Päivähoito, koulutus ja asuminen pitää saada kuntoon, jotta terveyserot kutistuisivat. Erityisesti lasten huono-osaisuus ennakoi terveysongelmia myöhemmässä elämässä.
– Maksuton esiopetus pitäisi saada kaksivuotiseksi. Se tasaa lasten kotitaustan eroja, sosiaalipolitiikan professori Anne Kouvonen esittää.
Lisäksi lasten, nuorten ja vanhempien pääsyä mielenterveyshoitoon pitää jouduttaa ja helpottaa taloudellisesti. Ajoissa hoitoon pääsy turvaa henkilön myöhempää terveyttä ja työuraa.
Investoimalla ammatilliseen koulutukseen vähennettäisiin Kouvolan mukaan koulupudokkaiden määrää.
– 16-vuotiaat tarvitsevat usein paljon tukea, jotta he pysyisivät koulutuksessa.
Kouvola toteaa, että investoinnit kannattaisivat, sillä 25-vuotiaan joutuminen työkyvyttömyyseläkkeelle on yhteiskunnalle verrattain kallista.
Tutkijat ja poliitikot etsivät keinoja väestöryhmien terveyserojen kaventamiseksi Helsingin yliopiston järjestämässä Terveyserot – voiko niitä kaventaa -tilaisuudessa torstaina.
Koulupudokkaat usein ennenaikaisesti eläkkeelle
Nuorten työkyvyttömyyseläkkeet ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Useimmiten ennenaikaiselle eläkkeelle päädytään mielenterveyssyistä.
THL:n aineistosta käy ilmi, että 25-vuotiaana mielenterveys- ja ahdistushäiriöiden takia työkyvyttömyyseläkkeellä olevien ongelmat olivat alkaneet jo lapsuudessa.
Yksi selittävä tekijä on tutkimusten mukaan perheen huono sosioekonominen asema nuoren ollessa 14–18-vuotias, professori Kouvonen kertoi.
Työkyvyttömyyseläkkeelle päätyi peräti 28 prosenttia niistä nuorista, joiden vanhemmilla oli ollut mielenterveysongelmia ja/tai perhe oli ollut toimeentulotuen asiakkaana tai nuorten peruskoulun päättötodistus oli heikko ja toisen asteen tutkinto puuttui.
– Eniten nuoren tilannetta selitti toisen asteen keskeyttäminen, Kouvonen totesi.
Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) esitti, että koulunsa keskeyttäneille nuorille pitää tarjota väylä saattaa opintonsa päätökseen.
Tarvitaan nuorten Noste-ohjelma
– Meidän ei pidä nostaa käsiä pystyyn edes näiden työkyvyttömyyseläkkeellä olevien nuorten osalta. Tarvitaan moniammatillinen lähestymistapa, jotta he pääsisivät edes osittaiseen työhön, Haatainen totesi UP-uutispalvelulle.
– Lisäksi tarvitaan nuorten Noste-ohjelma. Opintoihin palaamisen pitää olla joustavampaa, esimerkiksi aikuiskoulutuksessa voisi tarjota tarvittavat osiot.
Noste-ohjelmalla annettiin vuosina 2003–2009 aikuisille mahdollisuus suorittaa joko keskeytynyt tai täysin puuttuva toisen asteen tutkinto työn ohessa ja/tai opintovapaalla. Hankkeessa olivat mukana mm. SAK ja opetusministeriö.
Haatainen tähdensi, että toisen asteen koulutuksen ja välineiden maksuttomuus helpottaisi monen nuoren opintojen loppuunsaattamista.
– Samalla pitää järjestää koulutusmahdollisuus noin puolelle miljoonalle aikuiselle, joilta puuttuu toisen asteen koulutus.