Kierrokset hoitajamitoituksen ympärillä kiihtyvät. Aamupäivällä Kansan Uutisetkin siteerasi Ylen uutista siitä, että kokoomus ei enää vastusta lakiin kirjattavaa hoitajamitoitusta.
– Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä, Petteri Orpo kertoi Ylen mukaan Turussa.
Uutisen jälkeen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi käynnistävänsä asian valmistelun. Sitä ei kuitenkaan ehditä käsitellä tällä vaalikaudella.
– En ole ihan päässyt kartalle, mitä kokoomus tarkoittaa. Ovatko he lakiin kirjatun 0,7 hoitajan kannalla, toisaalta he puhuvat myös yksilöllisestä mitoituksesta ja sanovat kannattavansa keskustelua aiheesta, Saarikko sanoi Ylen mukaan.
Kannattaa, ei kannata…
Eikä sitä ilmeisesti tiedä kokoomus itsekään. Orpon erityisavustaja Heikki Kuutti twiittasi iltapäivällä, ettei kokoomus olekaan kannattanut hoitajamitoitusta.
Puheenjohtaja Petteri Orpo kuitenkin kirjoittaa myös MTV:n nettikolumnissa, ettei puolue asetu poikittain, kun muut haluavat vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä.
Toisaalta yksi lakiin kirjattu luku ei kuitenkaan kelpaa Orpolle.
”Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen”, hän kirjoittaa.
”Epäonnistunut vaalitemppu”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson twiittasi kokoomuksen takin kääntyvän niin, että on mahdotonta pysyä kärryillä.
Nyt kääntyy kokoomuksen takki niin että on mahdotonta pysyä kärryillä. Puolue ei sittenkään kannata 0,7 hoitajamitoitusta, olihan sen pitänyt arvata. https://t.co/zoybXeLQi7
— Li Andersson (@liandersson) 5. helmikuuta 2019
Facebookissa Andersson kommentoi kokoomuksen käänteitä epäonnistuneimmiksi vaalitempuiksi, mitä hän on ikinä nähnyt.
”Kokoomus esti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin vuonna 2012 ja jatkaa edelleen yksin tätä linjaa, mitä omituisimmilla argumenteilla desimaaleista ja lillukanvarsista. Juhana Vartiainen on jopa kirjoittanut, että hänelle tulee lakisääteisestä hoitajamitoituksesta mieleen Neuvostoliitto. Erikoinen väite, kun yksi keskeinen ongelma vanhustenhuollossa on suurten voittoa tavoittelevien yritysten ahneus.”
Anderssonin mukaan lakisääteinen hoitajamitoitus ei ratkaise kaikkia vanhustenhuollon ongelmia, mutta se olisi selvä parannus nykytilanteeseen verrattuna.
”Se nostaisi hoitajien vähimmäismäärä nykyisestä ja olisi siksi keskeinen väline ohjata niin julkisia kuin yksityisiä palveluntuottajia henkilöstösuunnittelussa. Sitovamman vähimmäismitoituksen lisäksi on selvää, että mitoitus myös pitää joustaa nykyistä paremmin ihmisten hoitoisuuden mukaan.”
Jos poliittista tahtoa on...
Iltapäivällä koko oppositio ilmoitti tekevänsä lakialoitteen henkilöstön sitovasta vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan asia ehditään hoitaa kuntoon tällä vaalikaudella. Kyse on poliittisesta tahdosta.
Hallituspuolueet saavat muutaman päivän aikaa yhtyä lakialoitteeseen. Keskusta ja siniset ovat kertoneet kannattavansa hoitajamitoitusta.