa puhua.

Kotikielisiä ryhmiä on somalin-, arabian- ja mandariinikiinankielisille, mutta Lehtovaara kertoo, että alkamassa on omat ryhmänsä myös turkkia, kurdia, vietnamia ja thaita äidinkielenään puhuville.

Erityisesti muistin heiketessä mahdollisuus äidinkielen käyttöön on tärkeää, sillä muiden mielestä karkaavien asioiden mukana voi myös kadota aikuisena opittu kieli.

Susanna Lehtovaaran kokemus osoittaa, että ikääntyneet maahanmuuttajat ja heidän yhteisönsä ajattelevat, että omista vanhuksista pidetään itse huolta. Kaikilla ei kuitenkaan ole perhettä, ja keskusteluissa on käynyt ilmi, että moni pelkää yksinäistä vanhuutta.

– Ihmisellä voi olla hyvinkin iso verkosto, mutta tosipaikan tullen se voi kutistua pieneksi, Lehtovaara sanoo.

– Siksi on tärkeää, että on paikka, jossa on ”ihana hengittää yhdessä”, kuten eräs keskusteluryhmän jäsen kuvasi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään