KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Asiantuntijat Etlasta ja Työttömien keskusjärjestöstä näyttävät vihreää palkkatuelle, koska se tuo hyvinvointia työttömille

Sekä Antti Kauhanen (oik.) että Jukka Haapakoski pitävät työttömyyden hoidossa olennaisena te-toimistojen resurssien ja henkilöstön lisäämistä.

Sekä Antti Kauhanen (oik.) että Jukka Haapakoski pitävät työttömyyden hoidossa olennaisena te-toimistojen resurssien ja henkilöstön lisäämistä. Kuva: Emma Grönqvist

Vain yrityksiin kohdistuva palkkatuki edistää työttömien myöhempää työllistymistä avoimille työmarkkinoille, toteaa tutkija Antti Kauhanen. Palkkatuilla on positiivisia vaikutuksia työttömien elämään, tietää puolestaan Jukka Haapakoski Työttömien keskusjärjestöstä.

Elias Krohn
15.11.2020 14.00

Palkkatuki
lukuina

Palkkatuen turvin työskenteli vuosina 2017–2019 Suomessa kuukausittain keskimäärin 19 000–21 000 henkilöä vuoden aikana. Vuosittain palkkatuella työskenteli kaikkiaan 44 000–46 000 eri henkilöä.Yrityksissä heistä työskenteli 37–38 prosenttia, kunnissa samoin 37–38 prosenttia ja kolmannella sektorilla loput noin 25 prosenttia.

Valtio on käyttänyt palkkatukiin viime vuosina noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämän vuoden budjettiin tehtiin 10 miljoonan euron lisäys palkkatuen volyymin kasvattamiseksi. Lopullinen toteuma riippuu asiakkaiden palvelutarpeesta. Samaa määrärahaa käytetään myös muihin työnhakijoiden palveluihin.

Palkkatukijakson enimmäiskesto on 12 kuukautta niille, jotka ovat olleet työttömiä vähintään 12 kuukautta palkkatukea edeltävän 14 kuukauden aikana, ja muille 6 kuukautta. Monesti jaksot ovat enimmäispituuksia lyhempiä.

Palkkatukea voidaan myöntää myös esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi, jolloin tuki voi olla käytännössä jopa pysyvää. Myös yli 60-vuotiaiden palkkatukijaksot voivat olla pitkiä.

Oppisopimuskoulutuksen aikaiseen työntekoon palkkatukea voidaan myöntää koko koulutusjakson ajalle.

Palkkatukea käytetään laajasti eri toimialoilla, mutta matalapalkka-alat korostuvat. Suurin yksittäinen ammattiryhmä vuonna 2019 olivat myyjät ja kauppiaat.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Suomessa on harjoitettu 1970-luvulta alkaen aktiivista työvoimapolitiikkaa, jolla valtiovalta edistää työttömien ja avoimien työpaikkojen kohtaamista. Sen yksi osa on alkujaan valtion työllisyystöitä korvannut palkkatukijärjestelmä, jossa valtio maksaa työnantajalle osan pitkäaikaistyöttömän palkkakustannuksista.

Palkkatukeen panostaminen on ollut pitkään kiistelyn kohteena. Juha Sipilän (kesk.) hallitus leikkasi palkkatukimäärärahoja, kun taas Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallitusten ohjelmaan kuuluu palkkatuen lisääminen osana työllisyysasteen nostamista.

Palkkatuesta on Suomessa niukasti tutkimustietoa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) arvioi vuosina 2017–2018 palkkatuen vaikuttavuutta valtioneuvoston kanslian sponsoroimassa hankkeessa. Tarkastelun kohteena oli erityisesti työttömien työllistyminen avoimille työmarkkinoille palkkatukijakson jälkeen.

Tulokset olivat samansuuntaisia kuin aiemmissa kansainvälisissä ja kotimaisissa selvityksissä: yrityksiin kohdistuva palkkatuki lisää avoimille työmarkkinoille työllistymistä. Sen sijaan kuntasektorille ja kolmannelle sektorille kohdistuvalla palkkatuella ei tällaista vaikutusta havaittu.

– Yrityksiin työllistettävissä on paljon henkilöitä, joiden työllistymistodennäköisyys on joka tapauksessa suuri. Se instrumentti toimii työllisyysmielessä parhaiten, sanoo arviointihankkeeseen osallistunut Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.

Niiden ryhmien tilannetta, joille työllistyminen on hankalinta, palkkatuki ei siis näytä pitemmän päälle helpottavan. Kauhanen kuitenkin korostaa, että tutkimukset ovat keskittyneet vain työllisyyteen ja tuloihin.

– Ihmisten hyvinvointia ei rekistereihin kirjata.

Palkkatuki
katkaisee työttömyyden

Työttömien keskusjärjestö ajaa palkkatuen käytön lisäämistä ja on esittänyt palkkatuettua työtä subjektiiviseksi oikeudeksi pitkään työttömänä olleille. Vaikka palkkatuki ei edistäisikään avoimille työmarkkinoille työllistymistä, sen vaikutukset työttömien elämään ja hyvinvointiin ovat positiivisia, toteaa Työttömien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

– Työttömän näkökulmasta parasta on, että pääsee töihin ja työttömyys katkeaa. Palkkatuetusta työstä maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka työtuntien mukaisesti.

Esimerkiksi työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa työstä tai osallistumisesta palveluun saa työttömyysturvan päälle pääsääntöisesti vain yhdeksän euron kulukorvauksen päivältä, Haapakoski vertaa.

Antti Kauhasen mukaan kuntasektorin ja kolmannen sektorin palkkatukien tavoitteita olisi hyvä miettiä uudelleen.

– Koska ne harvemmin edistävät avoimille työmarkkinoille työllistymistä, olisi kysyttävä, onko se näiden instrumenttien keskeinen tarkoitus vai ei.

– Kolmannella sektorilla on paljon henkilöitä, joiden ei ole järkevää olettaakaan työllistyvän tukijakson jälkeen avoimille työmarkkinoille. Pitäisi miettiä, minkälaisia palveluja he tarvitsevat ja mitkä toimet heidän hyvinvointiaan eniten parantavat.

Palveluihin päätyminen
sattumanvaraista

Haapakoskikin pitää keskustelua eri malleista tervetulleena. Työttömien jakaminen erilaisten palvelujen piiriin on hänen mukaansa usein sattumanvaraista. Heikosti työllistyville on palkkatuen lisäksi tärkeää kuntoutus, koulutus ja ennen kaikkea työpaikat, joihin sijoittua.

– Mutta jos palkkatukea ei käytetä eikä mitään muuta tule tilalle, heidän tilanteensa ja hyvinvointinsa heikkenee entisestään, Haapakoski korostaa.

Tämä on näkynyt esimerkiksi Kaarinan kunnassa, jossa pitkään 2000-luvulla suhteellisen iso osa työttömistä työnhakijoista oli palvelujen, kuten palkkatuen, piirissä. Kun palkkatuen määrärahat ja kunnan paikallisille yhdistyksille jakamat tuet vähenivät, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi merkittävästi.

Haapakosken mukaan kuntien kannattaisi tilata yrityksiltä ja kolmannelta sektorilta sosiaalisin kriteerein palveluja, joiden tekijöiksi pyrittäisiin saamaan pitkäaikaistyöttömiä.

Sipilän hallitus vähensi erityisesti kolmannen sektorin palkkatukimahdollisuuksia. Työttömien keskusjärjestökin luopui palkkatuetun työn teettämisestä, vaikka sen jäsenyhdistyksissä sitä edelleen teetetään. Ongelmana on myös tukijaksojen lyhentyminen.

– Mitä lyhyempi jakso on, sitä enemmän se ohjaa teettämään vain suorittavaa työtä, vaikka yhteiskunnassa koulutusvaatimukset lisääntyvät, Haapakoski harmittelee.

Helpotusta
byrokratiaan

Palkkatuki on valtiolle edullinen tapa työllistää, sillä valtio korvaa palkasta vain osan ja säästää samalla työttömyyskorvauksen verran sekä saa verotuloja. Aina työllisyys ei kuitenkaan kasva, koska osa työpaikoista täytettäisiin myös ilman tukea. Joskus tehtävään palkattaisiin jopa sama henkilö.

– Tästä on jonkin verran näyttöä. Mitään hyviä suoraviivaisia ratkaisuja asiaan ei ole. Todennäköisesti palkkatuen sivuvaikutukset täytyy vain hyväksyä, Antti Kauhanen toteaa.

Sivuvaikutuksia pyritään hillitsemään esimerkiksi sillä, että vast’ikään työntekijöitä irtisanonut työnantaja ei voi saada palkkatukea.

Antti Kauhasen (oik.) mukaan vaikeasti työllistyvien palvelutarpeita tulisi selvittää nykyistä tarkemmin ja Jukka Haapakoski on huolissaan kolmannen sektorin palkkatukimahdollisuuksista.

Antti Kauhasen (oik.) mukaan vaikeasti työllistyvien palvelutarpeita tulisi selvittää nykyistä tarkemmin ja Jukka Haapakoski on huolissaan kolmannen sektorin palkkatukimahdollisuuksista. Kuva: Emma Grönqvist

Ruotsissa sivuvaikutusten on todettu kasvaneen sen jälkeen, kun palkkatuesta tuli subjektiivinen oikeus yli 12 kuukautta työttömänä olleille ja viranomaisharkintaa vähennettiin vuonna 2007. Viranomaisharkinta on kuitenkin kaksipiippuinen asia, Kauhanen pohtii.

– Jos byrokratia kasvaa, palkkatukijärjestelmän käyttö ja siten työllistävyys voi vähentyä. Tutkijana minua on hämmästyttänyt suomalaisen palkkatukijärjestelmän monimutkaisuus, Kauhanen toteaa.

– Järjestelmän soveltaminen on haastava tehtävä te-toimistojen virkailijoille, joilta ei vaadita kovin korkeaa koulutusta, Haapakoski säestää.

Hallitus on nyt puuttumassa järjestelmän monimutkaisuuteen. Syksyn budjettiriihessä tehtiin linjauksia uudistuksesta, jossa yksinkertaistetaan palkkatukisäännöksiä ja puretaan palkkatuen oikeudellisia esteitä. Uudistuksen arvioidaan lisäävän työllisyyttä 500–1 000 henkilön verran.

Kohti yksilöllisempää
palvelua

Haapakoski toivoo, että jatkossakin yhdistykset voisivat saada sellaista palkkatukea, jossa korvataan 100 prosenttia palkkakustannuksista.

– Yhdistyksen tekemä yleishyödyllinen, kaikille avoin ja kaikkia hyödyttävä toiminta on kunnan hyvinvointi- ja terveystyön jatkamista, Haapakoski perustelee.

Hän toivoo myös pitkäkestoisia palkkatukia esimerkiksi yli 55-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille, joiden työllistymismahdollisuudet ovat heikot. Nykyään he joutuvat usein tyhjänpantteina odottamaan oikeutta uuteen palkkatukijaksoon.

Kauhanen toivoo lisää tutkimuksia, joilla saataisiin laajempia näkökulmia palkkatukeen.

– Voitaisiin enemmän tarkastella palkkatukien vaikutuksia elämänlaatuun, elämänhallintaan ja hyvinvointiin.

Lisäksi palvelukokonaisuutta tulisi Kauhasen mukaan miettiä uudelleen ja tehdä siitä mahdollisimman yksilöllinen. Sekä Haapakoski että Kauhanen pitävät olennaisena te-toimistojen resurssien ja henkilöstön lisäämistä, joka onkin nykyhallituksen suuntauksena.

Palkkatuki
lukuina

Palkkatuen turvin työskenteli vuosina 2017–2019 Suomessa kuukausittain keskimäärin 19 000–21 000 henkilöä vuoden aikana. Vuosittain palkkatuella työskenteli kaikkiaan 44 000–46 000 eri henkilöä.Yrityksissä heistä työskenteli 37–38 prosenttia, kunnissa samoin 37–38 prosenttia ja kolmannella sektorilla loput noin 25 prosenttia.

Valtio on käyttänyt palkkatukiin viime vuosina noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämän vuoden budjettiin tehtiin 10 miljoonan euron lisäys palkkatuen volyymin kasvattamiseksi. Lopullinen toteuma riippuu asiakkaiden palvelutarpeesta. Samaa määrärahaa käytetään myös muihin työnhakijoiden palveluihin.

Palkkatukijakson enimmäiskesto on 12 kuukautta niille, jotka ovat olleet työttömiä vähintään 12 kuukautta palkkatukea edeltävän 14 kuukauden aikana, ja muille 6 kuukautta. Monesti jaksot ovat enimmäispituuksia lyhempiä.

Palkkatukea voidaan myöntää myös esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi, jolloin tuki voi olla käytännössä jopa pysyvää. Myös yli 60-vuotiaiden palkkatukijaksot voivat olla pitkiä.

Oppisopimuskoulutuksen aikaiseen työntekoon palkkatukea voidaan myöntää koko koulutusjakson ajalle.

Palkkatukea käytetään laajasti eri toimialoilla, mutta matalapalkka-alat korostuvat. Suurin yksittäinen ammattiryhmä vuonna 2019 olivat myyjät ja kauppiaat.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään