KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Häpeä pitää meidät ”oikeanlaisina”

Saara Särmä
15.9.2018 13.20

Viime viikonloppuna kävin valokuvanäyttelyssä, jossa on esillä ulkonäköönsä tyytymättömien naisten kuvia. Luin myös endometrioosia käsittelevän kirjan. Äkkiseltään näitä kahta teemaa – endometrioosia ja ulkonäköongelmia – yhdistää se, että ne ovat pääasiallisesti naisten vaivoja. Kun asiaa ajattelee vähän pidemmälle, yhdistäviä tekijöitä on muitakin.

Galleria Lapinlahdessa Helsingissä esillä oleva näyttely Kehtaanko mennä kauppaan koostuu Outi Törmälän kuvista ja Venla Rossin teksteistä. Kuvat ovat muotokuvia ja tekstit perustuvat kuvattavien haastatteluihin. Kuvat ja tarinat löytyvät myös nettisivuilta ja osin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä, mutta paikan päällä nähtynä ne ovat todella vaikuttavia.

Niissä ei ole kyse vain kuvattavien asettamisesta meidän katsojien katseen kohteeksi vaan ainakin minulle tuli galleriassa olo, että olen katsojana kuvissa esiintyvien naisten katseen kohde.

Näyttely herättää monia kysymyksiä siitä, ketä yhteiskunnassamme katsotaan ja miten. Kenelle on luontevaa asettua katseen kohteeksi ja kenelle ei? Usein itseen kohdistuva katse on se julmin. Naisten tarinat kertovat, miten moninaisilla tavoilla tyytymättömyys omaan ulkonäköön vaikuttaa elämän valintoihin.

Katsojana tulee hämmentynyt olo ja ensimmäinen reaktio on ajatella kuvien äärellä ”eihän tuolla pitäisi olla mitään syytä olla tyytymätön”. Vaikka samaa tyytymättömyyttä voi tunnistaa itsestään, sitä on muiden kohdalla vaikea ymmärtää. Ymmärtäminen ei kuitenkaan ole edellytys myötätunnolle tai lempeydelle.

Ylipäätään muiden kokemuksia on usein vaikea ymmärtää, sillä meillä ihmisillä on tapana tehdä kaikkia ihmisiä koskevia yleistyksiä oman kokemusmaailman pohjalta. Tätä kutsutaan universalisoinniksi, ja se on usein esteenä toisten kuuntelemiselle ja empatialle. Jos itsellä ei ole koskaan ollut ongelmia oman ulkonäkönsä kanssa, voi olla hankala hahmottaa, miten elämää rajoittavia ulkonäköongelmat voivat joillekin olla.

Näyttely on arvokas – ja poliittinen – teko, sillä se rikkoo hiljaisuuden ja puhumattomuuden kulttuuria ja tuo esiin vaiettuja tarinoita. Saman tehtävän äärellä on Anne Ignatius, joka on kirjoittanut kirjan Joka kymmenes nainen.

Kirja on tiukka tietopaketti endometrioosista, kroonisesta sairaudesta, jota arviolta joka kymmenes nainen sairastaa. Siis Suomessa arviolta 200 000 kohdullista ihmistä. Ei ole ihan vähän se.

Endometrioosia tunnetaan huonosti ja sen diagnosointi voi kestää vuosia. Kirja tuo riipaisevalla tavalla esiin, millaista on elää kovien kipujen kanssa vuodesta toiseen. Sairaus vaikuttaa niin yksityiselämään kuin työelämäänkin.

Yksi haastatelluista naisista sai jossain vaiheessa hormonien avulla ajoitettua kipujaksot loma-aikoihin. Varmasti työnantajan kannalta ihanteellista, mutta inhimillisesti katsottuna järkyttävä. Lepää ja palaudu siinä sitten helvetillisten kipujen kourissa.

Kirja herättää melkoisen paljon kiukkua tuodessaan esiin, miten epätasa-arvoista on hyvän hoidon saaminen maassamme. Jotkut saavat aivan tolkuttoman huonoa hoitoa. Oireita ei oteta vakavasti tai vähätellään, ajatellaan, että kuukautisten nyt vaan kuuluu olla kivuliaat.

Terveydenhuollon henkilökunnan pitää oppia tunnistamaan tämä monen elämää rajoittava sairaus, mutta tietoa aiheesta lisäämällä myös moni voi itse tunnistaa oireet ja hakeutua hoitoon nopeammin. Kuukautisten ei kuulu viedä ihmisen toimintakykyä päiväkausiksi.

Kuukautiset eivät tunnu olevan sopiva kahvipöytäpuheenaihe, vaikka monelle meistä ne ovat arkipäivää valtaosan elämästä.

Sekä ulkonäköongelmista että kuukautisiin liittyvistä vaivoista puhumista estää monesti häpeä. Kuukautisista puhutaan aivan liian vähän. Ne eivät tunnu olevan sopiva kahvipöytäpuheenaihe, vaikka monelle meistä ne ovat arkipäivää kerran kuussa, valtaosan elämästä.

Puhe on tärkeää, sillä kuukautisiin liittyy vuosituhantinen häpeä ja stigma. Naisen kehoa on pidetty saastaisena etenkin kuukautisten aikaan, ja naiset on silloin suljettu yhteisön ulkopuolelle.

Professionaali nainen oletettavasti varoo puhumasta kuukautisista jo siksi, ettei joutuisi seksistisen spekulaation kohteeksi esittäessään kriittisiä huomioi-ta. ”Sillä on varmaan se aika kuusta.”

Naisten asiallisestikin esittämä kritiikki leimataan usein kiukuksi ja kiukku taas kohtuuttomaksi. Hiljentämisen strategioita, jotka pyrkivät viemään esitetyltä kritiikiltä uskottavuutta ja painoarvoa.

On mahdollista, että pms-vanteen kiristäessä päätä onnistuu huomaamaan epäkohtia, joita ei muuten huomaisi ja joista ei jonain joviaalimpana päivänä huomauttaisi. Se ei kuitenkaan tee epäkohtia olemattomiksi.

Häpeä on sosiaalisen kontrollin väline. Häpeä pitää meitä kiinni stereotypioissa eli siinä, millainen ihmisen tulee olla, ja esimerkiksi miten sukupuoltaan on soveliasta ilmaista. Häpeä työntää meidät syvälle normina pidetyn piiriin ja saa meidät pysymään ”oikeanlaisina”. Se saa meidät mukautumaan ryhmään. Häpeä estää vapautumista.

Muutama ulkonäköongelmistaan näyttelyssä kertova nainen huomauttaa, että häpeä voi olla myös moninkertaista. Oma ulkonäkö hävettää, mutta lisäksi hävettää vielä se, että oma ulkonäkö hävettää. Monen kohdalla sekä häpeä että puhumattomuuden kulttuuri on periytynyt sukupolvelta toiselle.

Ehkä nyt on aika katkaista tämä kierre, kuten yksi näyttelyyn kuvattu perusteli omaa osallistumistaan.

Häpeä saa käyttövoimansa salailusta, hiljaisuudesta ja tuomitsemisesta. Paras apu löytyy empatiasta, kiltteydestä ja lempeydestä. Häpeän vastakohta on hyväksyntä, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus. Sitä voimme antaa toinen toisillemme.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kashmeera Lokuge

Sunnuntaivieras: Työhaluisen mamun terveiset

Hoivaako täällä kohta kukaan enää ketään?

Sunnuntaivieras: Koulu ei ole työelämää varten

Katja Syvärinen.

Katja Syvärinen: Vahvakaan ay-liike ei pärjää yksin

Uusimmat

Palkansaajien ostovoimassa on tapahtunut raju käänne alaspäin.

Joka kymmenes duunari on suuressa vaarassa ajautua köyhyyteen

Hirvasnoro on urallaan elänyt läpi vasemmistolaisen liikkeen, median ja KU:n muutokset ja sopeutunut niihin.

KU:n pitkäaikainen toimittaja Kai Hirvasnoro palkittiin Salli-palkinnolla

Riikka Purra petti perussuomalaisten ainoankin duunareille antaman lupauksen.

Kommentti: Perussuomalaiset petti ainoan duunareille antamansa lupauksen – maanantaina monella on krapula, koska puolue jätettiin haastamatta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
02

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
03

Tällaista vihaa maahanmuuttajaehdokkaiden päälle kaadetaan – ”Kampanjointi on muuttunut entistä uhkaavammaksi”

 
04

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
05

Uudenkaupungin autotehdas vähentää lähes tuhat työntekijää: “Ei ole ensimmäinen eikä edes pahin kerta, kun mennään alaspäin ja lujaa”, sanoo pääluottamusmies

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten suunta ylös, kokoomuksen ja SDP:n alas Ylen viimeisessä vaaleja edeltävässä gallupissa

30.03.2023

Sarkkinen muistuttaa Purran sanoista: ”Sipilän hallituksen kiky kalpenee seuraavan hallituksen päätösten rinnalla”

29.03.2023

Mikään ei ole VM:lle yhtä rakasta kuin leikkaaminen, väittää ”indeksijarrua” kritisoiva Li Andersson

29.03.2023

PAM hylkäsi – Kiinteistöpalvelualan lakot uhkaavat laajeta koko alaa koskeviksi

29.03.2023

Kansalta täystyrmäys kokoomuksen ajamalle työttömyysturvan heikennykselle

29.03.2023

Tällaista vihaa maahanmuuttajaehdokkaiden päälle kaadetaan – ”Kampanjointi on muuttunut entistä uhkaavammaksi”

29.03.2023

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

28.03.2023

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

28.03.2023

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

28.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään