Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää puutteet rokotehankinnoissa.
– Olimme myöhässä rokotteiden hyväksymisessä, liian optimistisia tuotannon laajuudesta ja ehkä olimme liian luottavaisia siihen, että tilauksemme todella toimitettaisiin ajallaan, von der Leyen sanoi aamupäivällä EU-parlamentille.
Hän kuitenkin puolusti lujasti sitä, että EU:n kannatti hankkia rokotteet yhdessä. Von der Leyenin mukaan EU:n yhtenäisyydelle olisi ollut kohtalokasta, jos kukin jäsenmaa olisi yrittänyt hankkia rokotteita omin voimin.
– En voi edes kuvitella, mitä olisi käynyt, jos vain kourallinen isoja pelureita, isoja jäsenmaita olisi kiirehtinyt toimeen ja kaikki muut olisivat jääneet ilman.
Von der Leyenin mukaan koetuista vaiheista on otettava opiksi ja EU:n on valmistauduttava paremmin koronaviruksen uusiin muunnoksiin.
– Tiedämme, että muunnoksia tulee vastaisuudessakin. Ja me tiedämme, että meidän pitää ennakoida ja valmistautua välittömästi, von der Leyen sanoi.
Hän muistutti, että vielä ei ole tarkkaa kokonaiskuvaa siitä, kuinka tehokkaita rokotteet ovat koronaviruksen uusiin muunnoksiin.
Siksi von der Leyenin mukaan on tärkeää, että virusmuunnoksia etsitään koronavirusnäytteistä nopeasti ja tietoa jaetaan järjestelmällisesti eri laboratorioiden välillä.
– Viruksen päihittämiseksi meidän on saatava tietoomme niin paljon yksityiskohtia kuin vain on mahdollista.
”Virheitä on tehty”
Hitaasti alkaneet koronarokotukset ovat olleet alkuvuoden suuri puheenaihe Euroopassa.
EU-maat sopivat viime vuonna hankkivansa koronarokotteet yhdessä, ja komissio johti hankintoja ja sopimusten neuvotteluja.
Pulmia on riittänyt: rokotteita ei ole saatu EU-maihin niin ripeään tahtiin kuin alun perin toivottiin, EU ja lääkeyhtiö AstraZeneca ajautuivat kiistaan sopimuksensa sisällöstä ja komissio lähes rikkoi Britannian EU-erosopimusta säätäessään rajoitusta rokotteiden viennille.
Vientirajoitus uhkasi puuttua Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan avoimuuteen, mutta komissio korjasi esitystään pikaisesti.
Von der Leyen myönsi, että ”virheitä on tehty”, mutta korosti, että lopulta säännös saatiin oikein, eikä sillä rajoiteta yhtiöitä, jotka kunnioittavat sopimuksiaan EU:n kanssa.
Rokotetoimitusten yleistä hitautta komission puheenjohtaja selitti rokotteiden monivaiheisella tuotannolla.
Vaikka koronarokotteita on onnistuttu kehittämään ennätysajassa, tuotannon kasvattamisessa on ollut haasteensa.
– Teollisuuden on mukauduttava tieteen vauhtiin, von der Leyen kuitenkin painotti.
Hän avasi tuotannon monimutkaisuutta sillä, että rokotteissa saattaa olla jopa 400 erilaista ainesosaa ja tuotantoketjussa 100 toimijaa.
Moni maa odottaa rokotteita
Von der Leyenin mukaan ponnistelut jatkuvat edelleen sen eteen, että EU:ssa 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kesän loppuun mennessä.
Siinä missä EU-maissa on tuskastuttu rokotusten hitauteen, monet muut maat vasta odottavat rokotusten aloittamista.
Maailman terveysjärjestö WHO on vaatinut solidaarisuutta rikkailta mailta rokotusten laajentamiseksi.
Maailmanlaajuisen covax-järjestelyn kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.
Von der Leyen lupasi puheessaan parlamentille, että yhteistyöjärjestelyn kautta toimitetaan ensimmäiset rokotteet vielä tämän kuun aikana.
– Vastuumme ulottuu Euroopan rajojen yli, von der Leyen totesi.