KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Trumpin valtaoikeudet eivät riitä vaalien lykkäämiseen, mutta takataskussa on vielä konsteja

Presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessaan torstaina.

Presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessaan torstaina. Kuva: Lehtikuva/Jim Watson

Trumpin tärkein strategia vaikuttaa olevan vaalien rehellisyyden kyseenalaistaminen, minkä pohjalta hän voisi hävitessään kiistää vaalituloksen.

Arto Huovinen
31.7.2020 14.00

Presidentti Donald Trump sanoi torstaina ensimmäisen kerran ääneen, että marraskuun 3. päivän vaaleja pitäisi ehkä lykätä, koska koronatilanteen takia olisi tarpeen turvautua laajasti postiäänestykseen ja postiäänestys on Trumpin mukaan erittäin vilppialtista.

Trumpin esikunta veti myöhemmin vähän takaisin. Heidän mukaansa Trump oli vain pohtinut siirtämisen mahdollisuutta, ja hänen twiittinsä perässä oli kysymysmerkkejä.

Trump on jo aiemmin sanonut, ettei hän välttämättä tunnusta vaalitulosta, jos hän sen mukaan olisi hävinnyt vaalit.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pahin skenaario: Trump ottaa käyttöön kapinalain ja määrää armeijan suojelemaan ”voittoaan”.

Toimikausi päättyy 20.1. Piste.

Trump ei kuitenkaan voi itse lykätä vaaleja puhumattakaan niiden peruuttamisesta, koska siihen eivät presidentin valtaoikeudet riitä.

Vuodelta 1845 olevan lain mukaan vaalit on järjestettävä marraskuun ensimmäisen maanantain jälkeisenä tiistaina. Tänä vuonna tuo päivä on siis 3. marraskuuta.

Lakia voi muuttaa vain kongressi, ja siihen tarvitaan molemmat kamarit.

Senaatissa on republikaanienemmistö, mutta edustajainhuoneessa enemmistö on demokraateilla. Demokraatit eivät ainakaan suostu vaalien siirtämiseen, ja myöskin sekä senaatin että edustajainhuoneen republikaaniryhmän johtajat tekivät saman.

Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan vaalien siirtäminen luultavasti vaatisi myös perustuslain muuttamisen.

Edes vaalien peruuttaminen ei riittäisi pitämään Trumpia laillisesti vallassa, jos hän häviäisi vaalit. Perustuslaki määrää yksiselitteisesti, että presidentin toimikausi on tasan neljä vuotta. Ensi tammikuun 20. päivänä klo 12 Trumpin kausi päättyy, eikä hän enää ole presidentti, jos ei voita vaaleja.

Kiisti tuloksen vuonna 2016

Totta kai Trump tietää, ettei hän voi siirtää vaaleja. Todennäköisesti hänen twiittinsä oli osa kampanjaa, jolla hän kannattajineen yrittää luoda epäluottamuksen varjoa marraskuun vaalien ylle. Silloin olisi helpompi lähteä kiistämään tulos.

Kannattaa muistaa, että Trump kiisti tuloksen jopa silloin, kun hän neljä vuotta sitten voitti Hillary Clintonin. Trumpia nyppi se, että hän sai lähes 3 miljoonaa ääntä vähemmän kuin Clinton, vaikka saikin enemmän valitsijamiehiä.

Niinpä Trump väitti, että Clinton oli saanut miljoonia vilpillisiä ääniä. Koska tälle ei todellakaan löytynyt pienimpiäkään todisteita, väite vähitellen unohdettiin, mutta Trump ei ole koskaan peruuttanut sitä.

Portland-strategia

On vielä useita keinoja, joilla Trump voi yrittää vaikuttaa marraskuun vaalien tulokseen.

Perinteinen tapahan on järjestää joku sotaseikkailu ulkomailla ja valita tarpeeksi heikko vastustaja. Ajoitus on tärkeää, ettei ehdi tulla liikaa omia tappioita.

En usko, että tämä on tällä kertaa kaikkein todennäköisintä. Luultavampana pidän sitä, että Trump jatkaa linjalla, jota hän on jo kokeillut Portlandissa. Liittovaltion joukkoja lähetetään provosoimaan mielenosoittajia, jotta saadaan sopiva kaaos ja Trump voi esiintyä lain ja järjestyksen edustajana.

Portland-strategialla on sekin etu Trumpin kannalta, että väkivaltaisen tilanteen uhalla hän voi vaalipäivänä pelotella äänestäjiä lähtemästä vaalipaikoille. Liittovaltion joukkojen käyttö on ollut kovin valikoivaa. Trump ei vihjannutkaan niiden käyttämiseen silloin, kun aseistetut äärioikeistolaiset keväällä tunkeutuivat Michiganin osavaltion kongressirakennukseen.

Vaalilistojen puhdistus, äänioikeuden estäminen erilaisilla verukkeilla ja äänestämisen tarkoituksellinen vaikeuttaminen demokraateille otollisilla alueilla on jo pitkään kuulunut republikaanien keinovalikoimaan. Nytkin on republikaanien hallitsemissa osavaltioissa vireillä vielä satojentuhansien – lähinnä vähemmistöihin kuuluvien – ihmisten poistaminen äänioikeutettujen listoilta.

Postiäänillä pelottelu

Kaikki viittaa siihen, että Trumpin tärkein keino on vaalituloksen kiistäminen. Valmisteluja sitä varten on tehty jo pitkään.

Suurinta kiistaa käydään postiäänestyksestä. Trump toitottaa, että postiäänestys on altis vilpille ja ”demokraattien juoni vaalien varastamiseksi”.

Asiaa on tutkittu, eikä mitään näyttöä postiäänestyksen vilppialttiudesta ole. Jopa Trump itse, hänen vävynsä Jared Kushner ja monet Trumpin esikunnasta ovat postiäänestäneet.

Postiäänestys on vuosikymmenien ajan ollut mahdollinen monissa osavaltioissa. Vuoden 2016 vaaleissa 21 prosenttia äänistä annettiin postitse. Viidessä osavaltiossa vaalit käydään yksinomaan postiäänillä.

Republikaanit ovat myös valmistautuneet laajaan äänestäjien häirintäkampanjaan. He aikovat rekrytoida 15 avainosavaltion vaalipaikoille 50 000 ”tarkkailijaa”. Virallinen tehtävä on valvoa vaalien rehellisyyttä, mutta tosiasiassa he saattavat pelotella erityisesti vähemmistöjä äänestämästä.

Tällaiset ”tarkkailijat” ovat lähes 30 vuotta olleet kiellettyjä, mutta oikeus kumosi kiellon toissa vuonna.

Pahimman päivän skenaario

Brittilehti Guardianissa oli äskettäin erittäin mielenkiintoinen amerikkalaisen oikeustieteen professorin Lawrence Douglasin kirjoitus siitä, mitä vaaleissa voi tapahtua (juttu löytyy suomennettuna KU:n digilehdestä sekä tämän viikon Viikkolehdestä).

Douglasin mukaan on hyvin mahdollinen tilanne, jossa vaalilaskennassa Joe Biden on johdossa, mutta kumpikaan ehdokkaista ei vielä ole saanut voittoon tarvittavaa 270 valitsijamiestä. Kaikki jää riippumaan kolmesta vaa’ankieliosavaltiosta Michiganista, Wisconsinista ja Pennsylvaniasta.

Näissä kolmessa osavaltiossa Trump on johdossa, mutta laskematta on vielä valtava määrä postiääniä. Niissä ei ole saanut aloittaa postiäänten laskemista ennen vaalipäivää. Laskenta venyy päiviksi, jopa viikoiksi.

Trump kuitenkin julistaa itsensä voittajaksi ja saa tuen äänitorviltaan oikeistomediassa. He kehottavat Bidenia tunnustamaan tappion.

Biden ei tähän suostu, ja kun laskenta saadaan valmiiksi, hän todella on voittaja.

Trump kuitenkin väittää, että postiäänissä on tehty vilppiä. Kolmen osavaltion republikaanienemmistöiset kongressit julistavat Trumpin voittajaksi. Mutta näiden osavaltioiden kuvernöörit ovat demokraatteja, ja he lähettävät liittovaltiolle tulokset, joissa Biden on voittaja.

Kun liittovaltion kongressin kamarit kokoontuvat yhteisistuntoon 6. tammikuuta vahvistamaan vaalituloksen, niillä onkin edessään kaksi ristiriitaista vaalitulosta.

Mutkat oikaisten: kiista viedään korkeimpaan oikeuteen, mutta se ei suostu ottamaan kantaa. Trump ottaa käyttöön kapinalain ja määrää armeijan suojelemaan ”voittoaan”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään