KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Länsi-Saharan jäätynyt konflikti leimahti – Marokko ei myönnä sotilaallisia yhteenottoja

Ihmiset osoittivat tukeaan Länsi-Saharan itsenäistymiselle sahrawien pakolaisleireillä heti sen jälkeen, kun vuoden 1991 aselepo oli rikkoutunut viime marraskuussa.

Ihmiset osoittivat tukeaan Länsi-Saharan itsenäistymiselle sahrawien pakolaisleireillä heti sen jälkeen, kun vuoden 1991 aselepo oli rikkoutunut viime marraskuussa. Kuva: All Over Press/ABACAPRESS/Louiza Ammi

Melkein 30 vuotta vanha aselepo rikkoutui viime marraskuussa, kun Länsi-Saharan itsenäisyysrintama julisti sodan miehittäjäänsä Marokkoa vastaan. Unohdettu itsenäisyystaistelu ei siltikään yltänyt otsikoihin.

Jaana Kanninen
24.1.2021 13.10

Baida Rahal

Polisarion uusi Suomen-edustaja on Baida (Mahafuda) Rahal, 51.

Hän syntyi Länsi-Saharan pääkaupungissa El Aaiunissa aikana, jolloin Länsi-Sahara oli Espanjan siirtomaa. Vuonna 1975 kuusivuotias Baida lähti äitinsä, isoäitinsä ja tätiensä kanssa pakoon Marokon miehitystä Algerian aavikolle. Miehet olivat lähteneet sotimaan Marokkoa vastaan.

Baida asui muutaman vuoden Smaran pakolaisleirillä, ja kahdeksanvuotiaana hänet lähetettiin ison tyttöjoukon mukana Libyaan kouluun, koska pakolaisleireillä ei ollut siihen aikaan kouluja. Kotiin hän pääsi käymään joka toinen kesä.

Libyan jälkeen hän sai tilaisuuden opiskella Algeriassa. Yliopistossa opiskellessaan hän meni naimisiin ja valmistuttuaan muutti Bujdourin pakolaisleirille.

Baidalla on neljä lasta, joista kaksi hän toi Suomeen. Suomen-komennus on hänen ensimmäinen diplomaattinen työtehtävänsä ulkomailla.

Hän harrastaa lukemista ja kirjoittamista.

Vaikka maailma näyttää painaneen unohduksiin pienen sahrawi-kansan itsenäisyystaistelun Luoteis-Afrikassa, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole sitä unohtanut. Päinvastoin, juuri ennen presidenttikautensa loppua hän taivutteli Marokon tunnustamaan Israelin lupaamalla tukensa sille, että Marokko saa miehittää Länsi-Saharaa.

Yhdysvalloista tuli ensimmäinen maa, joka on tunnustanut Marokon oikeuden hallita Länsi-Saharaa. Esimerkiksi Euroopan unioni ei sitä tunnusta. YK laskee Länsi-Saharan ”alueeksi, joka ei pysty harjoittamaan itsemääräämisoikeuttaan”.

Trumpin menetelmä toimi, sillä Marokko tunnusti Israelin joulukuussa neljäntenä arabivaltana. Trump sai sulan hattuunsa, sillä arabimaiden ja Israelin välisten sopimusten projekti on ollut yksi hänen keskeisiä päähänpinttymiään.

Trump kutsuu projektia ”Aabrahamin rauhaksi”. Palestiinalaisia ei ole otettu mukaan neuvotteluihin.

– Se, miten Yhdysvallat, Israel tai Marokko vehkeilee Länsi-Saharaa vastaan, ei vaikuta meidän itsenäisyystaisteluumme mitään, sanoo Baida Rahal, Länsi-Saharan itsenäisyysrintaman Polisarion Suomen-edustaja, haastattelussa Vantaalla.

Polisario perustettiin vuonna 1973 ajamaan Länsi-Saharan itsenäisyyttä.

Vuoden 1991
aselepo rikki

Yhdysvaltojen puuttuminen Länsi-Saharan asemaan tuli vaikealla hetkellä Polisariolle. Marokon ja Polisarion välinen pitkä aselepo rikkoutui marraskuun puolivälissä, kun Marokko marssitti sotilaansa Guergueratiin Länsi-Saharan ja Mauritanian välisen rajan demilitarisoidulle vyöhykkeelle.

Sitä ennen joukko länsisaharalaisia siviilejä eli sahraweja oli katkaissut muutaman viikon ajaksi eteläistä Afrikkaa kohti vievän tien. Polisarion mukaan tie ja sitä pitkin kuljetettavat länsisaharalaiset tuotteet rikkovat aseleposopimusta.

Marokko ei myönnä sotilaallisen yhteenoton olemassaoloa vaan on kuin Länsi-Saharaa ei olisi olemassakaan.

Pian Marokon sotilaallisen väliintulon jälkeen Polisario julisti sodan Marokolle, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun aselepo solmittiin.

Yhteenotosta on kuluneiden viikkojen aikana saatu vain vähän uutisia julkisuuteen. Marokko ei myönnä sotilaallisen yhteenoton olemassaoloa vaan on kuin Länsi-Saharaa ei olisi olemassakaan.

Sahrawien ylläpitämä uutistoimisto kuitenkin kertoo Polisarion vapautusarmeijan tekevän jatkuvasti hyökkäyksiä Marokon armeijan tukikohtiin miehitetyn alueen ja Polisarion hallussa olevan alueen väliin rakennetulla muurilla. Sahrawit kutsuvat sitä ”häpeän muuriksi”.

Sahrawit
valmistautuvat sotaan

Baida Rahal kertoo, että sadat nuoret miehet – ja naisetkin – ovat lähteneet pakolaisleireiltä vapaaehtoisesti vapautusarmeijan riveihin. Hänen mukaansa leirien tunnelma on jollakin tapaa vapautunut vuosikymmeniä kestäneestä turhautuneisuuden paineesta, joka aiheutui siitä, että itsenäistyminen ei edennyt.

Miehitetyllä alueella taas sahraweihin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset, summittaiset pidätykset ja ratsiat asuntoihin ovat moninkertaistuneet aselevon rikkoutumisen jälkeen.

Polisarion Suomen-edustaja Baida Rahal kotonaan Vantaalla.

Polisarion Suomen-edustaja Baida Rahal kotonaan Vantaalla. Kuva: L. Chasa Baudrand

Rahal sanoo, että viime syksyn aikana kasvaneet siirtolaismäärät Kanarian saarille liittyvät Länsi-Saharan konfliktiin.

– Marokko käyttää siirtolaiskorttia Turkin tavoin aina, kun se haluaa Espanjan tai EU:n käyttäytyvän tietyllä tavalla. Tällä kertaa Marokon ja Länsi-Saharan kiristyneet välit ovat saaneet Marokon löysäämään rantojen vartiointia.

Afrikan viimeinen
siirtomaa

Kiista Länsi-Saharasta alkoi viimeistään vuonna 1975, kun siirtomaavalta Espanja juuri ennen pitkän diktatuurin päättymistä päätti luopua siirtomaastaan. Länsi-Sahara jäi Marokon ja Mauritanian aluevaatimusten riepoteltavaksi. Mauritania luopui pian vaatimuksistaan, ja Marokko miehitti Länsi-Saharan.

Marokko marssitti satoja tuhansia siviilejä asuttamaan Länsi-Saharaa, jonka alkuperäisistä asukkaista suuri osa lähti pakoon. Algeria tuki kiistassa länsisaharalaisia ja antoi pakolaisten jäädä aavikolleen. Pian syntyi useita pakolaisleirejä, joissa asuu edelleen kymmeniä tuhansia sahraweja.

Isäntä oli vaihtunut Espanjasta Marokkoon, ja Länsi-Saharasta oli tullut Afrikan viimeinen siirtomaa.

Muutamia vuosia aikaisemmin perustetun Länsi-Saharan itsenäisyysrintaman Polisarion aseistettu siipi taisteli Marokon armeijaa vastaan 16 vuoden ajan, kunnes YK:n avustuksella neuvoteltiin aselepo vuonna 1991.

YK lupasi järjestää kansanäänestyksen Länsi-Saharan mahdollisesta itsenäistymisestä piakkoin. Maailmanjärjestön rauhanturvaajat ovat siitä lähtien valvoneet aselepoa, joka on siis nyt rikkoutunut.

EU sekoilee suhteessaan
Länsi-Saharaan

Luvattua kansanäänestystä ei ole järjestetty vieläkään.

– YK ei ole ainoastaan epäonnistunut tehtävässään, vaan siitä on tullut pitkittyneen konfliktin osapuoli, sanoo Maima Mahamud, joka edustaa Polisariota YK:n elimissä Genevessä.

On vaikea nähdä, miten Länsi-Saharan konflikti voisi löytää rauhanomaisen ratkaisun. Aselevon rikkoutumisen jälkeen YK ja EU esittivät toivomuksen, ettei tilanne eskaloituisi. Muuta ne eivät ole tehneet ratkaisun löytymiseksi. Rauhanneuvotteluja ei tällä hetkellä käydä.

Espanja ja Ranska tukevat Marokkoa, koska Länsi-Saharan rikkaat kalavedet, fosfaatti, miehitetyllä alueella viljellyt vihannekset ja jopa aavikon hiekka kiinnostavat niitä.

EU on sotkeutunut kiistaan pahemman kerran solmimalla Marokon kanssa kauppasopimuksia, jotka kattavat myös Länsi-Saharan. Ne rikkovat EU:n omankin tuomioistuimen mukaan kansainvälistä oikeutta, mutta tuomioistuimen päätökset eivät ole vaikuttaneet EU:n toimintaan.

Miehitetyllä alueella kasvatettuja tomaatteja myydään Suomessakin. K-kaupan alkuperämerkinnän mukaan tomaatit tulevat harhaanjohtavasti Marokosta.

Miehitetyllä alueella kasvatettuja tomaatteja myydään Suomessakin. K-kaupan alkuperämerkinnän mukaan tomaatit tulevat harhaanjohtavasti Marokosta. Kuva: Jaana Kanninen

Unioni ei osaa päättää, millä tavoin Länsi-Saharassa viljellyt tomaatit ja muut vihannekset pitäisi merkitä: marokkolaisiksi vai miehitetyssä Länsi-Saharassa viljellyiksi. Unioni on sekoillut merkintäohjeiden kanssa muuttaen niitä moneen kertaan.

Seurauksena on, että tuotteet yleensä merkitään marokkolaisiksi, ja monet meistä eurooppalaisista kuluttajista tukevat ostopäätöksillään miehitysvaltaa tietämättä sitä itsekään.

Lähteet: aljazeera.com, apnews.com, elDiario.es, europarl.europa.eu, European Commission, hrw.org, Mahamud Maima, morocconworldnews.com, news.un.org, Rahal Baida, reuters.com, spsrasd.info

Baida Rahal

Polisarion uusi Suomen-edustaja on Baida (Mahafuda) Rahal, 51.

Hän syntyi Länsi-Saharan pääkaupungissa El Aaiunissa aikana, jolloin Länsi-Sahara oli Espanjan siirtomaa. Vuonna 1975 kuusivuotias Baida lähti äitinsä, isoäitinsä ja tätiensä kanssa pakoon Marokon miehitystä Algerian aavikolle. Miehet olivat lähteneet sotimaan Marokkoa vastaan.

Baida asui muutaman vuoden Smaran pakolaisleirillä, ja kahdeksanvuotiaana hänet lähetettiin ison tyttöjoukon mukana Libyaan kouluun, koska pakolaisleireillä ei ollut siihen aikaan kouluja. Kotiin hän pääsi käymään joka toinen kesä.

Libyan jälkeen hän sai tilaisuuden opiskella Algeriassa. Yliopistossa opiskellessaan hän meni naimisiin ja valmistuttuaan muutti Bujdourin pakolaisleirille.

Baidalla on neljä lasta, joista kaksi hän toi Suomeen. Suomen-komennus on hänen ensimmäinen diplomaattinen työtehtävänsä ulkomailla.

Hän harrastaa lukemista ja kirjoittamista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään