KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Saara Särmä: Häpeä pitää meidät ”oikeanlaisina”

Saara Särmä
15.9.2018 13.20

Viime viikonloppuna kävin valokuvanäyttelyssä, jossa on esillä ulkonäköönsä tyytymättömien naisten kuvia. Luin myös endometrioosia käsittelevän kirjan. Äkkiseltään näitä kahta teemaa – endometrioosia ja ulkonäköongelmia – yhdistää se, että ne ovat pääasiallisesti naisten vaivoja. Kun asiaa ajattelee vähän pidemmälle, yhdistäviä tekijöitä on muitakin.

Galleria Lapinlahdessa Helsingissä esillä oleva näyttely Kehtaanko mennä kauppaan koostuu Outi Törmälän kuvista ja Venla Rossin teksteistä. Kuvat ovat muotokuvia ja tekstit perustuvat kuvattavien haastatteluihin. Kuvat ja tarinat löytyvät myös nettisivuilta ja osin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä, mutta paikan päällä nähtynä ne ovat todella vaikuttavia.

Niissä ei ole kyse vain kuvattavien asettamisesta meidän katsojien katseen kohteeksi vaan ainakin minulle tuli galleriassa olo, että olen katsojana kuvissa esiintyvien naisten katseen kohde.

Näyttely herättää monia kysymyksiä siitä, ketä yhteiskunnassamme katsotaan ja miten. Kenelle on luontevaa asettua katseen kohteeksi ja kenelle ei? Usein itseen kohdistuva katse on se julmin. Naisten tarinat kertovat, miten moninaisilla tavoilla tyytymättömyys omaan ulkonäköön vaikuttaa elämän valintoihin.

Katsojana tulee hämmentynyt olo ja ensimmäinen reaktio on ajatella kuvien äärellä ”eihän tuolla pitäisi olla mitään syytä olla tyytymätön”. Vaikka samaa tyytymättömyyttä voi tunnistaa itsestään, sitä on muiden kohdalla vaikea ymmärtää. Ymmärtäminen ei kuitenkaan ole edellytys myötätunnolle tai lempeydelle.

Ylipäätään muiden kokemuksia on usein vaikea ymmärtää, sillä meillä ihmisillä on tapana tehdä kaikkia ihmisiä koskevia yleistyksiä oman kokemusmaailman pohjalta. Tätä kutsutaan universalisoinniksi, ja se on usein esteenä toisten kuuntelemiselle ja empatialle. Jos itsellä ei ole koskaan ollut ongelmia oman ulkonäkönsä kanssa, voi olla hankala hahmottaa, miten elämää rajoittavia ulkonäköongelmat voivat joillekin olla.

Näyttely on arvokas – ja poliittinen – teko, sillä se rikkoo hiljaisuuden ja puhumattomuuden kulttuuria ja tuo esiin vaiettuja tarinoita. Saman tehtävän äärellä on Anne Ignatius, joka on kirjoittanut kirjan Joka kymmenes nainen.

Kirja on tiukka tietopaketti endometrioosista, kroonisesta sairaudesta, jota arviolta joka kymmenes nainen sairastaa. Siis Suomessa arviolta 200 000 kohdullista ihmistä. Ei ole ihan vähän se.

Endometrioosia tunnetaan huonosti ja sen diagnosointi voi kestää vuosia. Kirja tuo riipaisevalla tavalla esiin, millaista on elää kovien kipujen kanssa vuodesta toiseen. Sairaus vaikuttaa niin yksityiselämään kuin työelämäänkin.

Yksi haastatelluista naisista sai jossain vaiheessa hormonien avulla ajoitettua kipujaksot loma-aikoihin. Varmasti työnantajan kannalta ihanteellista, mutta inhimillisesti katsottuna järkyttävä. Lepää ja palaudu siinä sitten helvetillisten kipujen kourissa.

Kirja herättää melkoisen paljon kiukkua tuodessaan esiin, miten epätasa-arvoista on hyvän hoidon saaminen maassamme. Jotkut saavat aivan tolkuttoman huonoa hoitoa. Oireita ei oteta vakavasti tai vähätellään, ajatellaan, että kuukautisten nyt vaan kuuluu olla kivuliaat.

Terveydenhuollon henkilökunnan pitää oppia tunnistamaan tämä monen elämää rajoittava sairaus, mutta tietoa aiheesta lisäämällä myös moni voi itse tunnistaa oireet ja hakeutua hoitoon nopeammin. Kuukautisten ei kuulu viedä ihmisen toimintakykyä päiväkausiksi.

Kuukautiset eivät tunnu olevan sopiva kahvipöytäpuheenaihe, vaikka monelle meistä ne ovat arkipäivää valtaosan elämästä.

Sekä ulkonäköongelmista että kuukautisiin liittyvistä vaivoista puhumista estää monesti häpeä. Kuukautisista puhutaan aivan liian vähän. Ne eivät tunnu olevan sopiva kahvipöytäpuheenaihe, vaikka monelle meistä ne ovat arkipäivää kerran kuussa, valtaosan elämästä.

Puhe on tärkeää, sillä kuukautisiin liittyy vuosituhantinen häpeä ja stigma. Naisen kehoa on pidetty saastaisena etenkin kuukautisten aikaan, ja naiset on silloin suljettu yhteisön ulkopuolelle.

Professionaali nainen oletettavasti varoo puhumasta kuukautisista jo siksi, ettei joutuisi seksistisen spekulaation kohteeksi esittäessään kriittisiä huomioi-ta. ”Sillä on varmaan se aika kuusta.”

Naisten asiallisestikin esittämä kritiikki leimataan usein kiukuksi ja kiukku taas kohtuuttomaksi. Hiljentämisen strategioita, jotka pyrkivät viemään esitetyltä kritiikiltä uskottavuutta ja painoarvoa.

On mahdollista, että pms-vanteen kiristäessä päätä onnistuu huomaamaan epäkohtia, joita ei muuten huomaisi ja joista ei jonain joviaalimpana päivänä huomauttaisi. Se ei kuitenkaan tee epäkohtia olemattomiksi.

Häpeä on sosiaalisen kontrollin väline. Häpeä pitää meitä kiinni stereotypioissa eli siinä, millainen ihmisen tulee olla, ja esimerkiksi miten sukupuoltaan on soveliasta ilmaista. Häpeä työntää meidät syvälle normina pidetyn piiriin ja saa meidät pysymään ”oikeanlaisina”. Se saa meidät mukautumaan ryhmään. Häpeä estää vapautumista.

Muutama ulkonäköongelmistaan näyttelyssä kertova nainen huomauttaa, että häpeä voi olla myös moninkertaista. Oma ulkonäkö hävettää, mutta lisäksi hävettää vielä se, että oma ulkonäkö hävettää. Monen kohdalla sekä häpeä että puhumattomuuden kulttuuri on periytynyt sukupolvelta toiselle.

Ehkä nyt on aika katkaista tämä kierre, kuten yksi näyttelyyn kuvattu perusteli omaa osallistumistaan.

Häpeä saa käyttövoimansa salailusta, hiljaisuudesta ja tuomitsemisesta. Paras apu löytyy empatiasta, kiltteydestä ja lempeydestä. Häpeän vastakohta on hyväksyntä, nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus. Sitä voimme antaa toinen toisillemme.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään