KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Kirjat kulkivat kädestä käteen – Auschwitzin kuolemanleirillä

Kuva: CC-BY-SA-2.5

Auschwitzin keskitysleiristä tänä vuonna suomeksi julkaistuista romaaneista suurimman huomion ja maailmanlaajuisen levikin on saanut tositapahtumiin pohjautuva Auschwitzin kirjastonhoitaja – kertomus kuolemanleirillä toimineesta kirjastosta ja siitä vastanneesta 14-vuotiaasta tytöstä.Uskomattomia ovat myös kaksi muuta tänä vuonna suomeksi ilmestynyttä kuolemanleirikuvausta. Auschwitzin sabotööri kertoo puolalaissankarista, joka murtautui keskitysleirille saadakseen liittoutuneet ymmärtämään leirin kammottavuuden ja pommittamaan sitä. Mies, joka murtautui Auschwitziin on romaani brittisotilaasta, joka sotavankina keskitysleirillä ollessaan osallistui sen tuhoamiseen ja juutalaisvankien auttamiseen pakenemaan.

Hannu Hurme
1.3.2021 13.15

Auschwitzin kirjastonhoitaja on raastava kertomus rohkeasta 14-vuotiaasta juutalaistytöstä, joka toimi salaisena kirjastonhoitajana Auschwitz-Birkenaun tuholeirillä.

Leirillä oli yksi muista poikkeava parakki, juutalaisten perheleiri. Parakissa ei erotettu lapsia vanhemmista ja nämä jopa kävivät siellä koulua.

”Se on vaarallinen tehtävä, hyvin vaarallinen. Kirjojen käsittely täällä ei ole mitään leikkiä. Jos SS-miehet saavat vangin kiinni kirja hallussaan, piruparka teloitetaan.”

Parakin päällikön ”työhöntulotoivotus” ei saanut siihen siirrettyä Dita Alderovaa epäröimään tehtävään ryhtymistä.

Tytön tehtävänä oli huolehtia parakin salaisesta kirjastosta. Kirjat olivat leirillä ankarasti kielletty, peruste kuolemanrangaistukselle. Lähtöisin ne olivat varastosta, johon koottiin tuholeirille tuoduilta vangeilta takavarikoitu omaisuus. Kirjoja leirille toivat huoltotehtävissä vapaammin liikkumaan päässeet vangit. Ditan vastuulle tuli pysyä selvillä mikä kirja oli kenenkin hallussa ja huolehti niiden säilytyksestä piilopaikoissaan, tuvan lattialankkujen alla. Tupatarkastuksissa hän piilotti kirjoja paitansa sisään, polvet väristen kaasukammioon joutumisen pelossa.

Dita huolehti kirjoista kuin ne olisivat aarteita. Hän käsitteli repaleisia, kädestä käteen kulkeneita kirjoja kuin huolehtisi hoivaa tarvitsevista vanhuksista. Maantieteen kirja kertoi maailmasta. Matematiikka oli kurkistus tieteen saloihin, kaunokirjallisuus muiden elämiin. Historia muistutti menneestä ja kielioppi auttoi luomaan yhteyksiä ihmisten välillä.

Kirjavalikoima oli suppea ja osa niteistä tuskin pysyi koossa. Ne olivat kuitenkin kirjoja. Olosuhteissa, joista ihmisyys oli kaukana ne olivat muistutus ajoista, jolloin sanat olivat olleet aseita vahvempia.

Auschwitzin kirjastonhoitaja on sydäntäsärkevän raastavaa luettavaa miljoonien kuolemien maanpäällisestä helvetistä, mutta ennen kaikkea se on myös muuta: Se on todiste ihmisen aivan uskomattomasta venymiskyvystä ja elämänuskon voimasta.

Espanjalainen kirjailija Antonio Gonzalez Iturbe luonnehtii romaaninsa olevan ”fiktion laastilla vuorattu, todellisista aineksista rakennettu. Kimmokkeen kirjaksi päätyneelle tutkimustyölle hän sai etelä-amerikkalaisen Alberto Manguelin La Biblioteca de noche (Yökirjasto) –teoksesta löytämästään maininnasta keskitysleirillä toimineesta kirjastosta. Hämmästyttävä tieto ei jättänyt häntä rauhaan ja hän lähti etsimään lisätietoa paikan päälle. Perheleiristä, jossa Iturbe selvitti salaisen kirjaston olleen, oli jäljellä enää vain sisäänkäynnin aavemainen vartiotorni.

Kirjansa päähenkilön jäljille Iturbe pääsi Krakovan holokaustimuseosta löytämänsä toisen kirjan ansiosta. The Painted Wall –niminen kirja kertoi perheleiristä ja sen oli kirjoittanut päähenkilön aviomies. Tätä ei Iturbe tavoittanut, mutta kyllä tuon kirjastonhoitajan. Kirja perustuu tämän haastatteluun

Kuoleman leirin kirjastonhoitaja, nyt nimeltään Edita Kraus, on tänään 91-vuotias ja elää Israelissa ja Tsekissä.

Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja. Suomentanut Einari Aaltonen. Like Kustannus/Otava 2021. 446s.

Auschwitzin sabotööri

Brittisotilas Arthur Todd joutui vuonna 1942 sotavangiksi Auschwitziin. Natsit panivat sotavangit raakaan pakkotyöhön.Vangit eivät uskoneet selviytyvänsä leiriltä elävinä eivätkä pelänneet ryhtyä tekemään saksalaisille kaikenlaista ilkivaltaa rikkomalla koneita ja hankaloittamalla niiden käyttöä. He näkivät myös miten juutalaisvankeja kohdeltiin ja pyrkivät auttamaan näitä pakenemaan.

Todd työskenteli I. G. Farbenin tehtaalla ja osallistui muun muassa leirin sähkökeskuksen räjäyttämiseen. Kertomus täydentää holokaustikirjallisuutta tuomalla tietoisuuteen myös brittisotilaiden kokemuksia kuolemanleirin raakuuksissa.

Arthur Todd kuoli 91-vuotiaana vuonna 2001 kotikaupungissaan Keski-Englannin Cheshiressä.

Colin Rushton: Auschwitzin sabotööri. Auschwitziin vangitun brittisotilaan uskomaton tarina. Suomentanut Laura Kuuskoski. Into 2021. 251s.

Mies, joka murtautui Auschwitziin

Puolassa toimi heti Saksan miehitettyä maan toisen maailmansodan alussa maanalainen salainen armeija. Sen perustajiin kuulunut upseeri Witold Pilecki (1901–1948) sai syyskuussa 1940 tehtäväkseen soluttautua rakentamaan vastarintasolu Auschwitzin keskitysleirille.

Pilecki – vanki numero 4859 välitti tietoja natsien sotarikoksista keskitysleirillä. Hän raportoi tuholeirin todellisesta luonteesta vastarintaliikkeelle välitettäväksi liittoutuneille. Liittoutuneiden olisi hänen mielestään pitänyt kohdistaa leiriin pommituksia, mutta häntä ei kuunneltu. Leiri muuttui kuolemantehtaaksi, mutta Pilecki ei onnistunut vakuuttamaan liittoutuneita keskitysleirin julmuuksista. Leiriä ei pommitettu eikä sinne kohdistettu hyökkäyksiä. Pilecki pakeni leiriltä parin vuoden päästä ja hänestä tuli yksi Puolan vastarinnan johtohahmoista.

Natsit eivät siis Pileckiä nujertaneet. Sen tekivät Puolassa saksalaismiehityksen jälkeen valtaannousseet. Pilecki osallistui vuonna 1944 miehitystä vastaan nousseeseen itsenäisyyttä ajaneeseen kommunismin vastaiseen kansannousuun ja päätyi näytösoikeudenkäynnissä maanpetokseen tuomittuna niskalaukauksella teloitetuksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Jack Fairweather: Mies, joka murtautui Auschwitziin. Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. WSOY2021. 427s.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Eelis ja Edit Apukka Eeliksen 65-vuotispäivänä. Kuvan alla on Petroskoin kartta 1930-luvulta.

Ukin jäljillä 1930-luvun Neuvostoliitossa

Laguksen nuolet tarkoittaa joukko-osaston hihamerkkiä, jossa on kallellaan olevassa vihreäpohjaisessa kolmiossa kolme oikealle suuntautuvaa keltaista nuolta, joista keskimmäinen on muita pidempi.

Päätalomainen dialogi on herkkua kummallisessa sotakirjassa Laguksen nuolet

Iida Rauman mielestä lapset ja nuoret tarvitsevat oman #metoo-liikkeensä välittömästi. Hän voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Hävitys.

Iida Rauma kertoo Finlandia-palkitusta teoksestaan – ”Meillä vallitsee lapsivihamielinen kulttuuri”

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria.

Turun palo vuonna 1827 oli uutinen, joka levisi Australiaan saakka

Uusimmat

Kyllä tässä taustalla on selvästi kuva toivottavasta maailmasta ja maailmanjärjestyksestä, professori Raimo Väyrynen kertoi Yhdysvaltain Irak-hyökkäyksen taustoista Kansan Uutisten Viikkolehdelle.

20 vuotta sitten: Bushin hyökkäys Irakiin oli ristiretki

Zimbabwen maaseudun huonot tiet ovat johtaneet siihen, että kylien asukkaiden on turvauduttava aasien vetämiin kärryihin ja eräänlaisina takseina toimiviin romuautoihin päästäkseen esimerkiksi lääkäriin. Joukkoliikenteen harjoittajat eivät uskaltaudu surkeille teille bussien rikkoutumisen pelossa.

Aasikärryt palasivat Zimbabwen maalaisteille

Naton lippu tulee pian entistä tutummaksi Suomessa.

”Käsikynkässä taluttaja määrää joskus tahdin” – Turkki hyväksyi lopulta Suomen Nato-jäsenyyden

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
02

Tällaista vihaa maahanmuuttajaehdokkaiden päälle kaadetaan – ”Kampanjointi on muuttunut entistä uhkaavammaksi”

 
03

Kommentti: Perussuomalaiset petti ainoan duunareille antamansa lupauksen – maanantaina monella on krapula, koska puolue jätettiin haastamatta

 
04

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
05

Kiky-sopimus täyttää seitsemän vuotta – keskituloinen duunari maksanut tuhat euroa työnantajalle kuuluneita maksuja

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Isän duploleikit eivät innosta tytärtä – Saramon suositut talousvideot palasivat

31.03.2023

”Perussuomalaiset rikkoivat antamansa vaalilupauksen” – SAK: Kyse on kahden miljardin euron kysymyksestä

30.03.2023

Kiky-rahojen palautus työnantajille lisäisi palkansaajien tuloja ja vahvistaisi julkista taloutta

30.03.2023

Joka kymmenes duunari on suuressa vaarassa ajautua köyhyyteen

30.03.2023

KU:n pitkäaikainen toimittaja Kai Hirvasnoro palkittiin Salli-palkinnolla

30.03.2023

Kommentti: Perussuomalaiset petti ainoan duunareille antamansa lupauksen – maanantaina monella on krapula, koska puolue jätettiin haastamatta

30.03.2023

Perussuomalaisten suunta ylös, kokoomuksen ja SDP:n alas Ylen viimeisessä vaaleja edeltävässä gallupissa

30.03.2023

Sarkkinen muistuttaa Purran sanoista: ”Sipilän hallituksen kiky kalpenee seuraavan hallituksen päätösten rinnalla”

29.03.2023

Mikään ei ole VM:lle yhtä rakasta kuin leikkaaminen, väittää ”indeksijarrua” kritisoiva Li Andersson

29.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään